@zgzac
Ne znam zašto si tako veliki nevjerni Toma. Ne znam koji si zakon čitao, ali postoji zakon o zaštiti na radu. Ova vlada uz toliko nerada ga još nije stigla promijeniti jer još uvijek piše ministarstvo rada i socijalne skrbi.
Ista stvar ti je bila i sa zakonom o šumama. Prijašnjima i sadašnjima. Prije nije bilo fizičke osobe kao takve nego samo pravne. S osnivanjem savjetodavne ubačene su u zakon i fizičke osobe odnosno u zakonu šumoposjednici/šumovlasnici ili kako god želiš.
U Zakonu o zaštiti na radu ovaj koji sada čitam se govori samo o poslodavcim, investitorima, dobavljačima opreme i radnicima.
Po pravilima EU koje su naši političari prihvatili pravila su jasna. Ako nisi osposobljen za rad s nekim strojem, alatom i napraviš si nešto liječenje plaćaš sam. To su nam govorili kad su nam držali tečaj. Svi mi znamo raditi s motorkom. Netko više netko manje. Ali kad si netko odreže dva prsta na nozi i dođe na hitnu liječniku je primarno njega zakrpati, ne pustiti ga da iskrvari i tek nakon sanacije ozljede bi trebalo popunuti obrazac za zdravstveno osiguranje. I takva pitanja postaviti. Jer s tim papirom imaš potvrdu da si u biti upoznat s pravilima zaštite na radu. Zato se zove rad s motornom pilom na siguran način.
Druga je stvar što oni ne zovu inspekciju rada a to im je dužnost. Kod ovakvih stvari zvati inspekciju i eventualno policiju.
Dalje, postoji Pravilnik o vrsti šumarskih radova, minimalnim uvjetima za njihovo izvođenje te radovima koje šumoposjednici mogu izvoditi samostalno,
u kojem piše sljedeće, citiram
IV. RADOVI KOJE ŠUMOPOSJEDNICI MOGU IZVODITI SAMOSTALNO
Članak 6.
(1) Šumoposjednik u svojoj šumi može samostalno izvoditi radove koji se izvode jednostavnim ručnim alatima kao što su: radovi pripreme staništa; radovi pošumljavanja; radovi njege; radovi pridobivanja drva; te ostale radove za koje je osposobljen. To je pravilnik iz 2007.
Dalje, postoji Zakon o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu
gdje se u člancima 56 - 68 piše o naknadi štete prema HZZO-u, pa to pročitaš, možeš i cijeli zakon. Koji je usput rečeno iz 2006. godine.
Onda imaš pravilnik o zaštiti na radu od genijalca mrsića od 1.7.2013 godine, a to pak nije ni za stražnjicu brisati.
Inače to su sve pravila europske unije. I još nešto. U Hrvatskoj postoji preko 9000 propisa. Što zakona, što podzakonskih akata, pravilnika, odluka. Sa zakonima EU nije usklađeno pet posto, a pogotovo s hrvatskim ustavom.