• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotacijske (ROTO) kosilice

veljko

Član
Tu od
21 Stu 2013
Poruka
110
Pa jedna livada mi je 15 ari velicine i to je toruglastog oblika.....danas sam bas za zetora kacio kosu od 165 od komsije i mala mu je ne oseti a nasao sam skoro novu deutsh-fahr od 2.20m za 800e da li ce to da mu bude mnogo ?

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nešto mi je to malo para 800 €!?
Neće mu biti velika ta od 2.2 m jer ja ovu svoju od 2,1 m nosim sa Zetorom 7745 i sa 6945 bez ikakvih problema.
Pogledaj samo kakav je transportni položaj, dali se nosi otvorena iza traktora ili sklopljena sa strane?

veljko

Član
Tu od
21 Stu 2013
Poruka
110
Sa strane je nosenje inace to je cale nasao sad kad je bio u nemackoj pocto cesto vozi za nemacku videcu da mi on kupi tamo neku kosu..

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Kupljena roto kosa dajc far sa 2 bubnja , kako je najbolje naštimati
za košnju.:icon_scratch:

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Čestitam na kupnji, kolka je širina?

Kak to misliš naštimati, dobro ju podmažeš sa mazalicom i u livadu!

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Kolega samo ju toplingom poravnas da bubnjevi ravno stoje na zemlji i to ti je sve stelanje a sta se tice podmazivanja mazalica nema samo provijeri kakvo je stanje s uljem gore ili tekuca mast da ima dosta i gas u kosnju!!

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Dok ju zakopcas na traktor stavi ju u radni polozaj i pusti na ravnu podlogu.. I onda na toplinku ju nastelaj paralelno sa podlogom, znaci da se bubnjevi ne zabadaju u zemlju odnapred, a ni da ne struzu previse po zemlji od iza..
I samo po gasu..

Edit: hehe kolega Buco, u isto vrijeme smo dali isti savjet..

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
kosu staviš u radni položaj i na ravnu površinu i topling štelaš tako dok postane klimav, tj da ne špana kosu niti natrag niti otraga

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
poanta je da ti bubnjevi budu ravno dole, da se kosa ni ne zapikava, a ni ne stoji unatrag.. ako to naštimaš, nije ti ni važno kako ruke stoje jer ruke puštaš dolje tolko da se kosa poravna, znači samo na toplinku poravnaš.. a ovaj dio kose koji kapčiš na traktor ti i tako remeni koji rade pod svim kutevima..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Desna poluga gledajuč od iza nek ti bude krača za 5-10 krugova!
To nema veze s košnjom, pošto dok kosiš kosilica kopira teren, to ti je važno samo kad je podignuta da ne visi vanjski bubanj i ne vuče se po podu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Eee dečki, glavno niste rekli.
Poluge bi trebale biti spuštene samo toliko da tanjuri lagano dodiruju zemlju, a ne da se kosilica vozi na njima. Za to bi trebali služiti lanci, koje nitko ne koristi (možda poneki na prednjoj hidraulici).

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I biti livade idealno ravne ko u Austriji i Njemačkoj...hehehehe :D:

Za prednju kosilicu koju traktor gura ispred sebe, te s tim i vrši pritisak na nju moraju biti lanci/opruge na koje je oslonjena, ali za zadnju kosilicu koja se vuče za traktorom nisam još nigdje vidio da ih netko ima.

Mada dok sam kupio polovnu KM 22 dobio sam taj lanac koji se kopča na traktor na koji se oslanja kosilica, ali skinut je odmah :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Naravno da imaš, na sve je švabo mislil (njihov dajc je imal loše hidroulike pa im je taj lanec trebal) :D:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nije taj lanc zato, već radi toga da poluge spustiš uvijek do iste visine, kaj je bez EHR-a teško postići. Federi bi također dobro došli, jer oni daju finoću, da se tak izrazim, kopiranja terena.

MF158

Član
Tu od
30 Pro 2011
Poruka
235
Kosa odradila sezonu bez problema jedino sam mjenjao nože jer ima dosta kamena :icon_mrgreen::icon_mrgreen:

marko kt

Član
Tu od
15 Kol 2013
Poruka
159
ja sam isto dobio lanac uz km 22 i uvijek sam ga koristio...stavim ga na odgovarajucu visinu i nemoram onda regulirat hidraulikom nego spustim do kraja i znam da je oslonjen na njemu.

Na vrh