Pozdrav.Svatko ima neki svoj sistem zalijevanja.Šta se tiče folije,uvijek sam za foliju.Kod mene je danas bilo i prvog mraza,oko 5 ujutro, vidi se na vanjskoj paprici.
U negrijanom djelu plastenika na visini 10 cm od salate je bila min temp 5.4 ,na dva cm dubine u zoni korijenja je bilo 13.8 stupnja,bez folije bi ta razlika bila manja.Što je toplije u zoni korijenja,gnojiva se lakše razgrađuju na sastavne dijelove pristupačne korijenju i korijen je aktivniji i tjera biljku na rast.Netko kada sadi na foliju zatrpava rupe folije(pogotovo kod vanjske paprike zbog ožegotina na biljci od crne folije plus sunce),ja to izbjegavam jer se zemlja ispod folije po danu zagrije i te rupe ponoći djeluju kao neki mini termogeni.I kad staviš stajnjak ili biljne ostatke u gredu i oni počinju truljeti pri čemu se oslobađa CO2,folija taj CO2 usmjerava k biljci.Koristim knk za zalijevanje,zbog folije imaš manje zalijevanje,manje vode,imaš manje vlage u plasteniku,manje bolesti,nemaš korova,proizvod je čišćiji,manje propalih listova,ako je manje vlage u plasteniku imaš koji stupanj temp više u prosjeku.Netko će reći da su to samo sitnice ali neka svaka takva sitnica da 2-3 % više uroda...Zalijevanje raspršivačima po ljetu da,po zimi ne.Imaš salatu koja može podnjeti i velike minuse ali samo ako je mraz suh,mokri mraz kvari salatu.Kada budeš zalijevao salatu,voda se bude po listovima slijevala u srce i tu bi ti mogao biti problem.Za rješavanje tog problema morat češ raditi jaču kemijsku zaštitu.Ako budeš koristio raspršivače, onda bez folije.Ako budeš koristio foliju, onda cijevi za navodnjavanje.Te cijevi budeš u salati trebao i onako samo za nekoliko navodnjavanja,znači možeš ih poslije iskoristiti za rajčicu ili papriku.Barem ja tako radim.Pozdrav