• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622

@mtd001,​

To je friško nasajena sekira, a može poslužiti za kalanje. :ROFLMAO:
Čak mislim da je možda bolja nego one sa širokim švesima. Ima težinu, a bolja je za hrgasta i zaverižena drva. (y)

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Je Iwanho,pukla mi stara držalica.
Moja je definitivno broj 11

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Vrlo je bitno kod sjekire da je pravilno nasađena. Dok su se držalice prije radile kod kuće ručno pazilo se na kvalitetno drvo i smjer godova. Primjećujem da većina kupovnih držala je po pitanju smjera godova skroz loša pa se od 20ak strojno napravljenih nađe možda jedna dobra. Ako godovi nisu paralelni sa sjekirom nego okomiti, držalo se prilikom udarca lako prelomi i može biti opasno. Naravno ovo pišem za neiskusne i one koji na to ne obraćaju pažnju...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
kod mene su najkvalitetnije držalice za sjekiru bile rađene od graba...prvi furak od korijena se raskala na 4-5-6 komada i tak se mora sušit dvije godine minimum...nakon toga se izdelavala držalica...e to je bil feder... 🤭

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,482
kod mene su najkvalitetnije držalice za sjekiru bile rađene od graba...prvi furak od korijena se raskala na 4-5-6 komada i tak se mora sušit dvije godine minimum...nakon toga se izdelavala držalica...e to je bil feder... 🤭
Eee baš tako,, mene su učili stari,, prvi ćutuk od graba,, cijepamo na komade,, ogulimo koru,, i na tavan,,,
I sad imam nekoliko komada,, stari desetak godina,,
Ja sebi tu držalicu ili štilo pravim sam,,, stim kad nasadim onaj dio do sjekire opšijem limom,,,,

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
nekad davno je imala žig proizvođača/kovača, ali nisam ga uspio očistiti... P5120028.JPG P5120031.JPG

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,482
Hmmmm možda griješiš,,, znam za slučaj,, kad je Hitna Upomoć...
imala intervenciju,,, za prvu bračnu noć,,:hahah:

• Haha
Reactions: ZJ

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
a ovo je usporedba s made in germany fancy novom tehnogijom o kojoj ste pred par strana razglabali... 🤭
ovo zeleno je sranje..."gluha" i jako odbacuje presječena drva...opasna za noge
e sad koja je to vrsta po onoj tablici?
P5120038.JPG P5120039.JPG

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
ma moraš mahat kaj sivac sa zelenom i ona ne kala, nego razbija panj...baš ju ne volim...
stara je deluxe model, točno možeš ocijenit koliko ti sile treba za koji panj...minimalno proizvodi smeća i glatko kala...
gledam po toj tablici, ali nije slična niti jednoj tradicionalnoj...ustvari malo sliči na kranjsku...

Najnoviji postovi

Na vrh