• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Savo, a 22.5? Pa tih bar ima na bacanje.

bolje su ti 22.5 cola manje ljuljaju prikolicu i stabilnije su 17.5 cola sa kardanom ti je prenisko

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ogromne , ali ako budem prinudjen ići će i one
veoma volim duple gume , a njih kada staviš duplo bude malo previše

@mataz
nova guma je najjeftinija , vjeruj mi namijenjao sam se trulih i polovnih i na kraju kada sabereš nova je najjeftinija

nemoj polovno to ti je najskuplje ja od svakog prodanog metra drva stavim sa strane 10 kn-amortizacija traktora i onda ni ne razmišljam o polovnom nikada

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Stavi onda 19.5 one su ti najbliže 20-kama, ja imam 3 komada 19.5, 245 širine, zdrave , šara odlična. Samo nemam felgi za njih pa mi stoje i propadaju.

sa 22.5 i 19.5 cola mu nepašu rupe na ivu zastavinu osovinu jer je na njoj 6 rupa

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
mene viže brinu doboši

doboši i pakne su na polici , kao novo , skinuto da ne hrdja ;) i kardan takodje

neznam ni ja sam šta bih stavio , nemogu duple 22.5 to će biti ogromno , a 19.5 mi nedostupne :?

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
doboši i pakne su na polici , kao novo , skinuto da ne hrdja ;) i kardan takodje

neznam ni ja sam šta bih stavio , nemogu duple 22.5 to će biti ogromno , a 19.5 mi nedostupne :?

sravi si 22.5 po jednu na svaku stranu to ti je više nego dovoljno ali ti ne pašu rupe

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
rupe nisu problem , redukcione ploče napravim za čas posla

misliš da je dovoljno po jedna guma :confused: predvidjam tovariti 8 metara

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Savo, nemoj stavljati one 11R-22,5, već nađi one široke od šlepe. Širine su negdje oko 320...350 i niskoprofilne. Onda ti neće trebati udvojeni kotači, jer ove sigurno nose tih 8m, a nebudu se zabijale u blato kao duple.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Savo, nemoj stavljati one 11R-22,5, već nađi one široke od šlepe. Širine su negdje oko 320...350 i niskoprofilne. Onda ti neće trebati udvojeni kotači, jer ove sigurno nose tih 8m, a nebudu se zabijale u blato kao duple.

ali onda se javlja problem da te gume nemaju skoro nikave vučne šare iako su nove , sve je radijalno koliko znam :confused:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Neznam koliko gripa kamionska guma uopće ima. No na ovoj radijalki od šlepe bi se možda dale narezati poprečne crte pa bi imala neke šare. Radijalka se ponaša ko gusjenica i ima veliku naležnu površinu, te ne gura klin od blata ispred sebe, pa bi trebala biti bolja od dijagonalne gume. Uglavnom, videl sam na mojem većem traktoru koliko radijalka ima gripa, usporedivo s dijagonalkama na malom traktoru, čak i kad je jako široka, a traktor male mase.
Ti najbolje znaš, jer ja nemam iskustva s takvim terenima. Kak god bilo, jedna šira guma ide puno lakše nego udvojene.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
rupe nisu problem , redukcione ploče napravim za čas posla

misliš da je dovoljno po jedna guma :confused: predvidjam tovariti 8 metara

prijatelju vulkanizer sam 10 god i ja na svojoj imam takve gume njih dvije nose 10 tona bez problema nemoj stavljati široke teške su i glomazne široke su 385mm a ovaj tvoj pajdo bez uvrede ne razumije se u prikolice a u gume još manje sory ali to je tako

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako stavi jedne kotače (kaj je više nego dovoljno po nosivosti samoh guma) mora ih okrenuti prema van ?.
...kak se bude s tom odlukom nosila sama glavčina i njezin oslonac tj. ležaj ?
..ako ide pomaknuti srce malo u centar dobivaš koliku širinu traga kotača?
Široke gume ovdje znaći da treba izgurati više blata da dođu do tvrdog oslonca .
A kaj nužno znaći da treba u to uložiti nešto konja?
I da su toliko široke da plivaju po blatu onda nkakve koristi od pogona ?-pogon je tek kad ima grip u tvrdom .

