• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
578
Obrati pažnju na zvuk h61, za koliko je slabiji, ili vrijeme rezanja.
Pa recimo meni bi nešto značilo za koliko vremena koja pila sasječe 1 kubik trupca, odnosno vremenski učinak.
A recimo zanimljivo bi bilo vidjet učinak te pile nakon 5,10 ili više godina. Ili onih strašnih vrelih godina, koko bi to sve podnijela. Ova se svojih sigurno ne stidi.
Znam imao sam tomos husqvarnu 61 ff, što je ta motorka odradila to nije normalno, ne mogu tvrditi da oove novije motorke bez obzira na snagu i brzinu mogu biti toliko izdržljive toliko godina....ali 61ff se dokazao ....

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Jasno, oni sruše, obrežu granje i režu na mjeru za višemetricu ili tehniku. Ti režeš sve na metar i radiš više radnih sati za isti kubik drva.
A tek ak se pili na furčece (čoke) od 30 cm? Onda nije npr. 10 kubika metric godišnje, nego ekvivalent od 30 kubika. Do ove rasprave nikad nisam razmišljal o tome.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
578
MS 462
V= 72,2 cm3
SNAGA= 4,4 kW-6,0 KS
TEŽINA= 6,0 kg
DULJINA VODILICE=45 cm
BRZINA LANCA= ???
CIJENA= 1410 EUR

HUSQVARNA 572XP
V= 70,6 cm3
SNAGA= 4,3 kW-5,9 KS
TEŽINA= 6,6 kg
DULJINA VODILICE=50 cm
BRZINA LANCA= 22 m/s
CIJENA= 1290 EUR

Evo tehničkih podataka za pile koje su u rangu jedna drugoj, e sad to su podatci na papiru........
Najbolja usporedba bi bila natoči jednu i drugu, pa udri po bukvi , da se vidi razlika snage, težine, jedne i druge u rukama sjekača....koja bolje leži....

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
578
MS 462
V= 72,2 cm3
SNAGA= 4,4 kW-6,0 KS
TEŽINA= 6,0 kg
DULJINA VODILICE=45 cm
BRZINA LANCA= ???
CIJENA= 1410 EUR

HUSQVARNA 555
V= 59,8 cm3
SNAGA= 3,1 kW-4,2 KS
TEŽINA= 5,9 kg
DULJINA VODILICE=45 cm
BRZINA LANCA= 21,3 m/s
CIJENA= 862 EUR

Evo i usporedbe iz onog gornjeg youtube snimka.....

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Interesantno je citati postove i te silne usporedbe Stihla i Husqvarne... zanimljivo je kako do sada jos nitko nije spomenuo jedan sitni detalj i koji vjerojatno promice novim i buducim korisnicima Stihl pila. Dakle, radi se o cepovima, poklopcima za ulje i gorivo. Uzasan i nepraktican dizajn rezultira mijenjanjem istih zbog mnogo razloga nakon nekog određenog vremena. Da nisu u skoro 20 god. mogli izmisliti bolje rjesenje za neko unapređivanje cepova je po meni jedan sitan, ali vrlo bitan detalj za nas korisnike.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
U čemu je problem sa čepovima (osim kaj onaj za ulje zna sliniti)?

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
578
Interesantno je citati postove i te silne usporedbe Stihla i Husqvarne... zanimljivo je kako do sada jos nitko nije spomenuo jedan sitni detalj i koji vjerojatno promice novim i buducim korisnicima Stihl pila. Dakle, radi se o cepovima, poklopcima za ulje i gorivo. Uzasan i nepraktican dizajn rezultira mijenjanjem istih zbog mnogo razloga nakon nekog određenog vremena. Da nisu u skoro 20 god. mogli izmisliti bolje rjesenje za neko unapređivanje cepova je po meni jedan sitan, ali vrlo bitan detalj za nas korisnike.
Pa na mojim huskama su oni najnoviji čepovi sa klapnom ili preklopnim perom na vrhu čepa i sa njima nije bilo nikakvih problema, normalno se zatežu otežu i dobro dihtaju....Ne znam na što misliš...pa i noviji Štilovi imaju taj sistem...

