• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Valjda znaš da u Lijepoj našoj ima par miliona nogometnih trenera i izbornika i isto toliko premijera...mi sve znamo :hahah:. Strah je dobar tko ga ima kako vele samo ako je moguće nikako sam ići rušit drva. Imam slučaj u obitelji, tast koji preko 40 godina ruši drva po šumi je jedan put stao na kamen pokriven lišćem i poskliznuo se, opal i u drugi kamen zviznuo glavom i ostao sam u šumi ležati u nesvjesti krvave glave. Nekim čudom je naletio susjed i tako ga našao...Opreza nikad dosta.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Najbolje da slikaš drvo, 🤭, koje oćeš srušiti pa da ti probamo ponoći šta i kak napraviti. Ali to mora biti profi pila i novi lanac inače ništa od posla. Za bežanje po brdu su ti najbolje kopačke 🤭.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
drveta se ne smiješ bojati, ali ga moraš poštivati
e u ovoj si rečenici pogodio bit...
to drvo na tom mjestu raste godinama, i to je njegovo mjesto na ovom svijetu, a ti dolaziš da ga ubiješ...
uzmi si vremena, dogovori se sa drvom što i kako, očisti oko njega i onda lagano kreni...i bez žurbe, ni drvu se nije žurilo dok je raslo...🌳

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Nabavi si kajle, puno lakse je s njima rusiti.
Rušenje bez kajli je rušenje na sreću, ne kuzim logiku obaranja bez toga, to mi isto kao obaranje baz zasjeka ili presjecanje peijelomnice 🙄
Kak velim, nije mene strah rušit nego kad treba brisat da ne opadnem, jer je baš pod bregom i treba u breg brisat. A kak je u šumi malo malo ti se posklizne.
I opet bez trcanja, stablo nikada ne pada od jednom, uvijek ti da vremena da imas vremena se sigurno udaljiti osim ak je jako nagnuto ali tada ga rezes na drugi nacin i samo se malo odmaknes

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Ako je šuma u brdu, 99% stabala će pasti dole. Pošto nemaš baš iskustva u rušenju , predlažem ti da dođeš kod mene na praksu.
Ja ću ti samo davati upute koje drvo piliti sa koje strane i kako ga potpiliti da padne od tebe.

Ili recimo, ako želiš biti malo sigurniji u tom poslu. Za obaranje možeš ga početi piliti na visini cca od 1 M, na taj način lakše je imati uvid u krošnji drva, nego nisko da ti je njuška u nivou nisko prema donjem rezu.

Naravno ako nije drvo za tehniku.🥺

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Rušenje bez kajli je rušenje na sreću, ne kuzim logiku obaranja bez toga, to mi isto kao obaranje baz zasjeka ili presjecanje peijelomnice 🙄

I opet bez trcanja, stablo nikada ne pada od jednom, uvijek ti da vremena da imas vremena se sigurno udaljiti osim ak je jako nagnuto ali tada ga rezes na drugi nacin i samo se malo odmaknes
Sve si lijepo opisao u predhodnim komentarima i uglavnom to je tako. Malo ću se osvrnut na ovaj tvoj komentar oko kajli, smatram da to nije baš tako., da je rušenje bez njih na sreću. Na terenima kojima ti radiš oni su ucinkoviti, teren ravan možeš drva da navodiš klinovima kud želiš. E i tu postoji jedna granica. U mojim uslovima rada klinovi nemaju neku ulogu i ja ih ne koristim. Stabla su jako visoka i na svakom vrh vuče u potok, nema tih klinova koji ga mogu vratiti da padne u brijeg. Možeš samo da biraš dali ide ravno u potok ili da se obori popreko kosine terena i ono opet završava u potoku. Rušenje koje radim nije na sreću, nego isto traži ozbiljan pristup, da ne oštećuje druga stabla, grešku za svoju bezbednost.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Pričal je kum koji je u HŠ delal da svako drvo koje visi (a svako visi iz nekih razloga, dal je to jača krošnja, rubno drvo pa bežalo za zrakom, kao mlado tak izraslo....) se može srušiti na 3 strane uz pomoč pomagala.
Cvika je zakon za amatere a profiči i oni kaj se deklariraju kao profiči najvjerojatnije imaju vitla, jastuke, dizalice....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
20211028_143934.jpg
Na jednom dijelu se vidi malo sajla, ovo je navučeno da nepravi šumsku štetu. Stablo je oko 20 met. drva ispod je mlada šuma, da je palo gdje je vukla bilo bi štete još 20 m. Ovo je moglo samo vitlo, klinovi i ostal pomagala nemaju šanse pogotovo što je drvo rascijepito, zatezanje sajle se držalo da je zajedno inače bi svaka polovoca kud ona hoće i naravno bila bi pila uhvaćena.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
@smilan u pravu si, malo sam pretjerao sa tim rusenje na srecu ali ja uvijek imam kajle kod sebe pa cak i kad je drvo nagnuto svejedno stavim cisto iz navike bez obzira da li ga obarao gdje visi ili ga navodio gdje zelim.

