• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Današnja šetnja okolo naokolo naišao sam na ovo. Netko ili nešto je šrušilo ovaj cer!:unsure:
Barem je dobra pozicija, može se doći do samih grana prikolicom na rikverc i popiliti ove donje grane i onda prikolicom ispod i nastavit s a piljenjem grana sa prikolice. Jedino je podanak malo na uzvišenom i ima cca 3 metra , nisam baš bio blizu da ga izmjerim , ali je sigurno nekih četrdesetak cm. Pošto je vrijeme dobro i ne pretoplo, mogu krenuti ali ne danas.:cool: Nedilja je.
IMG_20231001_173601[1].jpg IMG_20231001_173709[1].jpg

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
ovakvih je kod mene po šumama kao u priči, ne zna da li su gori oni koji su na pola izvaljeni ili oni koji su na pola slomljeni, svaka grana na svoju stranu vuče a deblo na svoju

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Tu je situacija specifična. Naime tu je nekada bila livada, koja se ne kosi već nekih cca 35 godina. Nakon što je zapuštena (od košnje) zarasla je i sad j e skoro šuma. Ovo je cer i on najbrže raste od ostalog drveća. A to se može zaključiti po krošnji koja je jako razgranata, a to iz razloga što se je on izdigao puno brže od ostalog raslinja, jer je imao prostora. I kao takav je bio puno veći od ostalog drveća , štršio je i sa velikom krošnjom pa je dobio po .... za vrijeme ovogodišnjih oluja.
Slično je zadesilo i ovaj klen, koji je bio oštećen na mjestu ove treće grane koja se je odlomila
IMG_20230917_131956[1].jpg

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Ma jasno mi je, zato i kazem kod nas je taj vjetar poharao sikare do neprepoznatljivosti

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Danas se malo rezalo... da se odmah ogradim od ne slozenih drva :) desno su friska iz sume samo nabacana i jos nisu sortirana 😂 a ljevo nabacana za sutra da ne moram cirkular pomjerati.

IMG_20231002_152700568.jpg
IMG_20231002_152855271.jpg

Sjecenica, oblice i bilo oko 1m cjepanica no iskalanih, ne prekrupnih...

S obzirom da je struja vrag a taj produzni 40m koristio jos moj djeda, uzemljenje!

IMG_20231002_125823481.jpg

Imam 2P fidovku 300mA odaziva na toj uticnici pod supom, 2P 16A "C" automatski osigurac ali nekako sam najmirniji kada ovu cijev nabijem posteno u zemlju :cool:

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Poštovani ljubitelji šuma i radova u šumi, svima ljepi pozdrav od vašega kapetana duge plovidbe☕⛵
Imam jedno pitanje jer nikad to nemrem skužit kak je po školskom kad se ruši drvo.
Znači radi se o sljedećem :
Ova slika je kakti po školskom rušenju, ali ono kaj mene zabrinjavaju i mući ova kajla, radi se o tome da neznam kak ona mora bit duboko odrezana, jel je dost širina vodilice ili kak to odmjeriti? 🌞🪵🪐

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Poštovani ljubitelji šuma i radova u šumi, svima ljepi pozdrav od vašega kapetana duge plovidbe☕⛵
Imam jedno pitanje jer nikad to nemrem skužit kak je po školskom kad se ruši drvo.
Znači radi se o sljedećem :
Ova slika je kakti po školskom rušenju, ali ono kaj mene zabrinjavaju i mući ova kajla, radi se o tome da neznam kak ona mora bit duboko odrezana, jel je dost širina vodilice ili kak to odmjeriti? 🌞🪵🪐

Mozda ti ovdje bude jasnije Screenshot_20231002_192035_Microsoft 365 (Office).jpg

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Ćereslo. Stručni proračun sa foruma je 3t, dobo trupac neki ima 5 t ali naravno ide po zemlji, verovatno drugi kojima piše 3 t oni to podižu vertikalno.
Nije trupac obrađen, ja ga odsiječem i vitlom rastavim, i dalje vučem , gdje bi bio kad bi morao ponovo sići i obraditi. Tako najmanje 10 komada, pa za cijeli dan jedva izađem 15 puta. Ovo je izorano za krompir najbolje.

Posljednje uređivanje:

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Osobno meni za 1200 eura neto ode 10 do 11 sati na posao. 8 sati u firmi, s tim da treba barem 20 minuta ranije doc na predaju smjene jer se radi sto se radi. 30 minuta minimalno spremanja za posao, moram se oprat prije posla jer smrdim. 30 minuta putovanje do posla, minimalno. 30 minuta sa posla, minimalno. Nije to uopce lose. Medutim, da bih imao bilo sto, sa tom placom u RH, moram zivjet u maminom i tatinom podrumu jer mi je stan sa gljivicama s rezijama 400 do 450 eura minimalno. Opcija zivi sa cimerima, zamisli si da iz maminog i tatinog podruma ides zivjet aa par nepoznatih ljudi. Doma se takoder radi koliko se moze, drva pola kupim od jako dobrog prijatelja inace nebih mogao, ostatak se snadem. Pokupim ono sto vlasnik ostavi, naravno uz dozvolu te iz drzavnih suma pokupim suharke. Srecom pa suharaka ima, zato sam si napravio cirkular uz pomoc forumasa. Pun je podrum suharaka i ostataka od krosnji koje su vlasnici ostavili. U tim krosnjama je bilo i do 20 centimetara debljine drveta. Zemlji isto treba ostavit, ali u jednu ruku je i grijeh ako se rodeno zivo bice moze grijat na takvo deblo. Slazem se s tobom i razumijem te, ali ZJ je u potpunosti u pravu. Doslo je doba u kojem je 100 eura postalo 100 bivsih kuna. Razlika mi je sto mi je placa 1200 eura, a bila mi je 7500 kuna. Nece bit dugo, vidim koliko je besmislena situacija za mene u RH i smatram da sam sposoban zaradit vise u nekoj drugoj zapadnoj drzavi. Divim se covjeku koji prezivi mjesec sa 700 eura place. Radis 160 sati minimalno i tvoj rad je placen 700 eura. Pogledaj najnoviji Darijusov post u temi cijene na trznici, sve ce ti bit jasno. Isprike na off topicu, ako je zaista nepotrebno, zamolio bih da se prebaci u neku drugu temu jer je rasprava konstruktivna i ukazuje na probleme obicnih smrtnika u RH. Jer jucer, najobicniju hranu, doslovno najosnovnije osim paketa cajnih kolutica, 2 paketa kolaca od sira sam platio 120 eura. To je meni dosta za 10 dana. Zivim na selu pa imam jako puno svoga, ali zelim i trebam jos nekih stvari. Ode mi trecina i vise place svaki mjesec samo na jelo. Probaj razumjet da ne zelim stedit i trpit na apsolutno svemu te da zelim raznovrsnu prehranu. Zelim si to priustit svojim radom. Kao i ti svojim. Tako da ne vidim nikakav izlaz iz situacije osim da odem iz svoga kraja. Nikako ne zelim to, odgadam to vec godinu dana, ali ne mogu zaradit 4000 eura na mjesec da se na trepavice postavim, a u Austriji mogu za 10 do 12 sati rada dnevno u turnusima.

Najnoviji postovi

Na vrh