Re: Radovi u šumi, izrada drva i t.d.
Koliko se sjećam iz geodezije klafter je stara mjera (naziv) prvotno za površinu (tzv. bečki hvat) i iznosi - 1 čhv (četvorni hvat) = 3,596652 m2
I u Sj. Hrvatskoj se čhv zove "klafter" i još se smatra da su to četiri prostorna metra drva, ali nikako nije isto. Barem meni.
@DARIJUS
Ako imaš četiri prostorna metra u metrici, i ispiliš ih na dimenzije koje želiš, opet imaš četiri metra drva. Ako ih uspiješ složiti kao što su bila prije.
...kaže moja geodezija da postoji bečki hvat i da je to 6 bečkih stopa iliti 72 bečka palca tj. po domaći cola...i to je jednako dužini od 1.89648412 metara
...interesantno je i da bečki palac tj. bečki col iznosi točno 16.34 milimetra, pa je pogrešno ustaljeno mišljenje da je col 25 milimetara...a sa druge strane i nije pogrešno samo ako se dosjetimo da američki inč ima 25.4 milimetra...
nadalje, jedan KVADRATNI bečki hvat ima 36 KVADRATNIH bečkih stopa i mcmarkec je napisao točnu kvadraturu u metrima...jer to se mora znati...
happy):
a još malo dalje, postoji i KUBIČNI bečki hvat koji ima zapreminu od 216 KUBIČNIH bečkih stopa, a u današnjim mjerama to iznosi 6,82099339 metara kubičnih...
daklem, oficirčić je pomiješal kvadrate s kubicima...ostali baratate seoskim dezinformacijama, a mc i ja glumimo profesore...
giggle):
inače, kratko spiljena drva se slažu u "štos"...četiri metra u "fat"....a "fati" u "klaftare" bez ograničenja u količini...i to je način na koji se nazivaju te vrste drveta u mom kraju...ako smijem reći...
uvažavam sve ostale nazive iz svih krajeva lijepe naše, i apeliram na sve da ih koriste i dalje i tako spase od izumiranja, ali isto tako molim i da se moji nazivi uvaže...
fala svima na pažnji...
: