• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šećerna repa 2006.-2007.-2008.-2009.-2010.-2011.-2012.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
R

Ratarko

Guest
Re: Sjetva šećerne repe 2008

TOMY kaže:
Jao ROKI sto si sad napisao hehe, tamo 1986 godine moj stari je prvi puta posijao repu, od onda svake godine sijemo.... znam sve o njoj, bas S V E. Ratarko ti imas sa Županjom ugovor ili? Da, poticaj je 4000 kn/ha, a viroviticka zupanija daje jos 1000 kn, dok naša KC-KŽ županija se nešto ne trudi oko toga! 5000 kn nije loše, dok su 3 tis bile stvarno premalo za sav taj trud oko repe!

Da ugovaram sa Županjom i sada ću priznati da sam povećao površinu pod repom u ovj godini za dodatnih 7 ha zbog ovih mjera . Ma nije mi sada toliko do 1.000 kn ili što ti ja znam , preživio bih i bez toga nego mi je bitniji taj odnos prema nama . Zadnjih par godina sa sladoranom nema dijaloga . Tolika bahatost sa njihove strane da je to sve jako teško "progutati" . SVI ratari sa kojima sam pričao u mojem kraju će posijati manje repe nego uobičajeno ( ja također ) neki su potpuno odustali a sve zbog odnosa prema nama . Šteta jer postoje vrijedni ljudi koji znaju kako se repa sije . Ljudi koji su me naučili proizvoditi repu sa profitom i uz osmijeh na licu . Danas se repa više tako ne sije.

T

TOMY

Guest

ma hajde pa ne srdim se, vidis da sam se i nasmijao (hehe). Ali, što ću drugo reći kad znam baš sve o uzgoju repe...

T

TOMY

Guest

Slazem se s tobom, najbitniji je odnos! Tebi valjda nije do novaca i do 1000 kn, al meni nekako je, sto da imas 100 ha (mozda imas i vise jer se nebi isplatilo imat Tigera?) Evo sad sam gledao prognozu za moje podrucje, sutra kisa 10 litara, u utorak isto kisa 10 litara ali je temperatura oko 4-5 stupnjeva, a iza 12.03. mi se nekako cini da dolazi hladno vrijeme.
P.S. javit cu ako presijem 2 ha :)

R

Ratarko

Guest

Novac mi treba kako ne ali da sam se prodao zbog tih 1000 kn pa povećao sjetvenu površinu za 7 ha to ne . Dakle smanjio sam površine pod repom ove godine za pola , da li su to shvatili ili ne ne zanima me . Nakon što oni izlaze sa prijedlogom za koji mislim da je OK ja povećam plan sjetve . Pametnom jasno kao dan . Da su se tako odnosili prema nama u zadnjih par godina siguran sam da ne bi bilo ovoga što su sada dobili , odustajenje od repe i smanjenja sjetvenih površina . Kužiš me ? Hajdemo razgovarati i surađivati pa će te unaprijed znati šta misle proizvođaći repe a ne se naći u klopci kada ih pola odustane .

J

JOSIP.1

Guest

ja cu ove god na 50 ha, nesto manje nego lani, ali nesmijem vise zbog plodoreda, obzirom da vec 3 god forsiram samo psenica repa, ove god ide malo i kukuruza (cijena mu je primamljiva)

ipak ovih 5000 kn poticaja na repu znacajno poboljsava uvjete, +30kn/t za prinos veci od 50t, ajde to je vec nesta, da je ostalo onako, isli bi svjesno u gubitak.
bit ce tu i kriminala oko tih poticaja, ljudi ce uzimat max poticaj za repu, a posijat je minimalno da dobijes referentni prinos, na ostatak posijat kukuruz.-bit ce kontrole rigorozne sigurno.

sto se tice sjetve, i mi smo vec nervozni, na nasem kraju koji trpi od suse u ljetu, sto ranija sjetva se pokazala najboljom, zato tomy ak ne budes presijavao tto bi ti mogla bit najbolja repa, tako se makar nama u praksi pokazalo, a ima jos jedna prednost rane sjetve, a to je ako ti se uhvati pokorica pa moras svejedno presijavat, onda makar stignes jos presijat u optimalnim rokovima.

vi slavonci imate bolju zemlju za repu, lakse postizete vece prinose pa ne morate kalkulirat, mi se moramo mucit ovako kako mozemo.

