• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Same SILVER 130

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
ajmo sad ovak-nek me netko ispravi ako grešim!
GETRIBA
OVAJ SA OGLASA IMA 5 GLAVNIH BRZINA,KALANJE SVAKE=TO JE NA JEDNOM MJENJAČU
4 skupine brzina-SUPER SPORE, SPORE, RADNE I TRANSPORTNE/BRZE
el. reverzer- promjena smjera

max brzina 40 km/h (IDE ON MOŽDA I BRŽE,PITANJE JE NA KOLKO rpm-a JE TIH 40 KM/H)
Takav traktor u ful opremi bi morao imat mjenjač 72+72,a ovaj izgleda nema takav.Mjenjač mi se čini da ima 6 brzina+kalanje svake i 3 reduktora..Mada nisam nekak siguran al me baš zanima kakav je to mjenjač..

Vozio sam se u jednom XT 913 to je ubiti 130,imao je mjenjač s 5 glavnih brzina+3 brzine na tipku (kalač brzina) i još je imao 3 reduktora..

A 40km/h ide na 2600rpm..

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
svaka čast tom mjenjaču ali to dok poludi kvar je boli glava,jednom prilikom sam se vozio sa čovijekom sa manjim silverom i prikolica 8 tonka puna silaže i pošto je brdina malo žešča počeo on umirati ,ja mu kažem pa daj više šaltaj,stisni ovo stisni ono,na jedvite jade je krenuo ,po meni su te sve mega brzine bezpotrebno kompliciranje,ali svatko zna svoje,ah da prije dvije godine tom pajdašu je riknuo mjenjač,a mijenjač velik da stane u dvije ruke,cijena popravka boli glava,zato za mene samo mehanika sa običnim radnim i pomočnim brzinama,stisni,preklopi i udri brigu na veselje:partyman::partyman:

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
svaka čast tom mjenjaču ali to dok poludi kvar je boli glava,jednom prilikom sam se vozio sa čovijekom sa manjim silverom i prikolica 8 tonka puna silaže i pošto je brdina malo žešča počeo on umirati ,ja mu kažem pa daj više šaltaj,stisni ovo stisni ono,na jedvite jade je krenuo ,po meni su te sve mega brzine bezpotrebno kompliciranje,ali svatko zna svoje,ah da prije dvije godine tom pajdašu je riknuo mjenjač,a mijenjač velik da stane u dvije ruke,cijena popravka boli glava,zato za mene samo mehanika sa običnim radnim i pomočnim brzinama,stisni,preklopi i udri brigu na veselje:partyman::partyman:

POTPISUJEM
-- zakon je prij prda stavi u odovarajuću brzinu ovori si pivicu i polako -- to je zakaon, šaltanje u brdu pod opterečenjem je SMRT za svaki mjenjač i kvačilo
- radite kako hočete ali ovo pravilo je Zakon i j ga poštujem i do sada nije bilo problema a sigurno i neće biti jer traktor je traktor i nikada ne može biti kamion i sl.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
POTPISUJEM
-- zakon je prij prda stavi u odovarajuću brzinu ovori si pivicu i polako -- to je zakaon, šaltanje u brdu pod opterečenjem je SMRT za svaki mjenjač i kvačilo
- radite kako hočete ali ovo pravilo je Zakon i j ga poštujem i do sada nije bilo problema a sigurno i neće biti jer traktor je traktor i nikada ne može biti kamion i sl.

Powershift se šalta bilo kada,zato je i napravljen da se šalta kada traktoru dođe opterečenje a ne treba tiskat kvačilo nego se samo pritisne prekidač i traktor dobi snagu i ide dalje bez stajanja..

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
MOJ ISPRAVAK...
ovaj ima 6 glavnih brzina, naravno!
A ne 5 kak sam je napisal...
dakle:
6 GLAVNIH
KALANJE SVAKE 3 PUTA ili 3 REDUKTORA ili POWERA-kak oćete,glavno da se razmemo
4 SKUPINE =72 i sve to u SUPROTNOM SMJERU!
DAKLE 72X72

u slučaju da nema KALANJE SVAKE OD GLAVNIH radi se o getribi 24x24
eto..
GOTOVA PRIČA

Powershift se šalta bilo kada,zato je i napravljen da se šalta kada traktoru dođe opterečenje a ne treba tiskat kvačilo nego se samo pritisne prekidač i traktor dobi snagu i ide dalje bez stajanja..

jasno, Marko...POWERSHIFT je zato napravljen...i to funkcionira Bogu fala...

sa većim izborom brzina traktor je bolje iskorišten...nema tu mudrije...
zato i ima veći spektar brzina jer ti traktori služe za milijun različitih operacija gde brzine variraju!

A KO VELI DA TRAKTOR NEMRE BITI KAMION??
hehe...davno su to stručnjaci iz Fendta POBILI i napravili VARIO TMS koji ne da je "ko" nego i više od toga...puuno više
ALI NARAVNO, TAKVE GETRIBE I KOŠTAJU...PA NEBUDE POPRAVAK KOŠTAL 350 kn...HALO???
to su složeni popravci i koštaju...
pa nemreš imati ovce i novce... to je tak v životu

ALI RESPECT I OBIČNIM GETRIBAMA
"JEDNOSTAVNO-NAJBOLJE" i najjeftinije...

D

darkec

Guest
Dajte mi recite na ovom konkretnom traktoru jel ti iveco motor ili nečiji drugi?Bil je pajdo nedavno ga gledati i veli kad ga vužge da malo dimi na iberlauf.Jel bi to mogel biti problem ili je malo dima u redu?Kakav je EHR na njemu ,jel se kvari?

