eto onda nam odgovori ti
sad vidim da sam previdio trajanje rada taktnog d. tj. nisam znao što znači retencija
dakle znamo da traje do 6mj
ali koliko tona po hektaru daje recimo kukuruz, koliko tona kukuruza ide u m3 taktnog digestora, koliko takav kubik kukuruza može dati plina, dali se kukuruz mješa s vodom u istom omjeru ili se miješa samo sa muljem:twisted:
vjerojatno si postavio pitanje vezano za zelenu stabljiku kukuruza u voštanoj zriobi (ono kad se silaža radi), pa pošto tu ima ljudi koji rade silažu (ja to baš i nisam :mrgreen
možda bi netko od njih bio kompetentniji da nam da potpuniju sliku...
ono kaj sam ja skužio je da se silaža svejedno mora pomiješati s kravljom kakicom u omjeru 10:1 minimalno...ali prije toga silaža mora malo pretrunuti...sagnjiti oliti se skompostirat bar na pol...
za moj pojam je ludilo raditi tu stvar iz kukuruze, kad oko njive imaš drača, zapuštenih livada, neobrađenih oranica...
zar nebi bilo bolje skefat polje ambrozije ili nekog drugog korova nekom neodgovornom vlasniku pa se poslije smijati i još ga kuditi da ti plati što si mu očistio njivu :vragek:
ili počistiti travom zarasle grabe, puteve, nasipe...
a računica...1 kubik zelenjave (kompostirane) daje na dan kubik plina pa tak 4 mjeseca...malo matematike...:rolleyess:
e sad ono što sam još isčitao je da kubik bio plina ima energetsku vrijednost od približno 5 kW za kubični metar plina...
usporedbe radi, i jedan kg peleta ima istu en. vrijednost...
1 litra dizela vrijedi 10 kW
1 kila bukovog-grabovog-hrastovog drveta vrijedi do max 3.3 kW
ali 1 kubični metar plina iz plinovoda znam da ima kaloričnu vrijednost 10 kW...
pa mi ipak nije jasno zašto je ovaj bio-plin na pol nekvalitetniji od zemnog...
po svemu sudeći, ako bi se na to išlo, ispod 100 kubika proizvodnje na dan nemamo što računati...
i to gledano s aspekta proizvodnje plina, ali i s aspekta gnojidbe površina, obzirom da bi onda tih 100 kubika bilo dovoljno za možda dva hektara?...po onoj računici da je mala prikolica stajnjaka 3 kubika, pa ih treba 10 na ral...etc. etc...