sanjin
Član
- Tu od
- 22 Stu 2013
- Poruka
- 610
mene samo zanima da li se može u ljeti zalijevati po njoj gore ili treba kap po kap?
Pozdrav prijatelju.A kako sada zalijevaš kristalku ili ju sad nemaš? Ja nema puno salate po turnusu 5000 kom druge godine više jer radim novi plastenik. Ja svoju zalijevam kap na kap. Dobro, ti imaš puno više. Cijevi upotrebljavam više sezona i obavezno su na 10 cm perforirane, i za rajčicu i papriku koristim na 10 cm. Da se vratim na salatu. Sadio sam ice berg, maloprodaja, ljudima se više dopala od kristalke, slatka ,mekana i nema odpada. Sad pogledaš po dučanu, sav ice berg je zamotan komadno da ne vene. kristalka ili batavia nije jer ju trgovci mogu močiti da ne vene i da prodaju vodu pod salatom. Namočiš ice berg, počne propadati jer voda ode u srce koje nemožeš otresti. Moje osobno iskustvo kaže da gdje je god moguče treba izbječi zalijevanje kišenjem. Jer sad moraš opet gledati kako raste biljka. Biljka crpi vodu i hranu iz podloge, velika količina te vode ishlapi preko puči lista,i sad ono opet vuče vodu i hranu iz podloge. Po vručini voda brže ishlapljuje nego dolazi iz korijena pa malo orošavamo da joj pomognemo. Što je salata više vlažna manje raste jer ne izvlači vodu zajedno sa hranjivom iz podloge. Sa kišenjem je i veča vlaga u zraku. Opčenito se računa da ako su listovi više od 4 sata vlažni (broji se od 6 do 10 h) i to se ponavlja, moguća je pojava bolesti a i prirast se smanjuje. Biljka ovako funkcionira; do podneva izvlači hranu iz podloge u "spremišta",od podneva do večera to "razvozi" do "gradilišta", da bi po noći to ugrađivali i za tu pretvorbu koristi kisik. Zato se preporučuje gnojidba u jutarnjim satima, kad su vručine poslije podne samo voda a naveče se izbjegava jer ostaje u tlu neiskorištena i više služi kao ovlaživač zraka. Ja svoju zimsku salatu zračim i na niskim temperaturama iako to nekad izgleda "glupo" kao vidi ga,loži kraj otvorenog prozora.