• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Brža je štiihl. Pa nisam se setio baš da uporedimo u isto deblo, on je rezao malo tanja ja deblja. Na video je njegovo deblo trulo u sredini da nekog nebuni jedan rez je samo obišao. Brža je po broju obrtaja, u ovoj konbinaciji, možda za trku da bi ja još malo podigao, ali nebitno to zaista je ozbiljna pila i u ruci lepo leži, za razliku od nekih koje nisam moga zamisliti zbog toga.
Samo napomena 61 nije u standardu ima veći klip.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja sam 462 neki dan koristil i kod obrezivanja granja nakon rušenja i uopće mi nije teška. A snagu vidiš i sam…

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Nestigo da ju probam, u mom kraju su sve huske 365 i 372. Nepamtim kad sam kod nekog video ozbiljan stihl.. Nešo se izokrenu, on radio dok sam sajlao, stigli traktori za odvoz prerano i žure, nasjkli im imo potrebu da ih izvlačim na jednom dijelu puta, kad sam se vratio on je sve istekao.
A da sam video da nas snima sin vlasnika rekao bi da pređe na moju kladu, kad smo vetečerali on pokaza da snimio.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
578
I koja je brža? 😁
a ms 462 i h 61 f nisu u istoj klasi, pa prema tome, kak češ uspoređivat kruške i jabuke.........h 61f je matori starac u usporedbi sa ms462.......
Isprobao sam ms462 sa h575 xp......sad jel su one u istoj kategoriji, ms462 je dosta novija motorka od znatno starije h575 xp, po snazi i po brzini lanca nije brža niti jača od starije h575 xp........Jedino što je prednost ms462 je to što je u rukama osjetno lakša od h575 xp.
Ove motorke sam isprobao u radu-piljenju klada bukve, a sad vi youtuberi i statističari bacite podatke o snazi težini i ostalim karakteristikama istih......

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
578
Svi se nešto kao 😁 u zadnje vreme

Posljednje uređivanje od moderatora:

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,646
Ja imam 572xp i radio sam sa frendovom 462. Imam osjecaj daje 462 brza i za zeru jaca.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
a ms 462 i h 61 f nisu u istoj klasi, pa prema tome, kak češ uspoređivat kruške i jabuke.........h 61f je matori starac u usporedbi sa ms462.......
Isprobao sam ms462 sa h575 xp......sad jel su one u istoj kategoriji, ms462 je dosta novija motorka od znatno starije h575 xp, po snazi i po brzini lanca nije brža niti jača od starije h575 xp........Jedino što je prednost ms462 je to što je u rukama osjetno lakša od h575 xp.
Ove motorke sam isprobao u radu-piljenju klada bukve, a sad vi youtuberi i statističari bacite podatke o snazi težini i ostalim karakteristikama istih......
Obrati pažnju na zvuk h61, za koliko je slabiji, ili vrijeme rezanja.
Pa recimo meni bi nešto značilo za koliko vremena koja pila sasječe 1 kubik trupca, odnosno vremenski učinak.
A recimo zanimljivo bi bilo vidjet učinak te pile nakon 5,10 ili više godina. Ili onih strašnih vrelih godina, koko bi to sve podnijela. Ova se svojih sigurno ne stidi.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
210
Stara tehnika je bila definitivno izdržljivija jer je bila masivnija pa je trpila više opterećenja i pregrijavanje, ali to je tribalo teglit po šumi. Mislim da nove pile nisu ništa manje izdržljive ako ih se tretira kako triba, a ne ms180 i idemo obarat stabla od metra s tupin lancon. S m tronic i autotune se mogu vidit radni sati pa nema više nagađanja sati i prodavanja pile koja je "povremeno korištena".

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,703
Koliko sam ja uspio primjetiti, h61 reže jednolično, nema promjene zvuka dok 462 mjenja zvuk kad ju se malo stisne...stare pile mozda jesu nesto sporije, zasigurno su teze ali sigurno da nove nece izdrzati sto si stare izdrzale

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410
Danas su (gotovo) strojevi potrošna roba, a ne više imovina, kao nekad.
Nove pile ne noraju trajati desetljećima, malo je ljudi poput @smilan-a, koji bi se igrali z njima.
Uostalom, porezni sustav tjera na kupovinu novih stvari ("ekološkijih", modernijih, lakših, ljepših...) a ne zadržavanje starih.

Mi, na ovim prostorima, smo skloni skupljanju imovine (radi povijesnih iskustava) pa i dalje očekujemo da su stvari "dobre" kak su nekad bile i da se daju (jeftino) popraviti. Na žalost...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
To si dobro uočio da joj ponekad opala brzina i ja sam pregledajući snimak to uočio. Ali nisam htjeo komentarisat. Ponovit ću oduševljen sam sa stihlovkom.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Nebi rekel da su današnji strojevi manje izdržljivi, pogotovo te klase. Ljudi uspoređuju strojeve iz vremena kad su oni puno manje radili nego danas i onda vele da su bili trajniji. Ta 462 napravi za 2-3 godine 5000 kubika u HŠ bez otvaranja motora ili nekog ozbiljnijeg kvara. Kad bude netko od nas privatno napravil 5000 kubika sa pilom…

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
500i u prosjeku napravi oko 450-500 radnih sati bez da se išta dira. Za 462 cm ne znam, ali pretpostavljam da je tu negdje. Za te radne sate se napravi cc 8000-10000 kubika bez problema. Mislim da su dosta izdržljive, a k tome puno brže i neusporedivo lakše od starih modela.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,703
Već neko vrijeme kad pročitam komentar "ova pila je napravila 5000-6000 nebitno, kubika i još radi, pitam se što točno znači "napravila je kubike"? Ako to znači ono što ja mislim onda je to mjerilo potpuno, meni, nebitno, jer stablo od kubika ja oborim i skrojim trupac za 15-20 minuta maksimalno i potrošim pol dcl. goriva, no međutim, da bi od toga trupca napravio 1,25 (ili koliko već) metara drva treba sat vremena i pola litre goriva pa evo...po tome, 5-6000 kubika u šumariji bi bilo 2000 metara drva kod mene a toliko svaka moja motorka napravi u 2 godine u prosjeku. Da se razumijemo, to nema veze sada sa stihl-husq-OM-Echo....već me samo zanima ta matematika

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Jasno, oni sruše, obrežu granje i režu na mjeru za višemetricu ili tehniku. Ti režeš sve na metar i radiš više radnih sati za isti kubik drva. Al poanta je da moderne profi pile koje rade u takvim uvjetima skoro svakodnevno vjerojatno naprave za 4-5 godina više radnih sati nego netko sa Stihl 051 za 20 ili 30 i onda taj veli kak ima istu pilu “100 godina” i još radi. A to kaj ona ima treći klip i cilindar i peti fergazer na sebi nema veze…

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
210
... A to kaj ona ima treći klip i cilindar i peti fergazer na sebi nema veze…
Pradidova sikira koja je prominila 3 glave i 5 drški.

Prije 30-40 god motorna pila nije bila baš jeftina pa se nastojala koristiti što manje, puno više je radila sikira i ručna pila, pa je normalno da će trajat 30 godina kad je napravila 200 sati, a ne danas svaku pi..u lickas s motorkom jer ti se neda ručno.

Najnoviji postovi

Na vrh