Re: Sjetva šećerne repe 2008
da je s repom kak je trebalo bit, ove go sam trebao sijat s novom 12 red sijacicom, kleine ili monosem, oko 25000€ su im cijene.
ove amazone su univerzalne, sto se mene tice bolja je sijacica iskljucivo za repu, pogotovo ak je nova nemoras ju godinama popravljat, ovo moras stalno prebacivat redove. vjerovatno zato i je masivna, da je laksa u kukuruzu bi se potrgala, tamo se juri, a u repi ljepo polako pa mogu bit lakse sijacice, iako to nemora imat nikakvog utjecaja na kvalitetu sjetve.
TOMY kaže:
jedino me zabrinjava onaj mali kotacic odmah iza ulagača, na kojem se vec nakupilo zemlje i koji eventualno razbaca sjeme, tj nejednoliko ga rasporedi?
primjetio sam ga, takav sistem imam ja na monosemovoj, kad je blatno ljepi i ne sije uredno, mora bit suho, napravili su oni tu cirkusa vise nego posla, tu ima cm blata gore, al makr je kws pa ga dobro vide kad izbaciva.
moja rotodrlj od 4m ne kopira dovoljno tlo, i da bi radila dobro moras ju pustit da pegla, a to repa ne volji, neki su sa 3m radili, ako je ravno polje, i dobro poorano pa mozes plitko, da se napravit, a moj rodjo jedan je radio s 2.5m, bez problema, lagana rotodrljaca ide, al ipak sjetvospremac je za repu zakon, ako i ide s rotodrljacom uglavnom se mora dvaput tragom, a sjetvospremacom imas i veci zahvat i brzinu, ko bi vrag pilio s rotodrljacom dvaput tragom.
Ratarko kaže:
Kod mene je teže tlo za obradu pa uvijek napravim ta 3 cm sitne zemlje koja su potrebna za optimalno nicanje repe .
Možda ti siješ dublje od mene ? Puno ljudi sije dublje od mene . Moja dubina sijanja iznosi 2-3 cm , ne dublje jer nemam potrebe za dubljom sjetvom i potragom za vlagom koja je uvijek blizu površine . Eventualno da bi ove godine mogao ići 1 cm dublje jer sam već priredio zemlju na fino a čini mi se da se gornji sloj izsušio brzo
ja se s mojima uvijek doma svadjam oko dubine, oni uvijek dizi, ja spustaj, meni je nekako milija malo dublja sjetva, jedina opasnost takve sjetve je pokorica, ali ako je nema makar je svako sjeme u vlagi pa imas ujednaceno nicanje, a posijat plitko, ak nema kise, ono sto je dublje nikne, ono sto je u suhom ceka kisu, svakako, lani smo sijali plitko, neznam da je bilo 2cm u prvim rokovima, i izlila se kisa, uhvatila pokorica, i opet smo morali presijavat, djabe plitka sjetva, posijat duboko, onda makar odma znas da moras presijat, a ovak mislis izaci ce, a ono vraga.