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Husqvarna se nije prozivala u tom kontekstu. Oni imaju daleko bolje riješene cepove i nisam nikad imao problema sa njima. Govorim o Stihl cepovima na njihovim novijim pilama. Isti dizajn, iste cepove imamo na Stihl ms290 iz '06 godine, problemi su poceli vec iduce godine. Nisu dihtali dobro, promijenili smo ih ni sam ne znam kolko, koliko puta nam sam gorivo iscurilo van... ne bi rekao da je to izolirani slucaj jer koliko citam i cujem od drugih, ljudi se zale na taj detalj.

• Like
Reactions: H&S

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Moja 341 je iz 2005 i ima isti čep kao i nova 462 i gorivo nikad nije curilo. Poklopac od ulja zna biti mastan na obadvije al ne da bi ulje curilo.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
210
Husqvarna ima standarni navoj na čepu samo, pritisneš i iskoči leptir za odvidat. Stihl ima isto leptir al nema navoj nego se samo okrene pola kruga ili četvrtinu ako se dobro sićan. Ako nisi dobro nacilja neće napravit klik i zatvorit se do kraja i kad digneš pilu ode ulje ili gorivo po tebi. Neki se žale da se zna gornji dio čepa odlomit.

Jel se mogu ovi husky čepovi s leptirom sa 500 serije stavin na 365 x troq. Negdi san pročati da mogu ali nisan siguran.

Posljednje uređivanje:

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Pa ne curi na svakoj pili. Na mojoj je i cujem od drugih da je i njima curilo. Da su ih mogli redizajnirati s obzirom na vrijeme, mogli su, poboljšati ih da uopce ne sline, mogli su i to. Ne slušaju svoje korisnike, u tome je poanta.
Evo jedan primjer vezan za Husqvarnu:
Ljudi se žale na lanac C85 da im na zlatnoj spojnici puca i da se odmah zatupi cim malo licne zemlju. Rezultat pritužbi: X-cut S85! Poluzub iliti okrugli zub koji nije toliko osjetljiv kao prethodni. Cekam posiljku takvih lanaca, pa da ih isprobam.

Posljednje uređivanje:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Sa čepovima od goriva nemam nikakvih problema. Ovi od ulja znaju biti masni, al to može biti i od toga da natočim ulje do vrha pa se čep namasti kad zatvaram i onda se lovi piljevina na njega. Al takav “problem” imam i na 550xp.
Kod H550xp ima navoj koji se otvara onim leptirom i kod nje se dosta vija taj leptir ako ga primiš za vrh. Imam osječaj da bi mogel puknuti pa ga uvijek primam pri dnu, tj. kod samog čepa. Mislim da bi neki sivonja to mogel lako strgati ako ne pazi. Al brtvljenje je bolje kod H radi tog navoja.

Posljednje uređivanje:

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
210
Zub s punin dliton zatupi čim licne zemlju. Čuj to. Tako mi je idiot profesionalno istupio x cut lanac tek izvađen iz kutije, ide pilat stablo na zemlji i lipo cili vrh u zemlju. Kaže meni jel ti ovo stari lanac nešto je tup. Nemoj j..t, nije to freza nego pila. Od tada nikad više s profesinalcima, moga san poginit 5 puta u jednom danu.

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Praksa je pokazala da je X-cut C85 dosta osjetljiv lanac. Ne moze istrpiti toliko koliko moze primjerice novi Oregonov model 73Exl. Taj lanac oprasta u nekoj mjeri gresku ako malo zalovimo zemlju. Ne istupi se odmah kao C85.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,703
Jel se mogu ovi husky čepovi s leptirom sa 500 serije stavin na 365 x troq. Negdi san pročati da mogu ali nisan siguran.
Mislim da pasu, ja sam ih imak na 576xp, a original sa 576xp sam stavljao na jonsered 2165 pa znaci da pasu i na nju tako da pretpostavka je da pasu ali ako ne zaboravim danas otic kod kolege koji ima 365 probam pa ti javim zasigurno

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,481
A to je provedeno na istraživanju gdje i koliko ljudi je sudjelovalo u tome? Očito onda ovi u Hrvatskim šumama nisu profići kad rade sa Stihlom.

Najnoviji postovi

Na vrh