• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Hrast o kojem je pisano je polegnut. Dobil sam susjeda, stavili njegovo vitlo na moj traktor i zakopčal sajlu na cca 10 m visine. Prije par dana sam pročisitl teren kaj sem mogel traktorom u susjedovu šumu. Spustil vitlo na udaljenosti 20+ m od hrasta i napel sajlju. Susjed je mojom Jonsom 2159 izvadil zasjek (prije napinjanja sajle), zarezal toliko da je stavil kajle i onda mi . Hrast je na 60 cm od zemlje bil opsega 211 cm (promjer 67 cm). Kad je susjed dal signal, ja sam uključil povlačenje vitlom i hrast je legnul kak je trebal. Slike, nažalost nemam, :confused: jer je susjed imal drugog posla pa sam ga odmah vrnul doma. Bum poslikal srušenog. ;)
A jel pal aldomaš za uspješan posel? :D

• Haha
Reactions: ZJ

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
A jel pal aldomaš za uspješan posel? :D
Nažalost ne. Kak sam napisal u postu #11,191 sused je ima hitnog posla :confused: pa se zahvalil na ponudi, iako je žena već narezala pod 45°. Bumo to obavilidrugom prilikom kad bu imal cajta.
@iwanho jel bude trupac za kaj ili ide sve za drva?...i panj još moraš odrezat ravno s zemljom... 🤭
Za drva.
Ne bu baš ravno sa zemljom, ali bu malo zglednejše. 🤭 To bum ja odrezal kad bu za voziti doma. Ja sam mu rekel nek reže 30 cm višlje od normale.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Danas nisam imal hitnijeg posla pa sam malo iskoristil ovo lijepo vrijeme. S obzirom na to da je od doma udaljeno svega 500-tinjak metri, nije mi problem prejti i malo se zabavljati. Potrošil tank goriva pa doma na obed.
@DARIJUS, čak sam i penj malo skratil. 🤭

Idući put dojdem s prikolicom ispod zarezanog furka, zrežem do kraja i po foslinima otkoturam na prikolicu.
Kad bum oslobodil mesto, posudil bum vitlo i potegnul vrhunec do puta.

Na predzadnjoj sliki se vidi da vrhunec leži na grani koja je kod debla napukla. Bi li bilo bolje vući sve skup, ili prvo odpiliti tu granu pa onda ostatak vrhunca vleči po njoj?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
To je ona hrpica koja je prethodno navučena na ovo proširenje. Koliko bi mogle biti drva tu ? Slika i nije baš iz pravog kuta. :mad:

Pošto prijatelj nije (još) nabavio prikolicu za Porš, a i malo je vlažno pa smo morali uposliti malo ozbiljnije strojeve. Zetor 4712 sa ovim cjepačem to sve zdrobi u čačkalice.💪

Od one hrpice sa prve slike nadrobili smo dvije ovakve prikolice. Morao sam skroz se povući u graju da bi je uspio uloviti u kadar.😬

Na ovom posječenom prostoru je bilo ukupno 35 metri driva. Ustvari (tu di stojim) je put i još jedan dio je ispod puta i na tom dijelu su bili svi oni najveći komadi , nekih osam komada.🤗

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,996
Danas nisam imal hitnijeg posla pa sam malo iskoristil ovo lijepo vrijeme. S obzirom na to da je od doma udaljeno svega 500-tinjak metri, nije mi problem prejti i malo se zabavljati. Potrošil tank goriva pa doma na obed.

Idući put dojdem s prikolicom ispod zarezanog furka, zrežem do kraja i po foslinima otkoturam na prikolicu.

Na predzadnjoj sliki se vidi da vrhunec leži na grani koja je kod debla napukla. Bi li bilo bolje vući sve skup, ili prvo odpiliti tu granu pa onda ostatak vrhunca vleči po njoj?
Može se sve odvući, ali nije problem odrezati tu granu, kad odrežeš višak koji smeta bude ti lakše, tako da slobodno možeš tu granu otkloniti, čak nije ni potrebno u samom korijenu, može i više ako se odlučiš na tu soluciju, jedino prije samog rezanja zakači drvo sa sajlom, jer ti je sad u zraku pa bude lakše provući oko debla.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717

Lijepi komad, šteta ga je bilo zrezati za drva, a mogel je dati par planjki.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Lijepi komad, šteta ga je bilo zrezati za drva, a mogel je dati par planjki.
I sused kojeg sam angažiral je rekel da bi bil dobar za tehniku. Predložil sam mu zamjenu za bukovinu ili grabrovinu, bat za bat. Ostal je tiho.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Možda da se prodal i kupilo drvo za ogrijev? Znam da hrast ima dobru cijenu i da je za njim velika potražnja, a kubik drva za ogrijev na šumariji je cca 260 kn samo treba čekati ;) (tak barem vele i pišu).
No sad je kasno o tome govoriti, ovak bude dobra rekreacija kaj je za nas penziće od presudnog značaja. Tko to more platiti.:ppozdrav:(y)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
teško bi prodal samo jedan trupac, kupci dolaze kamionom, i očekuju pun kamion zbog visokih troškova prijevoza...
eventualno da ga je sam vozil na pilanu, al vidi mi se da nema čekića... 🤭

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
20221102_103344.jpg 20221102_164002.jpg 20221102_164012.jpg
Danas dobar učinak iz iste šume na jednu lokaciji 10 kubika, i na drugu oko 25 kubika. Bilo sajlanja I odvoza oko 300 metra.
Ako bog da još jedno dva dana radna i završavam sezonu. Ova godina je bila dobro suva tako da se dosta šumskog posla odradilo.

Najnoviji postovi

Na vrh