Posljednje uređivanje od moderatora:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Neznam koliko gripa kamionska guma uopće ima. No na ovoj radijalki od šlepe bi se možda dale narezati poprečne crte pa bi imala neke šare. Radijalka se ponaša ko gusjenica i ima veliku naležnu površinu, te ne gura klin od blata ispred sebe, pa bi trebala biti bolja od dijagonalne gume. Uglavnom, videl sam na mojem većem traktoru koliko radijalka ima gripa, usporedivo s dijagonalkama na malom traktoru, čak i kad je jako široka, a traktor male mase.
Ti najbolje znaš, jer ja nemam iskustva s takvim terenima. Kak god bilo, jedna šira guma ide puno lakše nego udvojene.

te radijalne kako ih ti zoveš guraju blato pred sobom a ne kako ti kažeš jer ih imam na prikolici ali je prednost kad prođeš par puta u isti trag izgura blato i put je sutra suh-ISKUSTVO s tim

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Ako stavi jedne kotače (kaj je više nego dovoljno po nosivosti samoh guma) mora ih okrenuti prema van ?.
...kak se bude s tom odlukom nosila sama glavčina i njezin oslonac tj. ležaj ?
..ako ide pomaknuti srce malo u centar dobivaš koliku širinu traga kotača?

pogledaj par stranica prije moju prikolice izrezo sam srce iz 22.5 cola i ispalio novo od ploče 20mm i uvario u felgu 22.5cola

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
pogledaj par stranica prije moju prikolice izrezo sam srce iz 22.5 cola i ispalio novo od ploče 20mm i uvario u felgu 22.5cola

tema prikolice šumske strana 22

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
tema prikolice šumske strana 22

ja stvarno gledajući ovu sliku nemogu da stvorim predstavu koliki je prečnik gume :confused:
koja ti je oznaka gume , kompletna
i na čemu budu takve gume ?
sdc12917.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
te radijalne kako ih ti zoveš guraju blato pred sobom a ne kako ti kažeš jer ih imam na prikolici ali je prednost kad prođeš par puta u isti trag izgura blato i put je sutra suh-ISKUSTVO s tim
Možda se nismo razumjeli: manje bude gurala blato nego udvojene gume, recimo 8.00-20. Naravno, pogotovo s pogonom, a o tome Savo i razmišlja.
Nisam probal, niti budem (u ovim dimenzijama), no uvijek sam prijatelj široke gume na prikolici. Ispravi me ako griješim.
Nego, kad već veliš da si vulkanizer: kak bi se takva guma ponašala na tlaku ispod 1 bar (naravno, s odgovarajućim malim opterećenjem) u uvjetima da to bude zadnja traktorska guma za košnju trave (jeftina varijanta "turf" gume)?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
i ja sam pristalice šire gume , olje da ja nju nemožem provići nego da ona meni propadne u zemlju , prije sa uskim gumama kada idem naprijed do tačke zapadanja nikada nisam moga krenuti nazad
dok sa duplim gumama skoro uvijek mogu nazad i onda iz nekoliko pokušaja prodjem kroz kritičnu dionicu

znači ona moja kardanka dok nije bila kardanka na njoj su bile gume 7.5X20 (prednje traktorske) i bogami propadala je ,sada su na njoj 11.2X20 isto prednje traktorske i ako zanemarimo njen pogon (računamo sa isključenim) razlika je nebo i zemlja , daleko daleko je stabilnija i povoznija
a ako tome dodamo računicu njenog pogona onda nemamo o čemu pričati

i baš iz tih iskustava hoću karetu sa pogonom i širokim gumama , više sam pristalica duplih malo užih guma nego jednostrukih širih , duplim gumama je mana to što uvijek iznesu dosta blata na put u svome medjuprostoru
a bolja strana je što bolje savladjuju prepreke , panjevi i slično

na mojoj 5tonki kiperki su bile duple gume 8.25X20 i one su savršene za nju , sada u nedostatku tih guma stavio sam one prednje traktorske 7.5X20 i nikako nisam zadovoljan
nosivost nije ni blizu , puno su mekše nesmijem preko panjeva a i uže su pa lakše propadaju u meko
nikako nisam zadovoljan ali moram da ih trpim jer nemam gdje da nabavim ''dajčeve'' gume :madmana:

21yes

Član
Tu od
22 Ožu 2008
Poruka
436
više sam pristalica duplih malo užih guma nego jednostrukih širih , duplim gumama je mana to što uvijek iznesu dosta blata na put u svome medjuprostoru
a bolja strana je što bolje savladjuju prepreke

slažem se s tobom.:supz:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
slažem se s tobom.:supz:
Duple gume rade dva traga bespotrebno .
Ugledaj se na ruse , i na poluprikolici imaju po jedan par kotača .
http://www.youtube.com/watch?v=u6lBig8gdfM&feature=related

Pitaj stare ljude kako je izgledao prelazak iz prage i "đejmsa" , zila ili kraza na duple kotače tama , fapa ili tamića .
Čak i zblobni tomo vinković ima prednosti jer su u blatu ne bori napravati novi trag za zadnji kraj .
Kod nas se može naći guma kakvih ima ovaj kraz s videa:!:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
slažem se sa time puknuti , ali ja nisam baš u toliko ekstremnim uslovima (skoro nisam) :oops:
odšetat ću danas do vulkanizera da se malo informišem o dimenzijama tih guma

Najnoviji postovi

Na vrh