• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rezidba zapuštenih voćaka

P

petar1

Guest
Orezivanje zapustenih vocaka-literatura??

Imam nekoliko vocaka kruske, tresnje, jabuke i marelice (sve skupa 20ak vocki).
Oko vecine njih je dosta dugo bila crnogorica, tako da su vecinom sa krzljavom krosnjom (kako su bile zagusene, krosnja je rasla kako je mogla prema svjetlu). Vecina vocki sada ima preko 12god.
Vocke nisu orezivane kako spada(osim tu i tamo koje grane koja je smetala) tako da sada izgledaju na nista, a neke su vec i narasle dosta.

Sve materijale koje sam nasao za orezivanje vocaka su primjeri kako se orezuje od sadnica (siba) pa svake god po malo kako se formira krosnja...
Ja bih trebao nesto za zapustene vocnjake (radikalni rezovi i sl)
Zanima me da li se i sve ove nabrojane vocke mogu i radikalno podrezati (ostavim samo stablo, a odrezem krosnju) pa za koju godinu ponovno niknu sibe, jer neke su rasle u stranu i grane su im jako jedna uz drugu tako da je to valjda jedino rjesenje.


evo primjera tresnje..tu sam sam naznacio sto bi trebalo rezati (po meni)
IMG033.jpg


(poslikam ja konkretno sve vocke koje me muce...ako je ovo prelos primjer :p

Svaka pomoc/savjet/komentar dobrodosao.
 
P

pozna

Guest
Re: Orezivanje zapustenih vocaka-literatura??

pozdrav kolega.da je to moj vocnjak,a ti kazes da je relativno zapusten,ne bih isao na neke radikalne rezove,pola vocki bi povadio i posadio nove pa ih kvalitetno odgajao,a ostale nek rastu i dalje da ipak imam sta ubrati dok mlade nepocnu roditi pa onda te stare povaditi i posaditi nove sadnice.nevidim bas neke koristi od par grana u krosnji nakon nekog radikalnog reza,pa se onda jos neka grana odlomi i tek tada nemas nista.mozda dobijes neki pametan savjet iskusnih vocara,ja to ipak nisam,u svakom slucaju,sretno ti bilo.
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: Orezivanje zapustenih vocaka-literatura??

Svako rezanje je bolje od nikakvog, tako da... Logikom se povodi i osvjetli grane, prorijedi, skrati, reži ;)
 
A

atomizer

Guest
Re: Orezivanje zapustenih vocaka-literatura??

evo nadovezat ču se na kolegu kontam i podržavam ga u izjavi.svako rezanje je bolje od nikakvog.osnovno pravilo jest da unutrašnjost krošnje osvjetliš i prorjediš grane.to bi za laika i amatera i hobistu bilo recimo dovoljno.za neke delikatnije stvari prvo treba pročitat knjige da bi se upoznao sa samom biologijom biljke te tako shvatio svrhu rezidbe i u koju namjenu mi to diktiramo biljci njen razvoj.samo primjerice več treba znat tip podloge na koju je cijepljena plemka jer tako čemo znat koliko je dobro ili loše provesti jače orezivanje.uglavnom hoču reči da se rezidba dugo uči kroz praksu i ipak treba posjedovat znanje teorije jer je to važna radnja u voćarstvu.evo ti nekoliko naših imena stručnjaka za voćarstvo koji su pisali knjige:karlo brzica,krešimir petranović,ivo krpina.tako da nije naodmet posjetit biblioteku za vrijeme ovih blagdana i pronači nešto od ovog ili nekog drugog autora.

sretno! :D
 
P

petar1

Guest
Re: Orezivanje zapustenih vocaka-literatura??

naravno, nisam niti tvrdio da je znanje o/vjestina orezivanja macji kasalj...
Hvala za autore, od toga cu krenuti...

