Re: Orezivanje voćaka
Pozdrav !
Evo javljam se na ovu temu zato što i sam imam problema oko orezivanja voćaka , a kako vidim ima dosta forumaša kojima je to problem . Naime u prošlom broju Agroglasa pročitao sam jedan članak o braniteljskoj zadrugi Foto-Sigma koja je izdala DVD Rezidba Voćnjaka u suradnji sa Zavodom za tlo Osijek , HZZPSS-om i Poljoprivrednim institutom Osjek .
Napomenuo bih još jednom da se radi o DVD-u , to govorim zato što sam imao nekakav CD o orezivanju na kojem su većinom bile ilustracije i fotografije kao i u knjigama o orezivanju , a u ovome slučaju je sve video prikaz ( film )
Na samom početku objašnjava se koliki su poticaji za pojedinu voćnu vrstu , zatim kolika je površina zemljišta potrebna da bi se poticaj uopće mogao ostvariti . Onda se prezentira kako se uzima uzorak tla za analizu , zatim pravilna sadnja voćke i odabir kvalitetna sadnice .
Najzanimljiviji dio je prezentacija orezivanja šljive ( uzgojni oblik Popravljena Piramida ) od prve do četvrte godine uzgoja . Znači prezentator pokazuje i objašnjava kada , kako i koju granu gdije odrezati od samog početka prilikom sadnje pa sve do četvrte godine kada je uzgojni oblik gotovo formiran . Svima onima kojima nije bilo jasno kako formirati provodnicu , što su to etaže , kakave su to glavne skeletne grane i ostali pojmovi o orezivanju , mislim da će ovaj DVD pomoći .
Na kraju ima još prezenzacija orezivanja višnje u rodu .
DVD košta 89 kuna + poštarina može se naručiti na broj 098-954-98-91 ili na adresu
Poljoprivredna zadruga " DARĐANKA " Osječka ulica 103 31236 Darda
Htio bih naglasiti da ja osobno nemam nikakve veze sa izdavanjem ovoga DVD-a ili sa poljoprivrednom zadrugom koja je izdala ovaj DVD . Moja je namjera samo pomoći svima onima koji imaju problema oko orezivanja voćaka , što je i svrha ovoga foruma . Nadam se da će administratori foruma to uzeti u obzir i da ovaj post neće biti izbrisan
Pozdrav svima i ako nekoga nešto zanima neka samo pita