• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,526
Kaj da velim dok sam obrezival vrh granja nakon kad smo porušili drva malo sam se pokliznul i izgubil ravnotežu pa sam malo zarezal lijevu nogu ispod koljena vrhom motorne pile.Teren je dosta nepristupačan i pod velikim nagibom,dobro je prošlo na kraju svega! :)
Naravno, sa starom pilom, koja nema inercijske kočnice lanca.

danijelP7b

Član
Tu od
20 Srp 2009
Poruka
142
Naravno, sa starom pilom, koja nema inercijske kočnice lanca.

Nije baš tak stara ova sa kojom sam pilo je Dolmar 112 ta ima kočnicu ali ove velike koje imam nemaju ,zato sam imal sreče kaj me okrznula.Sad moram nabavit ove zaštitne hlače jer stvarno vrijede!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ne znam jel pratite serijal ljudi s sjekirama , ide nedjeljom poslje kraljeva leda ..tamo drvosjeće imaju nešto kao pregaču ali za svaku nogavicu posebno ..nešto slićno kao kauboji na starim filmovima ...djeluje jednostavno za oblačenje a ipak lufta jajca više od hlača .
Ove hlače moraju biti od umjetnih matrijala ..pa jajcima nije baš ugodno u njim .
Tko bude u šumu nosil kabinu za presvlačenje ili rućnik za plažu ..a biti u njim 3,4,5 sati sigurno nije ugodno .

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Nije baš tak stara ova sa kojom sam pilo je Dolmar 112 ta ima kočnicu ali ove velike koje imam nemaju ,zato sam imal sreče kaj me okrznula.Sad moram nabavit ove zaštitne hlače jer stvarno vrijede!

ajde, ajde, malo si se ogrebal i sad odma moraš zaštitne hlače kupovat...
manje alkohola u šumi :D

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Kolega iz njemačke mi priča da te tam lugar stira doma ak nemaš žaštitne opreme!
Znači Kaciga,Čižme,Hlače i naravno položen ispit za motorku.
Veli da bez toga nemreš ni u svoju šumu!

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Kolega iz njemačke mi priča da te tam lugar stira doma ak nemaš žaštitne opreme!

bez brige, budu naši i taj zakon prepisali,
al će ko i večina službi, lugar, ako ga uopće bude, visit na šanku ...
:lol:

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713

nemoraš u njemačku za to, dost ti je kod naših susjeda slovenaca ić.

Recimo tamo još ak imaš šumu a ne održavaš ju, lijepo ti je oni počiste i pošalju ti račun, a nedaj bože da ti kroz šumu ide pruga kao meni, pa da se slučajno kakvo drvo nagne prema pruzi...

Što se tiče zaštitnih hlača, ja bi rado jedne ovakve

http://www.youtube.com/watch?v=OO1fJ4Ll_74

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Nadamo se da nebu tak brzo....
Ima toga još veli da u nekim krajevima nesmeš koristit mješavinu nego neko bio gorivo "ASPEN" i BIO ulje za lanac. Koje košta ... duplo...
I naravno ako imaš neki ozbiljan stroj Skider, Harvester, Ekipažu isto sve mora bit BIO ulje u getribi i hidroulici inače nema rada u šumi!
Nije ni njima tako bajno... a kak bu nam ak ovi naši ideju prepisivat zakone!

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
vrag zna bil' išlo suncokretovo ulje za podmazivanje lanca od motorke,
to ti je super-eko :lol:

V

VTZ

Guest
nemoraš u njemačku za to, dost ti je kod naših susjeda slovenaca ić.

Recimo tamo još ak imaš šumu a ne održavaš ju, lijepo ti je oni počiste i pošalju ti račun, a nedaj bože da ti kroz šumu ide pruga kao meni, pa da se slučajno kakvo drvo nagne prema pruzi...

Nisam znao da su tako strogi propisi u Njemačkoj, a ja sam se baš čudio kako to da su svi njemački šumari tako dobro opremljeni, od kaciga, radnih odjela, hlača, pa do cipela.. Svi izgledaju ko manekeni na modnoj reviji zaštitne opreme u šumarstvu!

A po pitanju održavanja šuma kod nas - u ovoj nizinskoj šumi kod mene situacija je tužna i žalosna. Prije nekoliko godina bilo je jakih bura po ljetu, porušena su debela stabla hrastova, i sve to tako već godinama trune na tlu.

Najžalosnije je da su još 90-tih godina prošlog stoljeća stariji ljudi te šume održavali i čistili, a sad njihova djeca "špilaju gospodu". Svi bi se samo grijali na plin, i kukali kak im je plin preskupi. A drva im trunu u vlastitim šumama, za nepovjerovati!

Posljednje uređivanje:

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
vrag zna bil' išlo suncokretovo ulje za podmazivanje lanca od motorke,
to ti je super-eko :lol:

Nebuš veroval ali čital sam o tom jestivom ulju na nekon njemačkom forumu.
Znači ekipa to koristi! Samo nesmije dugo stat u rezervaru jer se taloži ili zgusne pa su problemi!

