• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Nema kod mene šume na ravnom.
Vitlam iz šume do puta, na breg bi mi rekli. Po putu vučem. S tim da napred nisam stavil uteg, pa malo pliva prvi kraj uzbrdo. Al sa utegom nebi niti osjetil, samo kaj sam bil ljen pa nisam kopčal uteg napred. Izvukel sam danas i jednog fi 70 cm, dužine 8m bez ikakvih problema.
Teško je raditi u velikim obalama bez ozbiljnog vitla. Ako nemože povući bar 2metra ogreva bukve ili 1,5 hrasta onda je to patnja. Kad ide više onda je posao. Pogotovo kad u normalnim uslovima u dva poteza SLIKE Å UMA 014.jpg bude prepuna prikolica.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Jako je to vitlo, sigurno moze i vece komade da izvitla, samo dobra sajla.
Sad je na njemu sajla 11 ili 12 mm, nisam siguran(ovisi kako mjerim sa šublerom). Standardna sajla je 12mm. Imam dojam da je slaba sajla za snagu tog vitla. Trgalo je lanac 8mm G100 i nekoliko puta sajlu dok je zapelo, a traktor na 900 o/min nije niti osjetil da je zapelo. IMG_3408.jpeg

Posljednje uređivanje:
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
I ja to mislim, al sad mi je nekak kasno da idem, ipak nejdem danas nek bum odgodil malo još.
Ipak danas je dan odmora.
Nadelam se prek tjedna i to fajn.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
487
I ja isto radim preko tjedna jako puno i nekad nemam izbora nego nešto odraditi u nedjelju, npr danas ću morati pokositi dvorište jer nemam kada u iduća dva tjedna. A trava je već do koljena 😵‍💫

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
487
Samo ne znam kad, idem iz kuće u 5 vratim se u 22. Da kosim ujutro ili navečer? Ili kad sam na terenu par 100 km daleko pa na daljinski? Ili da pošaljem ženu koja je alergičar? Ili dam susjedu koji u novu flaksericu ulije obično gorivo bez ulja pa sam je bacio u smeće i još njega platio za pol posla koji je napravio? Nekako mi se čini da Dragi Bog je ljubav, a ne osoba željna kažnjavanja, ljutnje i osvete za rad nedjeljom. Ali možda sam skroz u krivu i definitivno skroz offtopic ☺️

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Najbolje navečer po hladu 🙂
Deneš si bateriju nekak i polako.
Tak je i meni, zato niš ne stižem i kasnim sa svim poslovima doma. Ali do zime bum valjda drva dopeljal doma.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Ja bio od jutros u sumu i na neki cudan nacin mi odma puce sraf sto drzi polugu za lamelu i nema vitlanja. Onda nastavim da obaram, oborim jedno 25 komada, ali nisu debela drva. Ako ispadne od njih 15m ogreva bicu zadovoljan. Sve u svemu nije lose.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Sad je na njemu sajla 11 ili 12 mm, nisam siguran(ovisi kako mjerim sa šublerom). Standardna sajla je 12mm. Imam dojam da je slaba sajla za snagu tog vitla. Trgalo je lanac 8mm G100 i nekoliko puta sajlu dok je zapelo, a traktor na 900 o/min nije niti osjetil da je zapelo. View attachment 63591
Kako mogu vidjeti to je obična sajla i sklona je oštećenjima. Dobro izgleda. Međutim ako je 11mm to je tanano za traktor koji pogoni to vitlo. Kad bi imao presanu sajlu dobio bi oko 30% jaču. Ako ti puca na 0,5-5metara to je zona koja trpi velike sile traktora i udara a ne samo konstantnu snagu vitla, i to je normalno jer spada u potrošni dio. Ako pukne na pola onda je nedovoljna za tu snagu. Dijelovi sajle I lanci su potrošni nekad puknu kad se i ne očekuje jer su nekad pretrpeli veliko opterećenje koje je ostavilo trag.
Neznam koliko radiš nekad sam u sezoni trošio 10 omči i 2-3 lanca, 2-3 klizača polomita ili izgubljena, od 120 met 14 ili 15 mm sajle dotjeram do 50, jednostavno da moraš odsjeći dio jer je kao jež ispucala, ali to je cijena rada i troškova zarade.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
Vidi kad podigneš trupac I traktorom voziš taj dio sajle dodje negdje oko koloture, kad skrećeš u velikom zavoju, nekad trupac udari u vitlo I zaglavi napravi polugu i gura traktor pravo, tad sajla trpi više nego obično.
Da sajla je čelicno jezgro ali nije presana. 20220825_120950.jpg
Ovako izgleda presana (zaboravi na ovaj struk sanacije) većina niti je presana.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ne vučem skoro nikad na sajli, osim ak je nešto skroz lagano. Dok privitlam, kopčam na lance i uvjek ostavim malo duže radi skretanja sa ga ne polomim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410
Vrni mi onoga :ROFLMAO:
Kupil sam drugoga, ali nemam prikladnog kolca. Moral bum dojti k tebi v šumu da si zeberem...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,535
20230818_180504.jpg 20230818_192330.jpg 20230818_192348.jpg
Ovo je od juče rad. Poslijepodne dodjem sa jednim pomagača u šumu u 17, 30 čas, oborio dve bukvice oko 45 cm, zakačim to u jednom potezu i izvučem. Srezano i natovareno u 19,30. Ostala tri vrha, od 20cm i skoro 10 metara duga. Natovareno je oko 4m drva i ostao 1 metar još. Znači u jednom potezu 5 metara, na osrednje terenu. Učinak samo takav prema vremenu.

Najnoviji postovi

Na vrh