Nevezano za temu, al nisam u toku.....zetor?😃Na Ursusu sam tako odradio za radna svijetla i rotaciju, tako mi je bilo najjednostavnije izvesti, ali cijelo vrijeme razmišljam je li to ispravno ili nije. Znači, ipak može tako. To bi sad na Zetoru odradio, pa ipak idem provjeriti je li to ispravno tako, ili treba drukčije.
Ne bi išao preko kontakt brave, mislim da će biti previše opterečenja. Išao bi sa akumulatora/alnasera/alternatora, vidjet ću odakle je najkraći put za dovesti. Vjerojatno alnaser.
Dovod bi bio neka deblja žica, koju nađem u gamari. Je li dovoljno za brikanje 2.5 m2, ili i brike trebaju biti ta debela žica? Znate i sami kakvi su ulazi, bit će problem uglaviti te dvije debele žice u jednu rupu.
AI pregled
U elektroinstalacijama, "brika" (od njemačke riječi Brücke – most) označava kratkospojnik, mosni vodič ili premosnicu. To je kratki komad žice ili tvornički izrađen metalni dio koji služi za direktno električno spajanje dviju ili više točaka unutar istog strujnog kruga ili uređaja.
Umjesto provođenja dugačkih kabela, brika se koristi za brzo i učinkovito premošćivanje kontakata na maloj udaljenosti.
Najčešća primjena brike u praksi:
Povezivanje osigurača u razvodnoj kutiji: Kada struja dolazi na jedan glavni dovod, brikanjem se napon dijeli i prenosi na susjedne automatske osigurače. Danas se za to najčešće koriste tvorničke "brike" u obliku bakrenih češljeva (sabirnica), dok su se nekad spajale ručno rađene žičane brike.
Spajanje unutar utičnica: Ako se u jednom okviru nalazi više utičnica jedna do druge (npr. dvostruka ili trostruka utičnica), faza, nula i uzemljenje se s prve utičnice kratkim žicama ("brikama") prosljeđuju na drugu i treću.
Konfiguracija uređaja (npr. električni štednjaci): Prilikom spajanja jačih trošila koja mogu raditi na jednofaznu ili trofaznu struju, tvorničke metalne brike na stezaljkama (klemama) uređaja raspoređuju se prema shemi kako bi se prilagodile kućnoj mreži.
Povijesni kontekst (Nulovanje): U starijim sustavima instalacija bez posebnog uzemljenja (sustavi s dvije žice), brika se koristila za spajanje neutralnog vodiča (nule) i kontakta za uzemljenje unutar same utičnice kako bi se izvela zaštita od strujnog udara. Napomena: Ovaj se postupak u modernim instalacijama više ne koristi i smatra se nesigurnim.
Pojašnjenje za koga?"brike"