• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Davno kod kolege je došao jedan srušiti smreku ili jelu, na vrlo nezgodnom mjestu. Morala je pasti točno između dvije voćke, a nikako na krov. Donio je sajlu jedno 15tak metara. Zavezao ju za susjedno stablo pri zemlji, nategnuo tamo kamo bi trebalo drvo pasti i mi ju prikvačili na to drvo što se ruši, najviše što smo mogli i da bude napeta. Stablo palo točno gdje je trebalo.
Možda se moglo rušiti i odsjecanjem vrha i grana, ali stradao bi crijep!

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Koliko je opasan vjetar sam se uvjeril kod rušenja ravnog visokog bora na čistini. Nije bil nagnut nikam.
To je jedan od razloga zašto uvijek kajla, svako stablo, apsolutno svako vuče na neku stranu koliko toliko, kajla nije samo za usmjeravanje/prebacivanje na kontra stranu, kajla nije svemoguća i čovjek protiv stabla je nula, sa kajlama si štitiš samog sebe, ako je stablo malo nagnuto ili ne možeš ocjeniti gdje je nagnuto, staviš kajlu pa ak ne ide samo od sebe kajlom mu pomogneš, u slučaju da ocjeniš i rušiš tamo gdje stablo želi ić dovoljno je malo vjetrića gore da ga vrati nazad, u tom slučaju dovoljno je da ti uhvati vodilicu i da ostaneš nemoćan a onak, kajla će ga zadržai da barem pilu možeš izvaditi
I kaj kupiti?

ja uvijek koristim plastične

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Nist od husqvarne. Pucaju. Samo ugoplastika

Prilozi

• klinovi-klin-kajla-slika-78268936.jpg
    klinovi-klin-kajla-slika-78268936.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 40

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
I meni je husqvarnina kajla pukla nakon kratkog korištenja. Onda sam kupil no name (siva) i tu sam samo jednom vudril i odmah se razletila kaj da je od stakla. Jednom sam imal prilike raditi sa nekakvim plave boje, sa njima smo kalali metrice. Ni jedna nije pukla. Nikad u trgovini nisam primjetil da ih netko nudi. Budem si i ja moral napraviti par drvenih, za svaki slučaj.

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
@Kupljenec zato

puknut će svaki ako ga udariš sa strane, a gdje nabavljaš, može li se gdje na web shopu naručiti ugoplast?
@Kupljenec zato

puknut će svaki ako ga udariš sa strane, a gdje nabavljaš, može li se gdje na web shopu naručiti ugoplast?
Vjerojatno moze, ja ih kupujem kod papca. Dabar obrt,pozega. Nekih 47-50 kn komad. Men se najbolje pokazali

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
ja sam naručivao neke no name kod Milera i isto su se poraspadali na brzinu, Oregon i Husqy sam relativno zadovoljan, ovi od Milera kao da su previše tvrdi što bi rekao @lijeskakc kao da su stakleni, sa husq i oregon sam isto znao kalati metrice i svašta i prije se radzbije nego da pukne a pukne uglavnom ako ga jako udariš a ne pogodiš direktno, slično kao kad čavao se savije.
@swizach hvala, probat ću sutra nazvat ako budu htjeli poslati, prije sam ih nabavljao uglavnom polovne ili na pijacu a sada tog nema pa nisam znao gdje ih ima

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ti klini bi se mogli uraditi od plastike koju mi koristimo za tokarenje Poliamid ,nikad se nije desilo da poliamid pukne ma sta radili.Samo ga zna uviti ali se vrati ili naštaufa početak gdje udaras čekicem.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Ja isto koristim ove ugoplast i za sad nije ni jedna puknula, više me nervira kad mi ulovi lanac i pokušam ju nabiti da oslobodim lanac a ona odleti van.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
To je jedan od razloga zašto uvijek kajla, svako stablo, ...
U potpunosti si u pravu, ali u konkretnom slučaju neprovedivo. Stablo tanko (za roženicu 10x12 cm) i vetar je na vrhu bora potpuhnul u trenutku kad se vodilica taman skrila u rezi: Da sam zarezal još 2 cm, mogel sam z rukom pogurnuti da padne na oravu stran.
Poanta je bila utjecaj vjetra, koji se ponekad ne osjeti kod panja, ali ima itekakav utjecaj na vrhu.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
ali u konkretnom slučaju neprovedivo. Stablo tanko (za roženicu 10x12 cm) i vetar je na vrhu bora potpuhnul u trenutku kad se vodilica taman skrila u rezi:
kužim, tu dolazimo do onoga što je, ako se ne varam MUHA rekao, da se lakše nastrada od tankog već od debelog stabla.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Kad vetar piri to je opasna situacija. Ljetos sam trebao da uklone topola čovjeku kraj kuće i triput sam se vraćao, ja dadjem počne vetar, situacija ozbiljna panj polu truo uz stablo ložena vatra, nema igranja. Kad sam konačno započeo, svežem sajlu na 6 metara visine i ja našpanujem , drvo popusta, ja dotegnem, osjetim da može nateram na mah vitlo i stablo padne bez rezanja. Da sam na malom vetru pokušao rezanje to bi pobjeglo na kuçu, ako nema kontrolisanog pada onda moze pobjeći i bočno, kad se olabavi sajla.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Zdravo zivo forumasi,stvarno je gadno rusiti tanja stabla,jos kad vise.Rusim ovak,zarezem kajlu skoro do pol u zeljenom smjeru padanja,zatim skontra strane rezem ka kajli odozgo pod kutem ca.45 stupnjeva.Stime sam se osigurao da se stablo manje nagne kontra i dulji rez te mogu iza lista ubaciti kajlu,ktome lakse je odozgo nabiti kajlu.
Ova moja luda glavica ponekad ima pravo pa pjevam...more se pjeni fucka se meni. :ppozdrav:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Kuplenac, Nemoj sad tako okretati, pa dovoljno je pogledat dali se grane savijaju i koliko. Ako je stablo velike krošnje i pod listom na njega djeluje velika sila, kad piri vetar.

Najnoviji postovi

Na vrh