• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
I drva smo kurili, potpiljena ručnom pilom i rušena sjekirom.
Ovo danas uz časne iznimke je kao prostituiranje na račun šume, puno buke, jako malo nove nauke.
Istina, kad su se pojavile prve motone pile u selu moj djed je rekao "Stigla je šumska kuga!" i točno je tako, danas je neko drugo vrijeme, djed je cjeli svoj život kirijao drva po šumi, kojima se se izvlačili trupci uz pomoć takozvanih "Vlaka"...za sebe je drva donosio na leđima iz šume, suhi brijest je bio naj cjenjenije drvo uz ponešto vrba koje je imao posađene pa su se kresale svakih 4-5 godina...živelo se tada možda teže, ali daleko zadovoljnije već danas.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Kad pogledaš koliko treba da stablo izraste i koliko da ga sa našim strojevima srušimo i pripremimo za ogrijev niti ne može biti bolje nego sto nam je. A motorke i vitla su mila majka s obzirom na strojeve kojima se šume ruše i izvlače. Svi smo gladni drva i to je bas zbog toga sto je danas najmanji problem srušiti i izvuci drvo.
kad bi svakome od nas umjesto motorke u ruci bila sjekira i ručna pila pitam se koliko bi smo drva godišnje napravili?
prvenstveno mislim na sebe pa i sve ostale

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Danas su i druga vremena, prebrza. Pričal mi je deda kak su oni nekad išli u šumu, ujutro u dva su krenuli sa kravicama prema šumi, došli su oko šest tam. Sa piljakom potpilili, srušili i taj dan doma dopeljali jedva metar, metar i pol drva na kolima.
Onaj tko je tad imal volove je bil jaki gazda. I taj je mogel dopeljati 2 metra drva. Bukva od par kubika se vozila doma cijeli tjedan. Znači, muka.

Danas, krenem ujutro oko sedam, srušim bukvu, zvitlam, skalam i doma sam do tri pjevajući.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,246
Istina je da se danas svega previse trosi, pa tako npr i drveta za ogrijev.
Ja ne razumijem ljude koji hoce da im u kuci u pola zime bude tak toplo da hodaju u kratkim hlacama i kratkoj majici.
Dosta je da temp bude 22 stupnja i lijepo si obuci dugu majicu i gore nekakvu vestu i mozes izdrzati.

A ne dok mi netko rece da trosi 50, 60 m drva po sezoni, pa to je puno previse.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,246
Bas zato kad je drva tesko napraviti, zato ih ja volim malo prisparati.

Inace, volim boraviti u sumi i raditi s drvima, ali ne volim piliti s motornom pilom, to me bas umara.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
A gle, prije su kuće bile manje, grijala se jedna prostorija i trebalo je manje drva. Sad se sve grije i to kako kolega kaže bar da je 25-6 stupnjeva. Jer ima drva pa nije problem 🥺

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,246
Ja morem cijeli dan cijepati (s traktorom), utovarivati, istovarivati drva, ali motorku jednostavno ne volim i to je to.

A dobro onda, ako vam nije steta drva, onda nemojte kukati kak se sume devastiraju.

Ja imam dosta svoje sume za svoje potrebe, a opet ju stalno zacuvavam i izradujem drzavnu vrhovinu.

Na vrh