Teško je raditi u velikim obalama bez ozbiljnog vitla. Ako nemože povući bar 2metra ogreva bukve ili 1,5 hrasta onda je to patnja. Kad ide više onda je posao. Pogotovo kad u normalnim uslovima u dva poteza bude prepuna prikolica.Nema kod mene šume na ravnom.
Vitlam iz šume do puta, na breg bi mi rekli. Po putu vučem. S tim da napred nisam stavil uteg, pa malo pliva prvi kraj uzbrdo. Al sa utegom nebi niti osjetil, samo kaj sam bil ljen pa nisam kopčal uteg napred. Izvukel sam danas i jednog fi 70 cm, dužine 8m bez ikakvih problema.
Sad je na njemu sajla 11 ili 12 mm, nisam siguran(ovisi kako mjerim sa šublerom). Standardna sajla je 12mm. Imam dojam da je slaba sajla za snagu tog vitla. Trgalo je lanac 8mm G100 i nekoliko puta sajlu dok je zapelo, a traktor na 900 o/min nije niti osjetil da je zapelo.Jako je to vitlo, sigurno moze i vece komade da izvitla, samo dobra sajla.
Ja mislim da bi se srdio manje nego kad Ga se psuje, laže, krade, ubija, siluje,zlostavlja, radi u kladionici, trgovini ili nekom drugom mjestu…. Bilo koji dan uključujući i nedjeljuDal se bi danas Dragi Bogec srdil da se ide u šumu po drva?
Kako mogu vidjeti to je obična sajla i sklona je oštećenjima. Dobro izgleda. Međutim ako je 11mm to je tanano za traktor koji pogoni to vitlo. Kad bi imao presanu sajlu dobio bi oko 30% jaču. Ako ti puca na 0,5-5metara to je zona koja trpi velike sile traktora i udara a ne samo konstantnu snagu vitla, i to je normalno jer spada u potrošni dio. Ako pukne na pola onda je nedovoljna za tu snagu. Dijelovi sajle I lanci su potrošni nekad puknu kad se i ne očekuje jer su nekad pretrpeli veliko opterećenje koje je ostavilo trag.Sad je na njemu sajla 11 ili 12 mm, nisam siguran(ovisi kako mjerim sa šublerom). Standardna sajla je 12mm. Imam dojam da je slaba sajla za snagu tog vitla. Trgalo je lanac 8mm G100 i nekoliko puta sajlu dok je zapelo, a traktor na 900 o/min nije niti osjetil da je zapelo. View attachment 63591