• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
683
Jedna od predpostavki da je nasuprot traktor ili vitlo ali se nevidi vitlo. Druga opcija može biti prikolica zakačena za vitlo i uz pomoć koturače na prikolici preusmjerava sajlu, Ili da je ugrađeno elektro vitlo na prikolicu.
Vitlo, traktor, konji.....nekad se tak trpalo klade konjima na kola...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,746
Zašto nekad. Pa i sad, recimo kad neko od ovih forumaša ode u šumu i njivu, posječe neko stablo i utvrdi da ima trupac dobar a neželi ga u ogrev. Recimo skoro je forumaš "Ghost" tako veslao sa trupcem. Sigurno će ga na jedan od primitivnih načina utovariti. Odnosno mali broj ima mašinu za utovar ili mogućnost da ju angažuje zbog raznih uslova. Bit mojih komentara šta je potrebno jednom najobičnijem čovjeku na imanju, nikako doklen je stigla najsavremenija tehnologija.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,746
Još uvjek ima konja u šumi koji rade kao samarica. Možda rijetko ali ih ima, i nezamjenjivi su.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,180
Da li znaš ili ima neki video gdje je lijepo i jednostavno obješnjeno kako isplesti sajlu da se dobije oko na kraju sajle
Koristim za to žabice,ali imam doma jednu sajlu koja je ispletena i to super izgleda
Jel na ovo misliš

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,746
Ovaj video pokazuje uplitanje sajli koje se naknadno presaju, kako sam ja vidio, bez prevoda. Ovdje je pokazano provlačenje strukova u dva reda. Za maksimalno optetećenje mora biti 6 reda, min 5. Sa 6 reda uplitanja izdržava pucanje da se ne izvuku stukovi.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,180
Pa ovo je što sam našao da ima tri različita načina u jednom videu , prva dva načina su sa dodatnom čaurom a treći bez nje ali krajevi nisu sakriveni.
Najjači u tom poslu bar sudeći po videima koje sam našao su ekipe koje se bave ski liftovima i gondolama , mada sa njihovih snimaka teško je zaključiti sve cake u nastavljanju sajle , mada ni kinezi ne zaostaju ali je veliki problem jezička barijera.

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
581
Da li vredi stavljati ovakvo vitlo na cjepač?

Screenshot_2025-01-31-21-28-22-846.jpg

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,746
Sajle na skijaškim "zičarama" se sastavlja u "O" prsten ili slicno remenu. Način uplitanja je takav da se nemože uočiti, samo vrhunski znalci mogu prepoznati uplitanje. Nije to nastavljanje nesto velika caka, ako se skonta princip onda to treba izvesti i to vremensku dosta traje. Ja sam ućio na svojim vizijama jer tad nije bilo Jt, niti načina da se pogleda negdje. Samo mi je jedan od radnika koji je radio na zičari u Austriji rekao dve stavke koje je on vidio da rade. Za sajle od 6 struka kao ima pravilo da se za kako je debela milimetara, toliko upliće metara i da se završetci uvlače u središni struk a postojeći središnji se vadi. Nemogu to snimati probaću da to nacrtam.

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
581
Je da bas gledam al je sporo,čak mi pada na pamet uglavit električno ono za građevinu ionako radim kod kuće tj.imam struju.:)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,746
Može i električno na 220v, samo da je malo jače. E sad nemože sajla ići direktno na dobos treba neku koturaču da ide preko nje zbog različitog ugla privlačenja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,938
Ak ti struja nije problem, takvo 250kg električno vitlo može biti dobar odabir, jer brzina od 8m/min (13cm/sek) nije baš prespora...iako je sporije od pravog vitla na kalaču.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,253
Evo ako uzimaš na struju traktora uzmeš ovakvo nemoj uzimati ona jeftinija jer ti je razlika u brzini sajle
Jeftinija ti imaju slabiji motor i veliki prijenos(sporo)a skuplja imaju jači motor manji prijenos pa su brža

Evo kako sam je uradio
IMG_20220409_112622.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh