• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala. :ppozdrav:
Vozim piljeno na 30 cm. Sad vozim na drugoj manjoj (malo pojačana motokultivatorska s gumama 185/70-14) najviše 1,6 metra drva složeno u 3 reda kad nije premekano. Ako nije baš suho onda je gornji red natovaren samo na prednju polovicu. Kad je jako mekano izbjegavam vozit da si ne uništim put.
Na veću prikolicu bi mogel natovariti 2,6 metara u 2 reda.

Koliko ti voziš na svojoj "košari" i koje su gume na njoj?

Natovarena mala prikolica.


Vožnja na većoj prije nek sam napravil sanduk.


Veća sa sandukom. Osovina je vijcima spojena sa šasijom i može se pomaknuti više otraga.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
U košaru staje oko 3,5m a gume na njoj su 11,2x20.
Košara je prvenstveno napravljena za neke druge stvari a koristim je i za sve ostalo.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,574
@iwanho, na nabu Tamića (vjerujem i na Zastavinu) ti taman pašu felge 15,3".
Možeš onda na tu felgu deti gume s traktorskim profilom,kakce su išle Tomu Vinkovića.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,032
Prije, dok se nisam upustio u izradu pogonske mislio sam da je to velika umjetnost i divio se ljudima koji su doma je napravili, sada kad imam sve komponente i samo sta nije projekt završen vidim da to uopce nije problem, uzmeš bilo koji diff koji odgovara željenoj tonaži, talijani koriste diferencijale od fiatovih kombija, cca 3-3,5t nosivost, staviš gume koje želiš, izbrojiš broj okretaja kardana i pređen put traktora, izbrojiš broj okretaja kardana prikolica i put guma prikolica, izračunaš razliku i daš napravit reduktor sa izlaznim okretajima koji će uparit traktor i prikolicu, tvoj ima direktni kardan povezan sa mjenjačem i ti u svim prijenosima možeš to koristit, ništa komplicirano, to je prednost talijanskih traktora jer svi to imaju.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala svima. :ppozdrav:

Savom
ak sam dobro shvatil tvoja "košara ima dif od MB 207, ali prave gume. Na moju veću bi u tri reda visine stalo 4 m. Zaključujem da bi i mene zadovoljil dif kakav je na tvojoj "košari". Na koncu ne mora gornji red biti pun.

ZJ,
ak trebam kupiti kompletnu osovinu s difom, felge i gume i vezu od difa do traktora, onda sam već odustal od preinake. Rađe bum nastavil voziti 1,5-2 metra na maloj prikolici ili na velikoj bez sanduka kak sam i prije.

Krumpi,
nije nikakva nauka, samo treba imati sredstva i sve se iskombinira i napravi.

Sad sam primijetil da sam greškom 2x stavil link na istu sliku. Ispričavam se i evo ispravan link. Na prikolici je dobrih 2 metra drv.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,574
Kupuješ na otpadu, pa onda ni tak skupo ;)
Moreš pripasati i neke druge felge, te postaviti 7,50-16 gume. Samo sam ti napisal kaj originalno paše.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
Naravno da je glavni izvor dijelova na otpadu sekundarnih sirovina. A gdje bi drugo bio 😂
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,032
Mene je izrada pogona na prikolici od freze koštala još jednu prikolicu...veće gume 100€ reduktor 300€ i kardan sa dva zgloba 300€, dodaj još 100€ za sitnice, izrada spoja i ja imam kardan od difa do reduktora od prije...cca 800€ s time da sam imo prikolicu sa difom
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Otpada nemam u blizini pa mogu iskati samo prek oglasnika. Čim se više upoznajem sa cijenama, sve sam dalje od ideje da se primim nabave i posla. Premalo mi treba da bi toliko uložil samo zato da je imam.
Još jemput hvala svima. :ppozdrav:
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,032
S obzirom da sam presto sa prodajom drva, starci su presli na naftu a ja na zalost nemam druge opcije nego drva zbog kuce i lokacije, sad radim cca 7m3 drva godisnje i sveisto sam iso u izradu, to je dobro imat, luksuz je, ne ovisiš toliko o vremenskim uvjetima, a od trenutka od kad sam se odlucio na izradu do sada je proslo oko dve godine, i još mi ostaje samo reduktor postavit.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Prije dvije godine kad si ušel u projekt, vjerojatno si imal drukčiju situaciju. Nakon toliko ulaganja, nema smisla odustati, pogotovo ako imaš drva dosta udaljena pa se ne isplati, ili nema vremena, voziti više puta po malo.
Ako ja idem 2x umjesto 1x utrošim sat vremena više (penzić pa nije problem) i manje od 2 litre nafte. Teško mi je pronajti neku računicu, a za zadovoljstvo takvom vožnjom mi se čini preskupo. Hvala ti kaj si mi pomogel na vrijeme sagledati troškove :ppozdrav: i donijeti zaključak da se time ne trebam opterećivati.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,928
Iwanho, mani se ti takve velike prikolice koja puno vozi. Treba to u šusu nametati i izmetati.
A i u našim godina 2x je 2x . To je za svaku pohvalu (y)
 

Najnoviji postovi

Na vrh