Nego, cudi me da se nije javilo vise ljudi...sa slicnim problemom (ili jos nije sezona pa nije aktualna tema)
Tako ispada da ili postoje odrzavani vocnjaci ili ih nema :)

pozdrav
 
A

atomizer

Guest
Re: Orezivanje zapustenih vocaka-literatura??

orezivanje je počelo na velikim plantažama jer ako bi kasno krenuli nebi jednostavno stigli to odraditi.hobi voćari imaju još vremena na pretek za takve operacije.za hobiste je bitnije da sada očuvaju nasad od štetočina kao što su glodavci. :D
 
T

Tomyslav

Guest
Orezivanje voćaka

Gdje bi mogao naći čovjeka koji se stvarno razumije u rezidbu i ima to u malom prstu?Trebam ga ove godine da mi pokaže ...platio bi mu dnevnice ili kako se već računa orezivanje.
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: Orezivanje voćaka

Odakle si? Cijena je prve godine kuna po voćkici, kasnije raste sa godinama starosti voćke. Ima raznih ekipa koji to rade, od Erduta pa do Našica. Inaće koje voćke i koji uzgojni oblik? To bi svakako trebao naučiti sam. Ima dobrih knjiga i još forumaš neki da ti osobno pokaže i reži.
 

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
Re: Orezivanje voćaka

1. Koliko rezača, toliko i načina rezidbe.
2. Bolje i loša rezidba nego nikakva.
3. Knjiga, škare, pila i da vidiš rezača od tebe.
4. Pošalji nam kakvu sliku neke voćke pa ćemo ti pokazati mjesta reza i pravila kojih se treba držati.
 

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Re: Orezivanje voćaka

gradskikauboj kaže:
1. Koliko rezača, toliko i načina rezidbe.
2. Bolje i loša rezidba nego nikakva.
3. Knjiga, škare, pila i da vidiš rezača od tebe.
4. Pošalji nam kakvu sliku neke voćke pa ćemo ti pokazati mjesta reza i pravila kojih se treba držati.

DA potpuno se slažem stobom
 
T

Tomyslav

Guest
Re: Orezivanje voćaka

Ja sam iz Kutine,ma imam ja dosta stručnih knjiga o tome i pravi alat ali praksa je praksa i to je bitno...budem poslao sliku...Oblik je etažna piramida...
 

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
Re: Orezivanje voćaka

To ti bar nije teško ako je već formiran uzgojni oblik, a pogotovo ako je etažna piramida. Suhe, napuknute, prelomljene grane režeš (ili piliš) a na postojećim granama koje čine skelet odstranjuješ vodopije, one koje ti idu prema dole ili su nepravilno smještene u smislu da disformiraju uzgojni oblik. Nemoj samo biti lakom i ostavljati sve rodne izboje nego i njih prorjeđuješ da na rodnom drvu budu smješteni kao tzv, "riblja kost". Ako ne razaznaješ cvjetni pup evo na slici kako izgleda (ovo je kod jabuke)
 

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
Svake godine moji frendovi vikendaši zovu me da im režem voćke koje nisu rezene najmanje 10 godina. I taman kad sam mislio da sam ih se rješil, da nije niko od nih više kupil vikendicu sa voćkama koje nisu nikad rezane, evo zove me ovaj kaj sam mu prije šest godina rezal da mu se opet sve razgranalo,da on ne zna čega bi se prvo primil.( jer naravno, nije ju ni pipnul sve ovo vrijeme) Sad bu me vjerojatno zval i ovaj kod kojeg sam bil prije pet godina, i tako to ide ciklički i nikak ih se riješit.
Iskustva su različita, ali kad ja idem rezat zapuštenu voćku, uopće ne gledam kaj je na njoj rodno kaj nije, gledam da kolko tolko se formira uzgojni oblik, bolje reći mješavina uzgojnih oblika jer je bar kod mene, u pravilu nemoguće formirati bilo koji školski uzgojni oblik ako voćka od početka nije tako tretirana.
Radikalni rez je u pitanju i odmah kažem svima - prijatelj moj dvije godine nebuš imal niš od roda, tek treće bu ti se nekaj pojavilo tak da me nemoj poslije zvat i pitat - Kak nema ništ od voča a porezano je? Meni se njima to neda objašnjavat jel vidim da nemaju volju niti želju da neš nauče, bitno da je roštilja i pijače.
Evo kak je lani izgledala jedna jabuka koju me je prijatelj zamolio da mu je porežem (a imal ih je još takvih)

