kao prvo, hvala na odgovorima.
kao drugo, odmah se vidi da sam zelen
, pa unaprijed hvala na strpljenju
da objasnim situaciju otpočetka.
ne mislim(još) započinjati nikakvu proizvodnju na veliko, pitam isključivo za svoje vlastite potrebe i svoj voćnjak u vrtu iza kuće od cca 20ak voćaka.
sada bih htio nešto promijeniti i obnoviti jer mi dio starih voćaka ne paše, ne jede ih nitko, a znam što će se jesti.
e sad, mene muči više stvari.
imam neku literaturu, ali problem je što piše prestručno i presuhoparno a detaljnijeg objašnjenja kako što napraviti i koliko ide na manje voćnjake (gnojiva npr), ne piše. voćke koje me zanimaju, samo ugrubo piše, sorte, o
rezivanje, gnojidba tablično i nekakvi osnovni podaci, ali nigdje pravog opisa o načinu uzgoja.
također piše i na kakvim podlogama uspjeva, ali se tu spominju stručni izrazi i podaci s kojima ja ne baratam, jer ne mislim nositi tlo na analizu da znam koji je postotak vapna, koliko kalcija fali ili koliko ovog ili onog treba dodavati prije sadnje.
1. uvijek sam mislio (tako su me doma učili) da se voćke i općenito više manje sve bilje, sadi u proljeće, pa smo tako i radili.
konkretno, ja bih sadio:
3 breskve različitih sorti, da su slične po okusu i mirisu i krupnoći sorti red haven, ali da rađaju u različito razdoblje kako bi ih mogli jesti tijekom dužeg perioda vremena.
jednu viljamovku.
trešnju.
može li višnja maraska uspijevati u mom kraju, sm županija?
"Lakša ilovasta tla, odnosno pjeskovito-ilovasta ili ilovasto-pjeskovita tla najbolji su supstrat za višnju marasku. U tim tlima korijenov sustav rašeljke snažno se razvija, ta tla imaju dobru propusnost za vodu i zrak, a ipak dosta dobro drže vlagu i laka su za obradu."
pošto je kod mene doma tlo dosta teško i ilovasto, na određenim dijelovima i jako teško, mogu li ikako stvoriti uvjete za njen razvoj, npr utrpavanjem pijeska oko nje? piše da preživljava do -18, a toliko gadne zime ne bi trebale biti tu...
dalje mislim zasaditi 4-8 kivija, red ribizla (tu još nisam 100% siguran), kupine uz brajdu nadstrešnice i više sorti jagoda koje bih imao tijekom cijele godine.
e sad, kako i kada početi još ne znam i ustvari nisam mislio sada ništa saditi, nego samo pripremati tlo za sadnju u proljeće, gnojidba, dubinska obrada.
muči me to i što je dio voćnjaka zatravljen, kako da ja gnojim nešto što je pod travom?
imam doma komposta (ne previše), nekakvog kokošjeg ili kombiniranog stajskog gnojiva u granulama, te mineralnog, a osim ovog mineralnog, ne vidim koristi u rasipavanju ostalog po travi...
travu ne mislim micati tj preoravati jer onda izraste neka divlja i to me sad muči.
2. mogu li onda gdje nabaviti dvogodišnje voćke, tj one koje već imaju formiranih više grana i na godinu bi se mogao očekivati prvi plod?
a ne da dobijem samo šibu s korjenčićima.
3. ove sam godine nabavio dosta literature za uzgoj vinove loze, sve skupa ako se ne varam imam 5-6 knjiga, a niti u jednoj nema onih pravih detaljnih informacija, postupaka koji su opisani za totalne početnike, sve je nekako prešturo, s premalo ilustracija tj slika i primjera.
zato pitam za nekakve izvore znanja, najbolje na internetu jer možeš još i priupitati (ako je riječ o forumu), pa je lakše saznati detaljnije o onom što te zanima.
a mene zanima više o kompostiranju, uzgoju bez pesticida (npr ove godine nisam špricao mlade breskve, nego sam samo na vrijeme počupao sve kovrčave listove i bile su ok, kivi i još neko bilje sam špricao pripravkom od koprive i isto je bilo ok... jedino sam lozu morao špricati jer me peronospora uje...).
znam da ima ljudi koji se time bave, vidim ih po raznoraznim emisijama na tv-u, ali brate mili otkud ste vi pokupili svo to znanje, morali ste odnekud krenut.
nažalost nemam mogućnosti niti toliko vremena za ići posvud po hrvatskoj ili šire i ispitivati ljude i gledati kako su uspjeli, učiti od njih, ali bih za početak volio neki dobar izvor tih ajmo reći "starih" znanja.