• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
3m3 bi konj potegnul? Ja nisam pokušaval sa traktorom povući tak nekaj al mislim da bi imal problem i to po ravnom. Traktor sa vitlom ima 3,5 tone i 68 konja… 3 kubika trupac je npr. promjera 80 cm i dužine 6 m…
@Lee Champa Kljove od slona bi bile umjesto daske na vitlu…

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nema sigurno.
Nekoć sam pamtio te podatke...
čini mi se da LKT 81 ima 2x8t
Ovi trupci onda nebi došli do puta, ja ih dižem da omče jedva izdrže, a kolituru vežmem dvostrukom 14mm sajlom. Odvoz pa nemogu ja uz veliku obalu vući, ali ide pola rupca nosim a pola se vuče, tako da su zadnje gume na dvije osovine dobro opterećene a sa lancima ide glatko.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ma može i ovako, I ovako dobro ide.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
@bane1978,
kad se dojde u godine, svaka pomoć je dobro došla, a brzina više nije u prvom planu. Hvala na prijedlozima. :ppozdrav:
Znam da brzina nije u prvom planu.ali ta jeftinija vitla imaju slab motor i veliki prijenos da bi mogli postići veliku vučnu silu i stvarno su spori
A ovi malo skuplji imaju jače motore i manji prijenos,ali su zato solidno brzi
Kad mislim na skupe ili jeftine ne mislim na različite proizvođače nego na istog proizvođača,samo na različite modele vitla
Evo za usporedbu:

Znači vitla su iste vučne sile,ali prvi namotava maksimalno 4,7 metara u minuti
A drugi 8,3 m/min,
Razlika u cijeni je 50 eura

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Naravn da može, na akumulatoru piše koliko struje može dati, a to je i kod manjih akumulatora preko 400 amp

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
To vitlo ne radi trajno, jer bi se kao takvo pregrijalo, a ono šta potroši, nadoknadi alternator

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
8m/min je 13cm/sek. Meni je i to jako sporo, pogotovo u odmatanju. Jel ima kuplung da se može odvojiti od motora?

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Ajde bre ljudi, pravite filozofiji od toga ko da do sad niko to nije isprobao. Koriste ljudi vitla za samoizvlacenje u svrhu vitlanja drva ili podizanja na prikolicu vec odavno.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
8m/min je 13cm/sek. Meni je i to jako sporo, pogotovo u odmatanju. Jel ima kuplung da se može odvojiti od motora?
Ima sa suprotne strane motora,kod bubnja za namotavanje se nalazi ovaj sivi dio (kao veliki čep)i njega se zakrene i sajla se može slobodno odmotati
A brzina od 8 m/min je sasvim zadovoljavajuća za tu namjenu za koju ga koristim,ako se uzme u obzir da nema spojke,barem koliko sa je skužio(možda griješim)Tako da bi veća brzina vjerojatno bila kobna za prijenos

• Like
Reactions: ZJ

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Ponovio se sa novim cirkularnom Schepard, montirao san mu kotače i podignuo ga za cca 10cm. IMG_20220918_135545~2.jpg
IMG_20220918_135605~2.jpg
Gornji poklopac (sa bijelom ručkom) sam skinuo ,jer ograničava utor za umetanje debljih drva. Poklopac se može podignuti ali samo djelomično, tako da se deblja drva ne mogu staviti u utor (odozgora) nego ih gurati bočno. I ako je poklopac izdignuti onda blokira dio za umetanje drva, sprečava da ne ide ka cirkularni, tek kad se ga spusti onda može. Max fi drva može do 14 cm, i ako je svako drvo tog fi, onda poklopac ima funkciju da ga pridržava. Ali ako su drva tanja onda ne. Tako da sam ga odmah eliminirao, da ako su tanja drva mogu i pridržavati rukama, i ujedno staviti više komada odjednom. Isprobao danas i ide dobro, ovo što sam pilio je grabar, klen
(zadovoljavajućom brzinom) fi 14, dok sa dračom treba polakše. Drva su rušena u siječnju, suha taman.
IMG_20220919_171231~2.jpg

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Ipak je razlika od cirkulara koji je samo na ravnom stolu i ovoga.
Naravno nikakva preporuka stavljati više tanjih drva odjednom!🤞

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Scheppach ;) Čestitke na novom stroju.
Meni se ne sviđa takav tip stola-korita upravo zbog problema radi kojih si vadil graničnik. Dobar je za tanja i ravna drva.
Više mi se sviđa obrnuti stol, kojega "puniš" s prednje strane.
Ne sviđa mi se niti direktni pogon "običnim" motorom.
Pretpostavljam da je cijena bila presudni faktor, jer Scheppach je "entry level" proizvod.

Najnoviji postovi

Na vrh