Posljednje uređivanje od moderatora:

belarus 105

Član
Tu od
26 Ruj 2011
Poruka
482
nikakav iveco , unutra je motor iz njihove grupacije sdf , tip 1000.6 WT, . ravno 1000ccm po cilindru,vodeno hlađen, bilo je prije i zračno hlađenih(adim diesel-same-italija) 105x115,5 , sto govori da voli okretaje,slično kao i fiatovi iz serije 90..(mislim da motor ima korjene u hurlimanu)

iveco ima n.hollland case , neki steyr-i, laverda i neki landiji i identični im mccormick-i.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
Dajte mi recite na ovom konkretnom traktoru jel ti iveco motor ili nečiji drugi?Bil je pajdo nedavno ga gledati i veli kad ga vužge da malo dimi na iberlauf.Jel bi to mogel biti problem ili je malo dima u redu?Kakav je EHR na njemu ,jel se kvari?
AK dimi bijelo,bliži mu se polugeneralka..

Nek gurne prste nutra u cijev i ako mu prst ostane onak bjelkasto-zelen znači da treba slagat polugeneralku,a ako ostane crn motor je još dobar..

D

darkec

Guest
Evo bili smo pogledati traktor danas.Traktor izvana je relativno očuvan,gume skoro nove gazda se kune da su mu to prve,mi velimo da nema šanse da ima 5000 rs a gume da su takve.Oprema je vrlo dobra,3 dupla priključka,2 jednostruka,kiper priključak,zračna instalacija čak i napred ima 1 dupli priključak.Gume su jedino malo preširoke za moj ukus napred 540 iza 620 ili 660 nisam zapamtil.E sad mjenjač je 72x72 ali ručka za glavne brzine ima tolko lufta da neznaš u koju brzinu si pogodil.Isto tak moraš jako stiskati da upadne u brzinu.Lepše se šalta s elektronskim kuplungom nego s nožnim.Tak da ga verovatno budemo preskočili,možda bi ga trebal pogledati neko ko ima više iskustva s tom vrstom mjenjača.I da u carinskim papirima smo vidli da ga je platil 10000,ali to je verovatno nekaj umanjeni račun bil.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
Evo bili smo pogledati traktor danas.Traktor izvana je relativno očuvan,gume skoro nove gazda se kune da su mu to prve,mi velimo da nema šanse da ima 5000 rs a gume da su takve.Oprema je vrlo dobra,3 dupla priključka,2 jednostruka,kiper priključak,zračna instalacija čak i napred ima 1 dupli priključak.Gume su jedino malo preširoke za moj ukus napred 540 iza 620 ili 660 nisam zapamtil.E sad mjenjač je 72x72 ali ručka za glavne brzine ima tolko lufta da neznaš u koju brzinu si pogodil.Isto tak moraš jako stiskati da upadne u brzinu.Lepše se šalta s elektronskim kuplungom nego s nožnim.Tak da ga verovatno budemo preskočili,možda bi ga trebal pogledati neko ko ima više iskustva s tom vrstom mjenjača.I da u carinskim papirima smo vidli da ga je platil 10000,ali to je verovatno nekaj umanjeni račun bil.

Zaključak ovog svega=loš traktor..

Sad dal se isplati kupit i ulagat u njega to zna samo onaj koji ga misli kupit.
Mjenjač se tu mora šaltat ko u sir,to mora ič sam tak bez ikakvih jakih stiskanja..Uglavnom traktor je izrađen i to mu je jedina mana:blackeye

AL da je ljepo radit i imat takav traktor na dvoru to je istina,jer traktor je jak i pouzdan..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Možda se šalta sad malo teže zbog zimskog vremena i gustog ulja...ako to ima veze.

D

darkec

Guest
Neznam,mišljenja sam da možda i nije ništa s samom getribom,prije da se poderala vodilica ili kaj već ima.Kad primiš ručku možeš ju vrtit u krug,a kad guraš u brzinu ima 5-6 cm praznog hoda,a uzubi zadnja 2 cm.Također kompresor malo slini,brava za paljenje je poderana,verovatno kontakt u samoj bravici tak da moraš napikavati gde dobije kontakt.Nema kuku,veli gazda da su ju ukrali kod transporta,ali da bi nam dal drugu u cijeni.

MattSameS.1006

Novi član
Tu od
18 Ožu 2013
Poruka
24
gume nemoraju određivat radne sate, ja na svom Hollandu imam cca. 4500 radnih sati, original gume gore i još ni 50% nisu potrošene, a vozi se po kamenu, betonu, asfaltu, livadama, oranju, voćnjaku i po svud i sa svakakvim teretima...kvalitetna guma i to je to...

MattSameS.1006

Novi član
Tu od
18 Ožu 2013
Poruka
24
istana
a ovaj Same je jako brzo prodan ima rizman traktre koji mu sad već stoje godinama

i to je istina, ja sam sad neki dan od njega kupio Same Silvera 100.6 sa prednjim utovarivačem, traktor bez greške a cijena više nego prihvatljiva, dobar je on čovjek, šta god trebaš sve će ti nastojat nabavit :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
A znači ti si uzeo onog s prednjim utovarivačom kaj je stajal ispred trgovine?

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
mf 393, torpedo 48 i john deer mu jako dugo stoje MF je lijep ali možda malo preskup pa čeka i čeka kupca

Najnoviji postovi

Na vrh