• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
e da vidi se ta je put uzak za neke vece traktore,,,dali ti je ostatak sume u takvom terenu i jesi li racunao dali ti se isplati kupovati manji traktor duple vuce ako imas samo na jednom mjestu takav zeznut put

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Tako je Šanana, ja sam za šumu prednje obrnul naopak i nema da stane, kad neide napred u rikverc izleti sam tak.. nego reci ti meni kakve rukavice koristite u toj agaciji, ja i kolega čistimo zapušten vinograd te nema gde nismo ranjeni od trnja, najgore su te mlade. Inače u šumi se nebojim ni brega ni doli ali bočni nagib me strah.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
@husqvarna...ma nebi ja kupovao traktor samo zbog šume, šuma bi mu bila usputni poso, meni bi takav traktor trebao isključivo u poljoprivrednim poslovima, mali a duplak.
Imam 2 rali te šume u komadu i sva se proteže po bregu, ovo je inače put koji su moji ručno ukapali u podnožju šume 1988. godine, sad smo ga mi samo očistili i malo popravili gdje je trebalo, ima ga oko 200 m do drugog kraja šume.
Ruši se tako da se uzme dionica 20m širine i krene od puta prema gore tako da sve pada prema dole i onda vučem komade koji se gore grubo obrade po putu dolje gde se režu na metar. Imaš slike na par strana prije.

@bhorv..ma prednja vuča zakon, spašava te svuda.
Neznam stvarno koje bi ti rukavice preporučil kad mene preko bilo kakvih pikne trn :)
Trenutno imam one radne rukavice bjele kaj imaju naljepljenu narančastu gumu s radne strane na dlanu. Malo su krute ali služe.
Obično kupujem radne sive br.9 one tanke kaj finu prilježu uz dlan i prste, te su mi idealne za delati z motorkom.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Šanana nisam primetil, dali ti imaš vitlo? Ja imam, vrijedi svaku kunu, čuva i traktor i tebe.

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
onda bi ti 549 dw bio dobar izbor,,,ja imam imt 533,549obicni i imt 577dw..kada idem u sumu naj vise volim za 549..nije toliko puno okretan kao i drugi traktori,ali mi je dobar jer ima dosta snage za vitlo a i ovako za vuci drva vez vitla..napravio sam mu samar naprijed i nazad,jer imam na jednom mjestu oko 300metara agacije ali mi se neisplati vuci vitlom,a ovak u samare stane oko metar ipo i mali prolazi svugdje...normalno da bi bio bolji sa prednjom vucom ali jbg biti ce u neka bolja vremena

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bhorv...e nemam vitlo, a da bi mi trebalo, naravno da bi.
Imam šumarske čoker sajle i još raznoraznih dodataka i s tim vučem i ide, eh da je vitlo za privlačenje, to bi ond bilo to. No bude i to jednog dana.

KARAS mi je na 3 km, več smo nešto pregovarali, uzeli bi ujak i ja skupa jedno 4,5t pošto i on ima šumu na sličnom terenu, a vitlo bi nam se upotrebilo i u poljoprivredi, več smo razgovarali :)

S

sspol150

Guest
549 dw ja pravi traktor za šumu ima ga moj bratić i u potpunosti je zamjenil imt -a 567 i u šumi i ostalim poslovima i radi bez greške kupljen pred 4 godine

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525
Dečki, a kaj veli prednja koljevka na samar naprijed? Pogotovo na DV modelima.

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
kolega ja imam samar naprijed i nazad..u ovaj naprijed tovarim malo manje od pola metra..za sada je koljevka ok i nisam imao nikakvih problema,,a cuo sam da dosta puca na na dw modelima,moj je bez prednje vuce i zasad je sve ok a nadam se da ce i tko ostati

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mišljenja sam da na starijim modelima 549 DV (oko 1990.g.) nebi smjelo biti problema sa koljevkama, tad su još uvjek radili kvalitetno, a sve ovo novijeg godišta dokazano je da nevalja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525
Šanana, nije riječ o nekvaliteti, već o konstrukcijskoj greški. Pogledaj kak izgleda koljevka na Universalu ili Štoreu u odnosu na 549.
Koliko mi se čini, ista je na običnomi DV-ju, samo kaj je na DV-ju više opterećena.

