Moji poslovi su bili od ukupnog rada u sezoni, 70% je odrađeno na furke, u ostalo spada rad sa oblovinom ili rušenje i sajlanje. Metricu nikad nisam radio niti to prihvatam.A tek ak se pili na furčece (čoke) od 30 cm? Onda nije npr. 10 kubika metric godišnje, nego ekvivalent od 30 kubika. Do ove rasprave nikad nisam razmišljal o tome.
Već neko vrijeme kad pročitam komentar "ova pila je napravila 5000-6000 nebitno, kubika i još radi, pitam se što točno znači "napravila je kubike"? Ako to znači ono što ja mislim onda je to mjerilo potpuno, meni, nebitno, jer stablo od kubika ja oborim i skrojim trupac za 15-20 minuta maksimalno i potrošim pol dcl. goriva, no međutim, da bi od toga trupca napravio 1,25 (ili koliko već) metara drva treba sat vremena i pola litre goriva pa evo...po tome, 5-6000 kubika u šumariji bi bilo 2000 metara drva kod mene a toliko svaka moja motorka napravi u 2 godine u prosjeku. Da se razumijemo, to nema veze sada sa stihl-husq-OM-Echo....već me samo zanima ta matematika
Aspen? Čisti ili 2%?To je sve prekomplicirano, ručna je zakon. Demižon kraj noge i peri. Bem ti pilu i samopodešavanje. Baš me zanima da li bilježi i slučajeve gda nije htela vužgati. Se bum to prodal i zapil.
Meni je metrica savrsena za manipulaciju...ja mrzim cjepati trupice...Moji poslovi su bili od ukupnog rada u sezoni, 70% je odrađeno na furke, u ostalo spada rad sa oblovinom ili rušenje i sajlanje. Metricu nikad nisam radio niti to prihvatam.
to je u redu, meni je sa druge strane naj bolje raditi metricu, naj čistiji mi je račun po metru.Metricu nikad nisam radio niti to prihvatam.
ne želim kditi niti jednu pilu a komentar je išao na općenito izjave toga tipa, pogotovo za šumarijske pile gdje se doslovno radi samo obaranje i prekrajanje trupaca.U ovom slučaju sam mislio na rušenje, obrezivanje i piljenje na metar radi kalanja. U pravilo za sve. Ne samo za rušenje. Sve radi po potrebi.
Sa ovim podacima me nešto kopka i neda mira da ne kažem svoje mišljenje.MS 462
V= 72,2 cm3
SNAGA= 4,4 kW-6,0 KS
TEŽINA= 6,0 kg
DULJINA VODILICE=45 cm
BRZINA LANCA= ???
CIJENA= 1410 EUR
HUSQVARNA 555
V= 59,8 cm3
SNAGA= 3,1 kW-4,2 KS
TEŽINA= 5,9 kg
DULJINA VODILICE=45 cm
BRZINA LANCA= 21,3 m/s
CIJENA= 862 EUR
Evo i usporedbe iz onog gornjeg youtube snimka.....
Ti naplacujes po turi. A kolicina ne igra ulogu kazes? A kaj je tura nego kolicina?Vlasnicima treba ogrev i uklopili su se da dobiju izrezano samo ostaje cijepanje. Njima lakše netrebaju rezati. Nemaju po dvorištu piljevine, jedino dobiju malo site tanje od 10 cm je izrađeno na 1,5 m. Ko traži da mu to izradim u metricu i složim nema posla. Ja naplaćuje po turi tako da količina ne igra bitnu ulogu, odnosno nema kalkulacije oko količine,