• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Kolko je meni drago kad nekome tako pomognem, kad ljudi prepoznaju profi marku.
Ali i žao mi onih koje žive u zabludi, treba ih prosvijetliti da progledaju. 🙂

• Haha
Reactions: H&S

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,668
To je sve prekomplicirano, ručna je zakon. Demižon kraj noge i peri. Bem ti pilu i samopodešavanje. Baš me zanima da li bilježi i slučajeve gda nije htela vužgati. Se bum to prodal i zapil. :ppozdrav:

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Je li se otkupljuju trupci tanjeg hrasta za bandere? I koja je cijena. Za kesten znam.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
A tek ak se pili na furčece (čoke) od 30 cm? Onda nije npr. 10 kubika metric godišnje, nego ekvivalent od 30 kubika. Do ove rasprave nikad nisam razmišljal o tome.
Moji poslovi su bili od ukupnog rada u sezoni, 70% je odrađeno na furke, u ostalo spada rad sa oblovinom ili rušenje i sajlanje. Metricu nikad nisam radio niti to prihvatam.

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Već neko vrijeme kad pročitam komentar "ova pila je napravila 5000-6000 nebitno, kubika i još radi, pitam se što točno znači "napravila je kubike"? Ako to znači ono što ja mislim onda je to mjerilo potpuno, meni, nebitno, jer stablo od kubika ja oborim i skrojim trupac za 15-20 minuta maksimalno i potrošim pol dcl. goriva, no međutim, da bi od toga trupca napravio 1,25 (ili koliko već) metara drva treba sat vremena i pola litre goriva pa evo...po tome, 5-6000 kubika u šumariji bi bilo 2000 metara drva kod mene a toliko svaka moja motorka napravi u 2 godine u prosjeku. Da se razumijemo, to nema veze sada sa stihl-husq-OM-Echo....već me samo zanima ta matematika

U ovom slučaju sam mislio na rušenje, obrezivanje i piljenje na metar radi kalanja. U pravilo za sve. Ne samo za rušenje. Sve radi po potrebi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410
To je sve prekomplicirano, ručna je zakon. Demižon kraj noge i peri. Bem ti pilu i samopodešavanje. Baš me zanima da li bilježi i slučajeve gda nije htela vužgati. Se bum to prodal i zapil. :ppozdrav:
Aspen? Čisti ili 2%?

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Moji poslovi su bili od ukupnog rada u sezoni, 70% je odrađeno na furke, u ostalo spada rad sa oblovinom ili rušenje i sajlanje. Metricu nikad nisam radio niti to prihvatam.
Meni je metrica savrsena za manipulaciju...ja mrzim cjepati trupice...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Vlasnicima treba ogrev i uklopili su se da dobiju izrezano samo ostaje cijepanje. Njima lakše netrebaju rezati. Nemaju po dvorištu piljevine, jedino dobiju malo site tanje od 10 cm je izrađeno na 1,5 m. Ko traži da mu to izradim u metricu i složim nema posla. Ja naplaćuje po turi tako da količina ne igra bitnu ulogu, odnosno nema kalkulacije oko količine,

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,703
Metricu nikad nisam radio niti to prihvatam.
to je u redu, meni je sa druge strane naj bolje raditi metricu, naj čistiji mi je račun po metru.
U ovom slučaju sam mislio na rušenje, obrezivanje i piljenje na metar radi kalanja. U pravilo za sve. Ne samo za rušenje. Sve radi po potrebi.
ne želim kditi niti jednu pilu a komentar je išao na općenito izjave toga tipa, pogotovo za šumarijske pile gdje se doslovno radi samo obaranje i prekrajanje trupaca.
zapravo sam želio reći da moje pile rade daleko više posla i daleko teže poslove od šumarijskih jer nije jednako opterećenje presjecati drvo i raspiljivati ga u sitnije/tanje metrice

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Često imaš potrebu da se nešto i ubrzava, da napuni turu ili zbog nevremena da ne ostane, u šumariji ima uloga dana.

MS 462
V= 72,2 cm3
SNAGA= 4,4 kW-6,0 KS
TEŽINA= 6,0 kg
DULJINA VODILICE=45 cm
BRZINA LANCA= ???
CIJENA= 1410 EUR

HUSQVARNA 555
V= 59,8 cm3
SNAGA= 3,1 kW-4,2 KS
TEŽINA= 5,9 kg
DULJINA VODILICE=45 cm
BRZINA LANCA= 21,3 m/s
CIJENA= 862 EUR

Evo i usporedbe iz onog gornjeg youtube snimka.....
Sa ovim podacima me nešto kopka i neda mira da ne kažem svoje mišljenje.
Bojim se da stanje one stihl462 pile ne prati ove parametre, a to sam nalazio i kod husgvarne 372xp.
Pilu od 70cm, treba da prati klip 52 mm, nebi smjela da se guši na z34 lancu. Neznam dali ima neko da radi negdje u servisu ili popravlja i da više o tome. Prošle godine sam na otpadu našao kućište od 372xp sa klipom 48mm, ove godine sam dobio neku polomitu i u njoj je 48 klip.
Sa čovjekom koji malo to popravlja mi je to potvrdio i kaže da je u nekoliko 372 i 365 nalazio 48 iako bi i na 365 trebao biti 50 mm.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ovo su podaci sa dinamometra. 462 po tome ima 6,7 ks. Usporedba je sa 372xp, 572xp i MS461.

Prilozi

• IMG_3394.jpeg
    IMG_3394.jpeg
    23.6 KB · Pregleda: 19

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Da ali kod pile koja prati to stanje. I te 372 koja ima 48 klip nema takav dijagram. Možda neke serija drugačija.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Vlasnicima treba ogrev i uklopili su se da dobiju izrezano samo ostaje cijepanje. Njima lakše netrebaju rezati. Nemaju po dvorištu piljevine, jedino dobiju malo site tanje od 10 cm je izrađeno na 1,5 m. Ko traži da mu to izradim u metricu i složim nema posla. Ja naplaćuje po turi tako da količina ne igra bitnu ulogu, odnosno nema kalkulacije oko količine,
Ti naplacujes po turi. A kolicina ne igra ulogu kazes? A kaj je tura nego kolicina?

Najnoviji postovi

Na vrh