BorkyBj

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
107
svatko ima svoj izbor traktora, ja bih 549 isto zbog brzine kretanja na asvaltu, a opet, radi blata bih radije univerzala 445 dtc. to nezna stat u blatu, ima reduktore na trubama, i jaku prednju vuču. jedino mu mana što ima nisko getribu prednje vuče al hebat ga, sve ima mane.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
ja sam prosli tjedan zavrsio u drzavnoj sumi liniju,oko 20m suhog hrasta je ispalo,znaci,bila je proreda,sve oznaceno,pospricano,samo rusis. nije bog zna sto,ali dobro dode. imam dosta svoje sume,ali kad svoje porusis,najmanje 15 godina si miran,zato volim ovo drzavno. sad nije bilo puno drva,a interes velik,pa smo losije prosli,ali za 25kn/m ni ne moze biti bolje.prosle godine sumarija posjekla jednu tablu skroz,ekipaza odvezla trupce,a mi radili vrhovinu. bilo je dosta drva,ali blato i voda do koljena,snijeg,a ekipaza napravila jarke od skoro metar. imali smo srece,za 50kn mi je strojar sve s moje linije nabacao na hrpu i na suho,mi smo samo ispilili i slozili,dok su se ostali jadnici skoro udavili u blatu. cijena oko 500kn za 4 metra. pretprosle godine isto proreda,bagrem grab,jasen,nesto malo johe,krasno vrijeme pocetkom drugog mjeseca,u sumu se moglo u papucama,napravili oko 80m za cca 5000kn. godinu prije,proreda u sumi johe koja je bila posadena u redove,ne sjecam se tocno kolicine ni cijene,ali je bilo brdo drva za sacicu novaca... znaci,cijene idu gore,kvaliteta i kolicina dolje... ipak,prije se govorilo da s ulaskom u eu necemo smjeti ni prismrditi u sumu,pa nas ipak puste... s lugarima sam si dobar,ruka ruku mije,nadam se da cu ubuduce godisnje moci napraviti bar za vlastite potrebe,oko 40m. pa nek je i skuplje,ali 350ha sume je na ravnom,i 15 minuta traktorom od moje kuce.

manjo

Član
Tu od
18 Ruj 2012
Poruka
351
I ja danas drapo susce ,od pol 10 do pol pet nas sedmorica mazli 35 metara,sad samo treba izvest,a kak su rekli vrijeme nece biti skoro izgleda

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
nekako mi ne idu u glavu ove brojke, 5 ljudi 2 traktora cijeli dan 10 m,, 7 ljudi 35 m, ovo drugo mi je nekako logičnije a sve opet ovisi kakva je sastojina šume, sam s odmorima šrušim izvitlam, šlajsam i prerežem 15 do 20 m, drugu dan cjepanje i eventualna vožnja

jurica0301

Član
Tu od
4 Kol 2012
Poruka
149
Ja sam danas dopelal zadnja drva iz šume u zadnji čas. Kak je ovaj snijeg počel padati do jutra ga bude dosta.

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
nekak mi je ipak premalo tih 10 metara drva za petoricu na cjeli dan...
pa to bi dvojica bez brige z jednim traktorom i jednom motorkom napravili,govorim za one koji nisu "uigrani igrači"nego odu u šumu jedanput-dva put godišnje..

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja sam danas dopelal zadnja drva iz šume u zadnji čas. Kak je ovaj snijeg počel padati do jutra ga bude dosta.

Kako to,ja sam na samom sjeveru vz zupanije,a temperatura debelo u plusu,bez daska vjetra,kisa lije ko iz kabla. Meni bi isto procjena i izvazanje trebali krenuti drugi tjedan,ali ako je mokro lugari nedaju vozit jer se onda uniste svi putevi. Valjda cemo cekat dok se posteno ne smrzne,ako se smrzne.

Na vrh