Molio bih za pomoc, ukoliko neko ima odgovor na moje pitanje. Imam dvije parcele, jednu od 4500m2, drugu od 3000m2, koje bih sada stavio u funkciju. Najveci dio pod vocnjak, no ostavio bih malo i za povrce, i dio kao travnjak. Trebala bi mi neka mehanizacija za sve to odrzavati. Izgleda mi kao pametno rjesenje nabaviti neki mali traktor, na koji mogu nakaciti frezu, kosilicu i malu prikolicu (to je sve od prikljucaka sto bih trebao). Imam ponudu za dobar i ocuvan TV418, pa me zanima da li se na njega moze kaciti sve pobrojano, i da li je to po vama dobro rjesenje, ili biste ipak preporucili nesto drugo (drugi traktor ili pak potpuno drugu opciju - tipa motokultivator ili sl.). Hvala puno, laik sam i pocetnik, i nadam se da nisam postavio previse glupo pitanje.
Da bi ti dali što bolji odgovor trebaš dati još "ulaznih podataka" :
- imaš li ikakvog iskustva sa traktorima ili ti je ovo prvi traktor/prvo iskustvo
-koliko novaca imaš na raspolaganju
-koliko vremena za rad imaš na raspolaganju (u mirovini si ili radiš 8-16)
-kakva je zemlja, koliko je teška za obradu?
S obzirom da tek krećeš u sve to, proći će bar 2 god da posadiš voćnjak ako je sad zemlja šikara. I onda još 3-5 da se formira krošnja (tj da je "normalnim" traktorom teže prolaziti između redova.
Stoga bi ja prije gledao kakav klasičan traktor u istom cijenovnom razredu (imt 539-540-542, zetor 3511 i sl)
Ugl, imamo doma TV826, i gotovo svaki put kad radim s njim kida mi živce

Kod mene je zemlja relativno teška (crvenica) i svaka obrada s njim ide sporo.
Pa onda ako radiš normalan posao izgubiš previše "slobodnog" vremena samo na traktoru.
Ajde prednost je jer je kompaktan pa je s njim lakše oko voća, treba ti manja garaža, priključke možeš i ručno pomicati.
Druga prednost Tome je što drži cijenu, kupiš taj TV 418 i za 5god ga prodaš po istoj cijeni.
Uzmi u obzir da su mu priključci teže dostupni i relativno skuplji od klasičnih.
Npr plug 2x10" ili 1x14" nađeš po selima u svakom drugom grmu za 100e, a plug za TV nećeš lako naći, a ni za 100e.
I da, za povrće ti uz bilo kakav traktor treba i manji motokultivator ili kopačica da ne radiš baš sve s motikom.
Ipak je lakše posijati grah ili grašak nakon male freze i s njom kasnije međuredno pofrezati.