Re: REPA 2007
Po pitanju ovoga tajkun iz Srbije i njegovih 11 Holmera te da će ih isplatiti u dvije godine , to je ipak prebrzo .
Možda je mislio da će ih isplatiti od ratarstva na 22.000 ha , to može , bez problema ali da one same sebe isplate treba malo više vremena .
Evo samo brzinski primjer , neću sve nabrajati :
U dvije godine jedna vadilica izvadi 2.200 ha repe , to kada se naplati dobije se 440.000 € !!! Tu smo već došli do cijene novog stroja , dakle ispada moguće ali naravno da nije jer stroj ne ide sam od sebe po njivi .
Tri smjene su potrebene odnosno minimalno tri vozača i tri mjeseca godišnje da se stigne quota .
Svaki vozač treba plaću od 1.500 € inače će praviti više štete nego koristi ako smatra da je nedovoljno plaćen .
Dolazimo do minusa od 27.000 € u dvije godine na plaće vozača .
Vadilica na hekter repe potroši 35 litara našeg plavog dizela ( ne znam u Srbiji koliko košta dizel ali ova računica može biti i za HR ...) što joj u dvije godine i 2.200 ha daje total od 77.000 litara ili oko 45.000 € na gorivo .
Još jedna od važnih stvari je mast za centralno podmazivanje , recimo oko 0.125 kg po hektaru što daje 275 kg masti u dvije godine ili 2.200 ha ( pojma nemam koliko košta kilogram masti ) ... ali mast nije toliko financijski važna nego je bitna za sam stroj .
Onda dolazimo do motornog ulja kojega bi bilo potrebno oko 30 litra od izmjene do izmjene ( svakih 250 sati ) . Ulje je 5 € za litru i u 2.200 hektara ( oko 2.500 radni sati ) se mora izmjeniti 10 puta ili ti trošak od 1.500 € . Ostala ulja se također mjenjaju ali ovo motorno sam naveo samo da se vidi o kojim se novcima tu radi ...ispada sitnica ali kada se sve sitnice zbroje a ima ih puno ...
Bez tih stvarno osnovnih stvari ne ide nikako , to je nužno potrebno ili nema posla .
Ima hrpa letećih stvari koje su potrebne u te dvije godine koji također koštaju vlasnika , ali sve u svemu jedna vadilica će potrošiti oko 100.000 € u te dvije godine samo da bi se kretala po njivi .
Eto nisam ništa htio komplicirati ali ispalo je tako , samo sam htio naglasiti kako je to skup sport .