Svi mi koji smo ekološki osvješteni težimo prema ekološkim rješenjima suzbijanja bolesti i nametnika, a osim toga smo i integrirani proizvođači povrća pa nam je i dužnost provoditi biološke mjere i metode. Treba sačuvati zemlju na kojoj proizvodiš i svoje okruženje(biološka raznolikost).
Znači, tražim rješenja na google-u,u poljoprivrednim časopisima, prezentacijama i što je najvažnije ta rješenja i koristim bez obzira na cijenu. Ukoliko se pokaže djelotvornim nastavim ih koristiti i svakom ih preporučujem.
NeemAzal TS sam koristio u plasteniku za suzbijanje bijele mušice i lisnog minera svakih deset dana i rezultat je bi odličan, koristio sam ga i u maslinama za maslinovog moljca - super.
EKO-RAST je novije biološko gnojivo(hrvatski proizvod) - pogledajte njihov web, a koristim ga od jesenas na salati i blitvi u plastenicima.Da djeluje na lisne uši osvjedočio sam se na blitvi. U jednom djelu blitve (10m2) primjetio sam lisnu uš i nakon dvije aplikacije sa eko-rast-om jednostavno je pala sa listova i nestala. Silicij je taj koji štiti biljku od napada ušiju - prestanu se hraniti i ugibaju - sjajno zar ne.
Sa probama idemo dalje - probati ćemo NemaStar - entomopatogene nematode EPN za suzbijanje zemljišnih štetnika - konkretno protiv rovca jer nam radi štetu (dovezli smo ga u stajskom gnoju).
Eko-Rast nema mirisa a NeemAzal, rekao bih, da ne smrdi na kemiju nego više na neko tekuće organsko gnojivo poput Impulsiva.