OPG registriras u lokalnom (gradskom) uredu za poljoprivredu. Treba ti osobna (vjerujem da ova potvrda, privremena osobna prolazi, ali to provjeri), dokument na kojem imas JMBG, katastarski izvodi (moze proci i gruntovni izvadak) za zemlju koju upisujes i ugovor o zakupu ovjeren kod biljeznika. Ugovor o zakupu kod biljeznika mora ovjeriti (odnosno, ovjerava se potpis) onaj koji daje zemlju u zakup. Zakupoprimac (odnosno ti) i ne mora ici kod biljeznika vec moze prethodno potpisati, a zakupodavac mora kod biljeznika potpisati. Ovjera potpisa kosta oko 50kn. Jedan primjerak ostaje kod biljeznika, a drugi se vraca stranci. Medjutim, da bi jedan primjerak ti dobio, a drugi zakupodavac treba odmah kod biljeznika napraviti ovjerenu kopiju (svaka kosta dodatnih cca 50 kn). Obavezno si napravi jos jednu ovjerenu kopiju koju ces ostaviti kad otvaras OPG, a da i kod tebe ostane ovjerena kopija. Dakle, ugovor moras imati u barem 4 primjerka (biljezniku, zakupodavcu, zakupoprimcu, OPG) i ukupno prica kosta oko 150kn
Kad otvaras OPG ulokalnom uredu za poljoprivredu odmah trazi da ti izdaju rjesenje (50 kn) o svrstavanju gospodarstva po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti jer ti taj broj treba kad otvaras poslovni ziro racun u banci. Za otvaranje racuna u banci ti treba zig, kojega radis sam sa ova dva rjesenja.
Ovo sa nacionalnom klasifikaciji djelatnosti sam ranije vec opisao
Smiljan kaže:
Da, tocno si opisao komplikacije koje postoje, a koje se uz malo dobre volje svih sluzbi (i to odozgo nagore, sa naglaskom na one gore) mogu vrlo lako rijesiti.
U cemu je kvaka 22
Odgovor sam nasao sasvim slucajno kad su mene, pred par mjeseci, poceli ovako setati. Tvrdoglav kakav jesam (a i nesto znam o toj problematici) nisam se samo zadovoljavao da odem u sobu tu i tu i napravim to i to nego sam pitao "A zasto?" i onda mi je nakon jedne rasprave sluzbenik, nasavsi se u situaciji da mi ne moze odgovoriti na pitanje se sjetio "Samo malo, imam u ladici nekakvi naputak". Usput, sluzbenikje bio vrlo ljubazan i stvarno je zelio pomoci, ali nije ni njima lako Nakon vesekratnog zajednickog citanja naputka zakljucak je slijedeci :
kad se upisujes u upisnk polj. gospodarstava (OPG) dobijes maticni broj OPG-a i taj ti je broj dovoljan za sve stvari koje se rade sa Ministarstvom poljoprivrede (poticaji, kapitalna, plavi diesel). Medjutim, ako zelis otvoriti poslovni ziro racun, banke takav racun ne mogu otvoriti bez broja koji oznacava nacionalnu klasifikaciju djelatnosti ( tko zna zbog cega. To mi je nepoznanica do danasnjeg dana) i to je taj broj kojega sad ponovnou moras traziti sa ovih 40 kn da ti ga izda Ministarstvo poljoprivrede.Sa tim brojem ides u banku i otvaras poslovni ziro racun i radis zig (e sad kojim redosljedom ne znam 100%, pretpostavljam prvo zig a onda racun posto u banci treba zig na potpisnom kartonu)
kao sto se moze zakljuciti, da su oni koji su definirali OPG upisnik zamislili da bi trebalo imati i, vrlo logicno 8) , klasifikaciju djelatnosti sve te gungule nebi ni bilo.
Rjesenja o upisu OPG-a nosis u poreznu upravu gdje trazis da te upisu u registar obveznika PDV-a, gdje isto tako dobijes potvrdu da si se prijavio u PDV. I to je to. Kod prijave u upisnik obveznika PDV-a mozes birati hoces li raditi tromjesecne izvjestaje ili mjesecne. Ugrubo, prednost mjesecnog nacina je da, ako imas povrat, taj povrat dobivas mjesecno, ali moras svaki mjesec raditi prijavu PDV-a (oni to zovu "pedeve obrazac") dok kod tromjesnog imas prednost da "pedeve obrazac" predajes po periodima od tri mjeseca (manje papirologie) ali onda ti se moze desiti da povrat cekas malo vise. PDV periodi su kalendarska tromjesjecja (sijecanj-ozujak, travanj-lipanj, srpanj-rujan, listopad-prosinac) i pdve obrazac moras predati do kraja slijedecg mjeseca (za prvo tromjesjecje do kraja travnja, drugo do kraja srpnja, trece do kraja listopada, cetvrto do kraja sijecnja), a oni isplacju PDV povrat za jedno mjesec dana. Tako da ti se moze desiti ako si neku vecu stvar kupio (datum racuna, a ne kad si dao novce, ako si placao avansno) npr. 15. sijecnja i to ti je prvo tromjesjecje za kojega PDV obrazac predajes u travnju, a povrat dobivas npr. u svibnju (cekas prakticki 4 mjeseca). Mozes se i sa time "igrati" da si planiras vece kupovine potkraj perioda da manje vremena cekas povrat. Kod mjesecnog PDV-a maksimalno cekas, ajmo reci, dva mjeseca.
Off topic
Kad sam se vec raspisao
da malo oftopicarim
da napisem sto moras imati na racunu (R1 ili R2 kojega trazis od dobavljaca) da bi mogao traziti povrat placenog PDV-a (pise u zakonu i pravilniku o PDV-u):
-datum
-tvoj maticni broj (JMBG posto preznjaci tebe, a ne OPG vode kao obveznika)
-maticni broj dobvljaca
-iznos racuna bez PDV-a
- iznos PDV-a
Isto tako racun dobavljaca mora biti placen tako da te poreznjaci mogu traziti dokaz da je racun placen: npr. kopiju naloga iz banke, a mene su za stvari kupljene karticom trazili potvrdu o uplati racuna karticarske kuce. Osobno smatram da je to bezveze, ali sto mogu, oni trazili ja donio
.
Stvari do ukupne vrijednosti do 5.000kn mozes kupovati i gotovinom, sve preko mora ici preko banke.
Kraj off-topica