• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šećerna repa 2006.-2007.-2008.-2009.-2010.-2011.-2012.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Č

Čugi

Guest
Re: REPA 2007

Bobo kaže:
Navodno lik ima 11 kombinata, i svaki kombinat radi preko 500 hektara zemlje, a repa mu je glavni proizvod...

Radi preko 22000 ha. Miroslav Mišković "Delta agrar", svi komentari o njegovim poslovima su suvišni...... :?

P

Picek

Guest

Čugi kaže:
Bobo kaže:
Navodno lik ima 11 kombinata, i svaki kombinat radi preko 500 hektara zemlje, a repa mu je glavni proizvod...

Radi preko 22000 ha. Miroslav Mišković "Delta agrar", svi komentari o njegovim poslovima su suvišni...... :?
:mrgreen:
komentirati ćemo kad mu dozvole da kupi Vupik :mrgreen:
inače Agrokorov partner u Srbiji, za one koji to neznaju..
a do love je došao kao i hrvatski kompanjon mu, ratni profiter uz jake veze s podzemljem..
doduše nikad dokazano..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,685

Picek kaže:
komentirati ćemo kad mu dozvole da kupi Vupik :mrgreen:
inače Agrokorov partner u Srbiji, za one koji to neznaju..
a do love je došao kao i hrvatski kompanjon mu, ratni profiter uz jake veze s podzemljem..
doduše nikad dokazano..

Niti nebu, k'o ni našima :(

B

Bobo

Guest

cujte, neka radi sto god hoce, samo da u mene ne dira...

Ne bih o politici i podzemlju, no 22 000hektara majko mila... tu mora biti mehanizacije i mehanizacije...

Da mi je vidjeti taj vozni park, eto, po njegovim tvrdnjama, sad one vadilice zaradjuju cistu lovu. Boli njega neka stvar za poticaje...

R

Ratarko

Guest

Po pitanju ovoga tajkun iz Srbije i njegovih 11 Holmera te da će ih isplatiti u dvije godine , to je ipak prebrzo .
Možda je mislio da će ih isplatiti od ratarstva na 22.000 ha , to može , bez problema ali da one same sebe isplate treba malo više vremena .

Evo samo brzinski primjer , neću sve nabrajati :
U dvije godine jedna vadilica izvadi 2.200 ha repe , to kada se naplati dobije se 440.000 € !!! Tu smo već došli do cijene novog stroja , dakle ispada moguće ali naravno da nije jer stroj ne ide sam od sebe po njivi .
Tri smjene su potrebene odnosno minimalno tri vozača i tri mjeseca godišnje da se stigne quota .
Svaki vozač treba plaću od 1.500 € inače će praviti više štete nego koristi ako smatra da je nedovoljno plaćen .
Dolazimo do minusa od 27.000 € u dvije godine na plaće vozača .
Vadilica na hekter repe potroši 35 litara našeg plavog dizela ( ne znam u Srbiji koliko košta dizel ali ova računica može biti i za HR ...) što joj u dvije godine i 2.200 ha daje total od 77.000 litara ili oko 45.000 € na gorivo .
Još jedna od važnih stvari je mast za centralno podmazivanje , recimo oko 0.125 kg po hektaru što daje 275 kg masti u dvije godine ili 2.200 ha ( pojma nemam koliko košta kilogram masti ) ... ali mast nije toliko financijski važna nego je bitna za sam stroj .
Onda dolazimo do motornog ulja kojega bi bilo potrebno oko 30 litra od izmjene do izmjene ( svakih 250 sati ) . Ulje je 5 € za litru i u 2.200 hektara ( oko 2.500 radni sati ) se mora izmjeniti 10 puta ili ti trošak od 1.500 € . Ostala ulja se također mjenjaju ali ovo motorno sam naveo samo da se vidi o kojim se novcima tu radi ...ispada sitnica ali kada se sve sitnice zbroje a ima ih puno ...

Bez tih stvarno osnovnih stvari ne ide nikako , to je nužno potrebno ili nema posla .

Ima hrpa letećih stvari koje su potrebne u te dvije godine koji također koštaju vlasnika , ali sve u svemu jedna vadilica će potrošiti oko 100.000 € u te dvije godine samo da bi se kretala po njivi .
Eto nisam ništa htio komplicirati ali ispalo je tako , samo sam htio naglasiti kako je to skup sport .

B

Bobo

Guest

Fino si ti to objasnio, ali je nama prodavac rekao citiram: "Nemam pojma, ali on kaze da se isplate kroz dvije godine i da mu onda donose ciste pare."

Pitanje je bilo: "Tko to kupi, kad toliko kosta"

Svaka cast na racunici i odvojenom vremenu, ali je ti kazem kako je napa prodavac rekao... Vjerovatno je lik mislio da ce se vratiti kroz dvije godine ratarstva, a ne da ce se same otplatiti. Iako je on rekao, da dvije godine rade da sebe vrate i da trecu godinu rade za zaradu...

