Dečki kupio bi roto kosu, pročitao sam sve te postove, ali i dalje ne znam za koju se kosu odlučiti, bubnjastu ili dikastu..
Imam Z 7045, pa me zanima koju radni zahvat preporučate, ne znam dali bi mi KM25 bila prevelika??. Hvala.
Za koju god kosu da se odlučiš nećeš pogrešiti. Svaka ima neke svoje prednosti i mane. Diskosna ostavlja širi otkos slično kao kosa sa grebenom, dok bubnjašica ostavlja zbijen otkos koji je recimo pogodan za kupljenje samoutovarnom prikolicom za ishranu za zeleno, dok bi za diskosnom to morao malo skupiti grabljama. Opet sa druge strane diskosna je bolja za sušenje jer otkos ostaje rastresen dok za bubnjašicom otkos često puta moraš rastresti ako ćeš ga sušiti.
Diskosne u zavisnosti od izvedbe mogu biti osjetljive kad je vlažno vrijeme a na njivi ima krtičnjaka i mravinjaka, onda zna naprijed između diskova skupiti blato pa nemože kositi dok se ne očisti. Mada to zavisi od izvedbe, recimo moja kosa je osjetljiva na to štopanje dok kolega je imao diskosnu koja nije bila osjetljiva na takvo štopanje. Kod mene je kosa sa 5 manjih diskova pa je i razmak između diskova manji, dok je kod prijatelja bila sa 4 veća diska a zahvat kosa je isti. Diskosne su lakše za pokretanje ali traže veću rezervu snage traktora dok su bubnjašice nešto teže za pokretanje ali zato imaju veću tzv. zamašnu masu pa traže manju rezervu snage od traktora.
Bubnjašice nisu osjetljive na vlažne mravinjake i krtičnjake, nešto su teže za nošenje zbog daljeg težišta i zbog veće inercije treba im više vremena da se zaustave kad ih isključiš, (ima ljudi kojima ovo predstavlja problem odnosno manu).
Opet i jednih i drugih postoje izvedbe sa tzv. kondicionerom, koji rastresa otkos radi bržeg i ravnomjernijeg sušenja. Traži nešto više snage za pogon i teži je za nošenje itd. ali svakako ima svojih predosti.
Što se tiče tvog traktora možeš bez problema raditi sa bilo kojom kosom zahvata 2 m pa i preko tog. Mada veći zahvat ne znači uvijek i brže košenje, sa manjom kosom traktor je okretniji, stabilniji, brže se kreće po njivi, lakši je transport do njive itd. Tako da veće ne znači uvijek i brže.