@MUHA da, svako, ili bar velika vecina stabala se moze obarati na 3 strane ali kako kaze smilan ako je nagnuto preko potoka onda ti je isto da li ga oborio preko potoka ili u stranu pa da zavrsi cijelo u potoku, mozda, zbog vitlanja i bolje da padne prijeko

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
ako je nagnuto preko potoka onda ti je isto da li ga oborio preko potoka ili u stranu pa da zavrsi cijelo u potoku, mozda, zbog vitlanja i bolje da padne prijeko
Znam da šuma skriva sto zamki, samo pišem ono kaj sam čul.
Ja osobno kad bi moral kaj od toga izvesti to bi bil smeh

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Kupljenec znaš stalno podj.....pa onda prihvati malo i na svoj račun
Niš ja ne podjebavam nego realno gledam na sve. Ja ne živim u oblacima. Ja neznam sve zato i pitam.
Ako nekaj nisam delal nemogu objasnin kak se to dela, a većina objašnjava jer je pročitala na nekom drugom forumu kak se kaj dela.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
# Ghost, stisnuo sam ti "Like" iz razloga kako odgovaraš na postove, za razliku od # MUHA.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Ja sam danas na hlađenju. Malo prije sam došel iz voćnjaka premrznut. Rekoh, idem se malo zgrijati na forum. Gledam gdje najviše ključa i nemrem se odlučiti. Da li je to tema signalni trokut ili radovi u šumi. Bum probal i jedno i drugo pa kak bu. :unsure: o_O

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ne mogu se pohvaliti da sam iskusan drvosjeća. Zadnjih 15-ak godina napravim sebi oko 15-20 metri ogrijeva (ukupno s granjem. Za dva drva sam tražil pomoć šumarijskog radnika. Jedno drvo je srušil točno kak je trebalo, a drugo mu nije uspjelo.
Kajle imam stalno sa sobom ali ih kod rušenja gotovo nikad ne upotrebljavam. Drva su debela do 70-ak cm.
Jednom sam pokušal kajlama srušit bukvu na kontra stran nek je bila nagnuta. Rezultat je bil, kak je već opisano - pala je pod 90°u odnosu na izvađeni klin.
Koliko je opasan vjetar sam se uvjeril kod rušenja ravnog visokog bora na čistini. Nije bil nagnut nikam. Kad mi je ostalo još malo do prelomnice, najemput je puklo ko iz puške i bor se srušil točno na suprotnu stranu nek je trebal. Poslije sam skužil da je iznad puhal vjetar, a pri zemlji se nije osjetil.

@lijeskakc,
ak iz ledenog ideš odmah na vruče lako dobiš zanoktice. 🤭

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja sam danas na hlađenju. Malo prije sam došel iz voćnjaka premrznut. Rekoh, idem se malo zgrijati na forum. Gledam gdje najviše ključa i nemrem se odlučiti. Da li je to tema signalni trokut ili radovi u šumi. Bum probal i jedno i drugo pa kak bu. :unsure: o_O
Pazi da i ovdje ne buš na hlađenju.
Onda buš mogel držati ruke v žepima (ali ne v hlačama, da se ne bi igral) :hahah:

Najnoviji postovi

Na vrh