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Nisam znao da su tako strogi propisi u Njemačkoj, a ja sam se baš čudio kako to da su svi njemački šumari tako dobro opremljeni, od kaciga, radnih odjela, hlača, pa do cipela.. Svi izgledaju ko manekeni na modnoj reviji zaštitne opreme u šumarstvu!

A po pitanju održavanja šuma kod nas - u ovoj nizinskoj šumi kod mene situacija je tužna i žalosna. Prije nekoliko godina bilo je jakih bura po ljetu, porušena su debela stabla hrastova, i sve to tako već godinama trune na tlu.

Najžalosnije je da su još 90-tih godina prošlog stoljeća stariji ljudi te šume održavali i čistili, a sad njihova djeca "špilaju gospodu". Svi bi se samo grijali na plin, i kukali kak im je plin preskupi. A drva im trunu u vlastitim šumama, za nepovjerovati!

Situacija je slična kod nas svi bi plin a skupo im je!
A gacija raste da nemreš proči kroz šumu.
Onda kad ga pitaš dal bi prodal kaj onda zmišlja koda su mu drva od zlata a lišče dragulji:madmana::madmana::madmana:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Nebuš veroval ali čital sam o tom jestivom ulju na nekon njemačkom forumu.
Znači ekipa to koristi! Samo nesmije dugo stat u rezervaru jer se taloži ili zgusne pa su problemi!

a daj ne zezaj!!
:lol::rolfer:

treba svaki tjedan proč u neki fast food po rabljeno ulje,
i onda kad piliš u šumi, miriši sve po čevapima

:rolfer:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362

Možemo se mi ismijavati ali to je već došlo kum ima šumski obrt trenutno je u sječi u prvoj privatnoj šumariji u RH odnosno firma se zove sunčane šume,nemožeš ući u šumu ako nemaš papir da rukuješ s motorkom,da si prijavljen u obrtu,licencu itd,kad zakoračiš u šumu zaštitne hlače,čizme zaštitne,rukavice i naravno kaciga,skidanje kacige nije dozvoljeno ni na pauzi-nama je to smiješno ali ako neko najebe od sjekača a nije imo svu opremu na sebi poslovođa je jebo ježa u leđa!

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Jebal me vrag če lažem!!!
ONI koriste jestivo ulje al friško!
To gore kupiš u diskontu za nekih 50-80 centi pa si ti računaj.
Lancol ispod 3-4€ nemrš najti!!!

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Možemo se mi ismijavati ali to je već došlo kum ima šumski obrt trenutno je u sječi u prvoj privatnoj šumariji u RH odnosno firma se zove sunčane šume,nemožeš ući u šumu ako nemaš papir da rukuješ s motorkom,da si prijavljen u obrtu,licencu itd,kad zakoračiš u šumu zaštitne hlače,čizme zaštitne,rukavice i naravno kaciga,skidanje kacige nije dozvoljeno ni na pauzi-nama je to smiješno ali ako neko najebe od sjekača a nije imo svu opremu na sebi poslovođa je jebo ježa u leđa!

Ja koristim Kacigu dok rušim!
Radi sebe!!!
A danas sam imal primjer di bi dobro došla.
Kolega rušil bukvu manju nekih 30-40. uglavnom Pussy smoke!
Kad ona krene puca vrh(truli) i to negdje na polovici debla.
Bilo je skakanje u stranu u zadnji čas!
Al kad JA denem kacigu ja sam njemu MIKYMAUS!
Inače čovek iskusan u šumi i porušil drv i drv al vidiš da zajeb postane onda kad si misliš kak je sve rutina malo drvce i to....

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362

Takve stvari su došle i kod nas,kum ima šumski obrt i trenutno je u sječi u prvoj privatnoj šumariji u RH firma se zove SUNČANE ŠUME okolica Đakova.Nema ulaska u šumu bez licence obrta prijave radnika koji su s tobom taj dan itd.U šumu nemožeš ući bez odjela zaštitnog,čizmi,rukavica i kacige,skidanja kacige nema ni na pauzi ako te poslovođa vidi jednom te opomene sljedeći put ideš kući.Nama smješno ali ako netko najebe a nije imo opremu zaštitnu onda je poslovođa najebo pravo

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Evo malo sam kalio prošlogodišnju sječu.

Ostalo je toga još.Kao što se vidi previše kiše je učinilo svoje pa su drva već skoro počela srašćivati u zemlju.Čim se put do drva prosuši,odmah ide transport u dvorište.

Glavni alat za kalanje je malo teža sikira bez ikakvih klinova jer se kalilo dosta lagano.Baš ako je koji bio čvorugav onda je trebalo malo više puta udarati.Primjetio sam da po šumi ima dosta izvala.Previše vodom natopljena zemlja,malo vjetra i ....

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
ja sam juče dovezao prikolicu suvih drva što sam sakupljao po šumi , usput sam je čak uspio i prevrnuti :madmana:

i kod mene ima dosta sušenja i izvala :oops:

Najnoviji postovi

Na vrh