Ova jabuka nije rezana 15 godina. Veli meni koega da je samo na vrhu bilo par jabuka, a u sredini i dolje niš, pa da pazim da mu taj vrh ne odrežem jer bi on nekaj htel imat na jesen od voća. I onda sam započel s poslom. Prvo kaj sam napravil steral sam kolegu doma i rekal mu nek ne dolazi dok nebude sve gotovo. Drugi potez bio je bez razmišljanja odrezati taj vrh za koji mi je pričao da je na njemu nekaj bilo, evo ovako

Kaj će taj vrh? Samo nepotrebno zaklanja čitavo drvo od sunca, zato i na doljnjim granama nema ništa jer nema svjetlosti, a do tih par jabuka, dam se kladit, svejedno nitko nebu išel. Dati čitavom drvu svjetlosti, aeracije, raspored primarnih i sekundarnih grana, oslobađanje skeleta od nepotrebne drvene mase koja je nekontrolirano rasla tokom čitavog višegodišnjeg perioda - bila je moja ideja.
Na kraju sam se zmučil skoro čitav dan s jabučicom, a odlučio sam se na varijantu sa provodnicom i produljnicom, pa je to na kraju izgledaLO OVAKO ( slika prije i poslije)
 
K

kemicar

Guest
pa dobro prvo razrijediš krošnju, odrežeš vodenike ali uvijek ostane na takvim krošnjama rodnih pupova
 
T

Tomyslav

Guest
Re: Orezivanje voćaka

Formirao sam prvu i drugu etažu,ove godine moram savijati grane 3. a iduće 4. etaže i to je to sa formiranjem,znam da režem vodopije koje strše prema gore i dolje,nije mi jasna riblja kost ,jel ona mora se širiti od vrha grane prema provodnici ili obrnuto.I jel trebam skraćivati glavne etažne grane,neke su mi dugačke i po više od metar i pol.
 

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
Re: Orezivanje voćaka

"Riblja kost" - da nebi previše opteretio voćku prorjeđuješ rodne grančice tako da odrežeš izboje koji su smješteni gore - dole, a ostaviš ove lijevo- desno ili obrnuto, tako da kad gledaš dobiješ nešto kao riblju kost;
ovo kaj ti je predugačko smiješ skračivati, ali odreži ih do neke grane kad ih skraćuješ, nemoj ostaviti da ti strši internodij;
ako ideš u formiranje treće etaže bitno je da puno ne opteretiš voćku sa rodnošću jer joj treba hrane za te noseće grane;
deblje grane obavezno premaži voćarskim voskom:
i najvažnije: što će ti netko kad vidiš da možeš i sam to napraviti, ako negdje zapne javi pa ćemo ti pomoć;
nisi dobro postavio slike.
 
T

Tomyslav

Guest
Re: Orezivanje voćaka

Znam,pati me to postavljanje a lijepe slike sam danas fotkao u voćnjaku.Napraviti ću 4 etaže,dvije su formirane ,treću ću ove godine a iduće 4.Visina sve skupa će biti oko 2.5m.Na koju dužinu da skratim etažnu granu?Najteže mi je razlikovati cvjetni i lisni pup pa neću ove godine krenuti u rezidbu rano kao prošle,ostaviti ću da se počnu bar malo razlikovati.Kod mene je stvar što puno grana na glavnoj ide gore i dolje,puno više nego onih bočno lijevo i desno ali vidim da i iz vašeg iskustva te sve što strše treba rezati.
 

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Re: Orezivanje voćaka

Tomyslav kaže:
Ja sam iz Kutine,ma imam ja dosta stručnih knjiga o tome i pravi alat ali praksa je praksa i to je bitno...budem poslao sliku...Oblik je etažna piramida...

Dal si našao rezača?
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
I mene još malo čeka 20 šljiva radikalna rezidba. A žao mi, vidim mlade grane izrasle, debele kao ruka a totalno krivo mjesto, niš trebat će i motorka tu :|
 
Na vrh