Nemam pojma, ali sad vidim da je repa jako jako skup sport...

R

Ratarko

Guest

Nisam ja dovodio ništa u pitanje , možda je to OK računica da se isplati u dvije godine , možda ali pokušao sam sebi i vama objasniti da bi to bilo teško pa i u idealnim uvjetima da se stvarno ništa ne pokvari ...stroj pravi velike troškove dok radi .

Prodavač je sigurno mislio da stroj sam sebe isplati , ne bih rekao da je računao da se vrati iz ratarstva ...iz ratarstva može računati samo budući vlasnik ako je ratar a postoje firme koje rade samo usluge a ne i ratrstvo . Po nekoj mojoj računici sigurno bi trebalo tri godine tih idealnih uvjeta rada da se isplati . Ne moram niti napominjati koliko je u HR teško složoti 7 radnih dana za takav stroj a kamoli 90 koliko je potrebno za 1000 ha i više .
To stvarno samo ozbiljnije firme mogu .

B

Bobo

Guest

Cuj... 22 000 hektara ja smatram drzavom... Nije ni slovenija toliko velika (NHF slovenci) ;)

Tako da ovaj vjerovatno zna sto radi.

kad sam procitao troskovnik, umalo da me nije kap ruknila, jer su to za mene malog "jebivjetra" ogromne brojke, i ne bih zalio s tim baratati uskoro... Pogotovo, ako nekome moram davati ;)

Č

Čugi

Guest

Bobo kaže:
cujte, neka radi sto god hoce, samo da u mene ne dira...

Ne bih o politici i podzemlju, no 22 000hektara majko mila... tu mora biti mehanizacije i mehanizacije...

Da mi je vidjeti taj vozni park, eto, po njegovim tvrdnjama, sad one vadilice zaradjuju cistu lovu. Boli njega neka stvar za poticaje...

Najveći deo od 6300 ha je u okolini moga mesta, i većina moje zemlje se graniči sa njegovom, tako da imam prilike videti ih često- Fendt-ovi devetke, John Deere tarktori i kombajni, DF traktori i kombajni, Holmeri-sve novo! Belarusi stari i pokoji novi služe samo za transport sa njiva. Sejalice, prskalice i većina ostale mehanizacije-Amazone. Plugovi-V&N. :roll:

B

Bobo

Guest

Slike, slike trazimo...

Od slika zivimo covjece, a ti nam to nisi poslikao... Sram te moze biti...

Odmah van i slikaj sve sto mozes i salji na forum... Te slike cu oprostiti, pa da su velike ko jumbo plakati, samo ih daj! ;) ;) ;)

Kad sam tamo bio, vidio sam lijepih traktora dosta. Cak su mi rekli da je jednom kroz Staru pazovu prolazio neki ogroman zeleni traktor, i da su se odmah mene sjetili... Sve je zivo zakrcio u prolazu, i imao je neki ogromah prikljucak ize sebe, kazu da je stravican bio prizor dok je jedva prolazio kroz raskrsce...

Č

Čugi

Guest

Danas sam, posle branja kukuruza, prolazio pored prizmi izvađene repe, ali Holmera nije bilo, samo jedan mladi par na haubi nekog sivog auta, :lol: no daleko mi bilo za poslikati! Probao, ali mnogo mutna slika!
Ne brini Bobo, biće slika!

R

robert

Guest

evo ponesto iz 2007 iz Cerića...
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

R

Ratarko

Guest

Korova ima , ha ?
Djeluje ipak prilično krupno ali se slabo vidi , daleko si stajao kada si slikao .
Daj neke statistike ? Šećer , primjese , kilograme ...?
Kako se vadi ove godine , je li tvrdo ?
Da li uvijek voziš Case sa prednjim polugama u tome položaju ?

R

robert

Guest

ma slaba repa,nije moja pa neznam ni primjese ni secer,ta zakorovljnija je vadjena u petrovci,vadi se preprelagano,nije nista tvrdo..poluge stoje kako stoje,tako il prema gore il sa utezima...svejedno

R

Ratarko

Guest

Mislio sam pitati zar ne sklapaš poluge , prema gore za transport ...kada nemaš utega ?
Imaju sigurno one druge rupe na njima ?

R

robert

Guest

ma jok,nosim tegove malte-ne stalno,al ih bajica sa fentom uvik uzme,a nikad ne vrati...sutra ionako idem u oranje pa ih moram zakopcat naprijed

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Možda je ovo glupo pitanje, ali zašto kipaš repu na hrpu, kad ju voziš u šećeranu? :scratch :scratch

P

Picek

Guest

mario kaže:
Možda je ovo glupo pitanje, ali zašto kipaš repu na hrpu, kad ju voziš u šećeranu? :scratch :scratch
ili ju kipa tu pa čisti s prečistačem nakon čega se tovari u kamione..
ili je vadi s njive pa baca na hrpu odakle se tovari na kamione koji ju voze do šećerane..

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh