• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

milanf

Aktivni član
Tu od
22 Sij 2022
Poruka
95
Moram priznati da sam se i ja iznenadio da nije bilo svjezih panjeva, ha ha ha. Al to je bas ono pravo zagorsko selo blizu Kumrovca, tesko je tamo biti neprimjecen ako dolazis sa nekim egzoticnim tablicama na bijelom kombiju :)))
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
pusti šumsku struku unutra, neka pregledaju ili iz savjetodavne ili HŠ ljudi koji znaju što mora van, a što još može ostati, i tak bude uređeno po ps-u...sve ostalo vodi degradaciji sastojine.
 

milanf

Aktivni član
Tu od
22 Sij 2022
Poruka
95
Katastarski je suma.
@DARIJUS ,sta vise vrtim po glavi tvoj post, sve mi je blize tvoja misao. Da me se jutros pitalo sta bi, vjerojatno bih rekao da se sta vise srusi, pa udarim sa crnogoricom, ali sad mijenjam misljenje pomalo... Pogotovo kad usporedim sta se kod mene u G kotaru radi na cesticama koje su katastarski livade i pasnjaci.
 

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,602
Potpuno se slažem sa ovim što je @DARIJUS rekao, pogotovo što ne vidim logiku (možda griješim, samo svoje mišljenje iznosim) rušenja bukove šume i sadnju crnogorice. Možda prorijediti po potrebi, ukloniti suha i/ili oštećena/bolesna stabla ako ih ima a drugo ostavi, najlakše je posjeći šumu, treba ju dočekati da ponovno naraste :)
 

milanf

Aktivni član
Tu od
22 Sij 2022
Poruka
95
Decki, prije svega hvala vam na postovima, meni vrijedi svako misljenje jer mi nekad osvijesti nesto sta mi je bilo pred nosom, a nisam vidio.
Logika kojom se vodim je ta da od ogrijevnog drva nemamo nista, em mi je pre daleko, em se u Zg ne grijemo na drva, em je relativno male vrijednosti, a da ne spominjem, sta je i @llmb0611 rekao, ako netko udje i pocne si rusiti ogrijev, kako to iskontrolirati. Nasuprot tome, ako za 40+ godina na cestici bude 150-200 kubika drva za gradju, to ce vec biti masa koju se i isplati izvlaciti
 

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
133
Pozz svima, zanima me da li ima razlike između bubnja/doboša za sajlu na običnom krpanu 5 sa ručkama i na krpanu 5 si sa špagama. Zanima me koliko se sajle može namotat na običnu 5 a da pritom ne oštećuje sajlu u radu.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,356
9Pozz svima, zanima me da li ima razlike između bubnja/doboša za sajlu na običnom krpanu 5 sa ručkama i na krpanu 5 si sa špagama. Zanima me koliko se sajle može namotat na običnu 5 a da pritom ne oštećuje sajlu u radu.
Količina sajle, odnosno dužina ne utiče na oštećenja, već utiče način kako se sajla namotava na doboš. Dali je uvjek dobro zategnuta, i dali se ravnomjerno popunjava doboš. To tvoje vitlo I mnoga vitla tog tipa nemaju sistem za slaganje već sajlu usmerava u središnji dio doboša i tako je osuđena na veliko habanje, jer zaostaje popunjavanje doboša uz bočne stranice, a kad se ozbiljno nategne onda dolazi do oštećenja. fotu telegonu 011.jpg
Kad imaš neku vrstu slaganja onda ne smeta ni kad je pun bilo 130 ili 150 14 mm ili 12mm i 180 metara. A koliko je dovoljno to meni zavisi od terena. IMG_20210331_100902.jpg
 
Na vrh