• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Ak je postavljena sajla, znači da je šuma ograđena ;)
Oni koji se nepromišljeno voze i sami sebi delaju zlo, a poslije su im drugi krivi. Nek prejdu peške i najprije istraže teren, pa se nek onda voze.
Umjesto da se voze, nek radije planinare. Veća korist i njima i šumama i cijeloj prirodi :)

Ja nemam šume i nemam taj problem. Da i imam, ne bi delal takve prepreke, jer ne želim nikome zlo.

@Tommy , umjesto da si se ti čudil njima, oni su se čudili tebi???

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ak je postavljena sajla, znači da je šuma ograđena ;)
Oni koji se nepromišljeno voze i sami sebi delaju zlo, a poslije su im drugi krivi. Nek prejdu peške i najprije istraže teren, pa se nek onda voze.
Umjesto da se voze, nek radije planinare. Veća korist i njima i šumama i cijeloj prirodi :)

Ja nemam šume i nemam taj problem. Da i imam, ne bi delal takve prepreke, jer ne želim nikome zlo.

@Tommy , umjesto da si se ti čudil njima, oni su se čudili tebi???
Njih je bilo 30-ak a ja sam... Nisam bil u poziciji da pregovaram 😬

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
koja je dozvoljena brzina kretanja motornog vozila kroz šumu? da se kreću brzinom koja je tu "normalna" nebi nikom sajla glavu otkinula, nego bi ju uočio na vrijeme...
koliko se ja vozim kroz šumu (što traktorom, što autom), brzina ne prelazi 20 km/h
e sad, ako ti šibaš na motoru 50 ili više na sat, to je tvoj svjesni rizik...
i sam sam imao bliskih susreta s kvadovima i kroserima, nit su registrirani nit su za mene normalni, i da se dogodi nesreća, tko bi nahebao...?
i tko bi platio štetu? 🤨

texsas i zakon jačega, to nam je naša država dala...

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
569
Ali te žice i sajle su postavljene na visini vrata-glave,štiti svako svoje razumijem al ubit to nema odobrenja,a postavljanje sajle na tu visinu je plan ubojstva jer motorista gleda dole u put ne toliko gore.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
A kaj da je neki od ovih 30-ak kaj su “doleteli” kroz šumu, umjesto sebe, razbil mene? Nek se deca voze? Ja nemam ništ protiv da se voze po putu koji koriste i traktori...
Normalniji se voze po putevima ali s oprezom. Na šumskom putu se na svašta i svakog može naletjeti.
Moja ekipa ima svoje puteve koje smo sami probili. Kad je lani na prolječe krenula korona mještani su nam bili zahvalni jer su imali kud šumom šetati pa da mi njih nebi ugrozili napravili smo sebi novu trasu.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ja se slažem da ima luđaka koji stvarno rade štetu i nemaju pameti, ali ima i nas koji malo drugačije uživamo u prirodi i na tim šumskim prostranstvima.
Ali tima koji zamke stavljaju a neznaju jel bu najebo normaln, nenormalan, slučajan ili bilo kakav prolaznik ili životinja ja bi xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Uf, idem se obuči i konja prošetati na jad makar puše

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Ovo što se sad radi, nikada se nije radilo.Prije su bili poljari koji su čuvali polja , šume. Nije se vozilo ni konjima ni kolima preko tuđe zemlje, polja,šume,livade, posijanog itd. Stoka, konji, krave,svinje koje su zatekli u kukuruzi, pšenici su hvatali, a kad je vlasnik blaga došao po blago, prvo je platil štetu.
Poljski putevi su se održavali a time i čuvali od jama, graba itd.Bile su radne akcije kojima su svaki pred svojom zemljom popravljao svoj dio puta. Po zimi se nije baš išlo u polje da se ne razjebe put, i tak. To su bila neka pisana i nepisana pravila.
Danas, baja od 17,5 godina sjedne u traktor 8-10 tona, 250 ks (Bogu fala ima se), pa se preveze ne više niti po poljskom putu , već preko tvoje zemlje, livade,posijanog, jer on je mlad pa nezna da se vozilima vozi po poljskom putu a ne po tuđoj zemlji radeći ljudima štetu, tata ga to u međuvremenu nije stigao naučit-zbog brzog tempa života.
Pa se baja preveze u sred zime i tako već s....n poljski put r.....e do kraja napraveći jame do pupka.
I onda kad čovjek vidi da ga nitko ne j..e pol posto a rade mu štetu, naprave mu put po njegovoj zemlji, agencija mu taj dio novo napravljenog puta oduzme od površine pa ima i tu štetu uz ponovo oranje , tanjuranje i ravnanje istog do unedogled, na svoju zemlju stavi sajlu, pa se mladi baja naveze na sajlu, pa sjebe traktor od 250 ks , e onda se počne česat.......
I ja sam stavio sajlu......za mlade baje.

