• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,052
Zbog takvih situacija je važno imati sa sobom odgovarajuću opremu za šumarstvo, ili ako je mogućnost barem još jedna motorna pila, samo nekolicina to ne shvaća, pa kad pogriješe naprave još veću štetu.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
218
To je jos u redu, u malo daljem susjednom selu ljudi imaju obrt za usluge u sumarstvu i zaposle jednog lika sa dugogodisnjim iskustvom, daju mu traktor i novu, glanc novu ms462 da ide radit, lik zaglavi pilu u obaranju, zaveze gurnu za zadnju rucku i povuce traktorom...naravo da je zavrsila u djelovima

Iman san sličnu situaciju di je isto iskusnom zapela pila kod obaranja jer je naravno falio zasjek kod obaranja. Nije mu na pamet palo da skine pilu sa mača nego je iša na silu stablu sjekirom dok drugi vuku da padne :rolleyes:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,716
Nije mi jasno zakaj je naknadno vadio kajle, a onda na kraju završil od ispod, kak je trebal čim je zarezal do pola.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
218
Izvode svakakve gluposti pogotovo ako triba usmjerit da padne na točno misto tipa da ne padne na kuću. Iskasape ga sa svih strana i na kraju i dalje padne krivo.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,756
Mi nosimo 4 motorke stalno sa sobom, pogotovo gdje su deblja drva u igri tu idu dvije velike i dvije male pa po potrebi, sjekira i kajle su također obavezna oprema u traktoru non stop, ovdje je vidljivo da je neznanje presudilo ali ne mora značiti da je uvijek tako, ja radim sa motorkama skoro 30 godina pa mi se zna desiti da zacvika vodilicu.

@pila da, viđao sam i ja svega i svačega, urezivanja, zarezivanja, kojekakvih kemijanja i u 99% slučajeva to završi kako ne bi trebalo, a postupak je krajnje jednostavan i samo jedan koji je ispravan, od situacije zavisi treba li neko dodatno "pomagalo" ali pila, sjekira i kajle su sveto trojstvo bez kojega, barem ja, u obaranje ne krećem, zasjek na stranu gdje stablo treba ići, završni rez sa kontra strane, čim vodilica uđe u drvo dovoljno da stane kajla iza, ide i ona, malo rezanja, malo nabijanja kajle i to je to, ukoliko je krošnja nagnuta jako u suprotni smjer vežemo gurtnu ili sajlu, opet ovisno situacije, gurtna mora stalno biti napeta, kajla nabijena do maksimuma dokle ide...i to je sva mudrost

Lumberđek

Novi član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
15
Youtube je čudo. Ko nema vremena upisat tečaj za rad sa pilama i obaranje nek si odgleda par videa, ameri, njemci, itd sve pokazuju kako i šta treba radit da bi drvo palo sigurno i u željeni smjer. Kako rezat da ne zacvika vodilicu, doslovce svega ima, održavanje motorne pile, brušenje lanca. Svakome bih preporučio da si pogleda malo neke tehnike jer rušenje je vrlo opasno.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,651
Sve su to lake situacije. Rijetko vidim da ima nešto zahtjevnih terena, na tim videima. Ako se može obići oko stabla, i rezati ispod nivoa grudi to je sve dobro. Ali kad treba raditi a piljevina ti ide direktno u lice, ili stablo velikog prečnika a ti nemožeš do druge strane ..... 20230914_105129.jpg
NIsam vidio da je neko ovakve ili slične situacije snimio, a postoje i mnogo gore. Ovdje je naglasak na oblik terena oko stabla gdje su 3 strane nepristupačne.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,547
Na ovakvom terenu kao sa slike od @smilan mi je jedne godine nevrijeme srušilo dosta drveća i potegnulo van korijenje, e to je bilo gusto za riješiti a da me zemlja s korijenima ne pregazi. Rad u šumi je uvijek opasan i svaka čast ljudima koji to rade svaki dan, a ne ko mi samo za svoje potrebe.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,651
Gdje bio jt pre 30 i više godina. To obični ljudi rade godinama, po Bosanskim gudurama a i vrletnim planinama, tako i kod vas.
Slažem se ima tu vida sa dosta poučnog i dobrog, ali ima mnogo promašaja.
Snima se korištenja vitlova a opet i to je onako. Ma uredno neki ljudi to znaju snimiti i imaju cifre pregleda i od tog žive baš ih briga koliko je to ispravno.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,651
Na ovakvom terenu kao sa slike od @smilan mi je jedne godine nevrijeme srušilo dosta drveća i potegnulo van korijenje, e to je bilo gusto za riješiti a da me zemlja s korijenima ne pregazi. Rad u šumi je uvijek opasan i svaka čast ljudima koji to rade svaki dan, a ne ko mi samo za svoje potrebe.
20221021_115718.jpg
Nešto slično ovom ( panj uz tanko stablo) odradeno iako je izvala bila most. Precnik stabla oko 90 i sigurno 15 t tezine, a na panju oko 5-6 kubika zemlje i opasnost da te poklopi. Ništa strašno sve to podvežeš sajlom višestruko umnožavajući silu vitla preko koturača našpanaš ozbiljno i osiguraš, odradiš rezanje i to se odvoji. Nekad ostane panj na mjestu a nekd kad ga otpustiš i on ode a bogme nekad potegneš i on ida malo nazad u svoju rupu kao ovaj.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,161
Ima nas koji smo radili i u težim situacijama , samo nam nije bio prioritet da snimamo i hvališemo se nego sigurno i bezbjedno uradimo posao.
Srećom nisam više u potrebi da radim takve poslove.

Najnoviji postovi

Na vrh