Posljednje uređivanje:

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
ja da naletim na sajlu, onaj tko ju je postavio nek se nada da se ne dignem ak naletim na nju.
Nećemo u detalje al poželjet će da se nikad nije rodil.

Ajmo ovako: čiji je šumski put, tko sve ima pravo služnosti? Tko i na koji način meni može nametati čime ču ja u šumu ?

Da se razumijemo, imam 30 hektara šume, i nek se vozi tko kako hoće i s čime hoće po cijeloj šumi a ne samo po putovima. Veći su mi problem lopovi....
I ja bi se da imam vremena i s čime...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
svaki ucrtani šumski put ima svog vlasnika...najčešće je to RH ili jedinica lokalne samouprave na području koje se put nalazi...
svaki neucrtani put nije put i tada se ulazi u sivo područje privatnog vlasništva i prava prolaza onih koji su taj put napravili na svojim međama...
za sve vas koji mislite da je super kaj se neko vozi vašom šumom, pročitajte koliko treba vremena proći da bi na šumskom zemljištu po kojem je prošao kotač motornog vozila, naraslo drvo ili neki drugi šumski "stanovnik".
...radi se o godinama, ponekad i desetljećima...
pa nek se voze...mimo puta...nije da se radi šteta...samo niš nemože narast na tragu kotača... 🤭

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ne raste ni na betonu pa nikom ništ....
Svakom od nas jedan dan budu puni zubi zemljice i preveč nam je bude i onda nam bu svejedno, molili bumo da nam neko dojde i stane malo nogom blizu našeg vječnog komada zemljice.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Vlasnik šume nema nikakva prava.
Jer da ih ima mogel bi balticu na pleča deti i otiti u svoju šumu kad god bi štel i naramak drv si doma donesti ;)

A lopova u šumi ufatiti je čar, dirati ga nesmeš ali smiješ organe gonjenja kontaktirati pa ga onda privatno tužiš i postupak potraje (ako lopov posel zna) deset let.
Dotle i šuma malo priraste, naravno, ako niko po njoj trag ne ostavi 🤭

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,487
Ne raste ni na betonu pa nikom ništ....
Svakom od nas jedan dan budu puni zubi zemljice i preveč nam je bude i onda nam bu svejedno, molili bumo da nam neko dojde i stane malo nogom blizu našeg vječnog komada zemljice.
Jedan meni uvazeni covjek je znao recl...
Tudje necemo svoje nedamo...
I za mene je to ispravno da ispravnije nemoze bit... :ppozdrav:

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
A jel zna ko kakva su prava vlasnika šume ak najde lopova u šumi da mu krade drva? Od kud krenut i kak krenut? 🤔Je se ko srel sa lopovom?
Sluzbeno ukljuciti policiju i to najbolje na 112 jer taj se snima razgovor i netko ih moze izkontrolirati. Zatim ces morati utvrditi vrijednost stete a za to ce ti trebati savjetodavna sluzba i privatna tuzba...

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Danas do kraja počistil i sklestil borove, i drva budu spremna za radioničku peć, al bu to gorelo🙂
Sad mogu zimu čekat u miru.

Ima komada za peć.

Dobro da imam takvu peć da sve guta.

Prikopčil i šlajsam doma 4 komada, ko da čačkalice vlečem.

I evo ga doma, još spilim i to je to.

@sttipa ma općenito pitam, netrebam ja.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Tema divljanje motorima.... Sajle katastrofa-neznamm kako netko moze mirno spavati tko ju je u sumi postavio... S obzirom na zapustenost nase domovine vjerujem da bi se mogla naci povrsina gdje bi se neometano izdivljali...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Kod nas je prvi problem u odgoju. Jednako kod onih koji divljaju po tuđem vlasništvu, kao i kod onih koji postavljaju sajle. Nažalost, veličaju se oni koji drugima rade štetu, a oni kojima je šteta napravljena smatraju se bedakima. Zaboravilo se da je velika sramota, a za kršćane i grijeh delati drugome štetu.

Drugi problem je kak i kod većine ostalog, nedjelotvornost (čitaj korumpiranost) sustava.

Na vrh