R

Ratarko

Guest

Kod nas je 15 kn po toni za prinos veći od 50 t/ha tako da iz cijele priče izlazi ovo : smanjili su nam cijenu repe sa 250 kn/t na 225 kn/t ( dakle 25 kn manja cijena ) a " dati " će nam poticaj od 15 kn /t ako budemo dobri proizvođači i proizvedemo više od 50 t/ha ... kao da do sada to nismo bili ( kod mene je bila iznimka samo 2003. godina kada sam imao 45 t/ha ) .
Uzmem ti 25 a "dam" ti 15 ... dobra politika :blackeye
Dobro poticaj je povišen ali opet uz porast cijena svih ostalih polj. proizvoda oni smanjuju cijenu repe , zanimljivo , ha ?
Nije mi jasno što me drži uz repu kada mi je papir izračunao da je proizvodnja bilo koje druge polj. kulture jednako isplativa uz duplo manji rad i ulaganja :scratch
Možda vi drugi repari imate odgovor na to pitanje ?

K

krx pozega

Guest

Ako se smijem uključiti slična stvar kao sa duhanom....kvaliteta se traži ili ugrubo rečeno masno se plati dobar duhan i biva se nagrađen dok ostatak ekipe nemože skrpat ni troškove....recimo ove godine sam uzeo liniju(traku+jedan bubanj za oprašivanje)koji mi se u startu otplatio i još sam bio nagrađen sa kunom po kili...jednostavno te svake godine prisiljava na bolju proizvodnju....naravno da je repa druga priča ali vi dobro znate da prolazan proizvod više ne prolazi u smislu zarade i to je neminovno u svakoj proizvodnji tako i poljoprivrednoj

T

TOMY

Guest

evo i mene nakon nekog vremena.
vidim Josipe vec si rekao sve sto se tice moje sjetve i sjetve opcenito za nas kraj, al ta 2 ha mi nista ne znaci ako ce i bit najbolja repa... Nisam jos siguran, al mislim da cu i ostatak od 20-tak ha posijat sljedeci tjedan. Najidealnije se pokazalo do sad krenut sa sjetvom iza 15.03., al tko ce ga znat kakvo ce bit vrijeme, mozda ce bit kisovito pa cu onda sijati iza 01.04. I da, tebi 5000 kn al meni jos uvijek na 4000kn, za sad.
Ratarko, ti znas koje su to cijene polj. proizvoda porasle? Prosle godine jedino kukuruza? Ove godine ne vjerujem da ce bit takva cijena. Cijena pšenice je porasla prosle godine tako kazu? Price za malu djecu. I onda smo kasnije mi proizvođači pšenice krivi što je i cijena kruha porasla, to me pogodilo u zivac kad sam cuo, jer znam kolika je cijena koštanja proizvodnje 1 kg kruha, a znate i vi.
Kamo je otisla ta cijena mineralnih gnojiva? Cini mi se da ce u skorije vrijeme doc i do 500 kn za 7-20-30, tko ce to platit. Nasao sam neki dan papire iz 1986 godine, izracun isplativosti proizvodnje secerne repe, primjer 300 kg NPK 7-20-30 za 400.000 dinara, sto je danasnjih 400 kn (no treba gledati globalno na ovo). Vagon repe pokrije sve troškove po jutru. Bas cu to skenirat i stavit ovdje negdje na forum da vidite, al neznam kamo da stavim.
Cijena repe se smanjila, al su nam dali taj poticaj od 15+15 kn, tako da je doslo opet na staru cijenu. Naša VIRO šećerana nam daje ove godine rabat od 50% na zaštitna sredstva, što je jako velika pomoć, na umjetna gnojiva 6 %.
I opet ratarko da ti ponudim svoj odgovor, moj je papir nesto drugo izracunao nego tvoj, kod mene je jos uvijek šećerna repa najisplativija kultura, zato je i sijem, bez obzira sto smo lani dobili 35% rabat na zaštitna sredstva. Minimalizirati troskove, povecati prinos i digestiju. Kako? Ja u jesen bacim nesto gnojiva, u proljece ostatak, posijem, poprskam tri puta, iskultiviram, pa opet poprskam i povadim. Eto. Sa prinosom budem zadovoljan, ali sa digestijom bas i ne. Evo jos jedan papir nasao, 1992 god, digestija 18-19. Mi, repari - Obrisan neispravan link.

R

Ratarko

Guest

TOMY kaže:
Ratarko, ti znas koje su to cijene polj. proizvoda porasle? Prosle godine jedino kukuruza? Ove godine ne vjerujem da ce bit takva cijena.
Recimo soju sam ugovorio po 150 kn/t prošle godine a u vrševini su mi dali 250 kn , isto tako suncokret sa cijenom 280 kn/t . Žito u silosima je sada 230 kn . Kukuruz se već ugovara po cijeni od 140 kn a kolika će biti do jeseni nitko ne zna , slično je sa ovim novim rodom pšenice već sada čujem neke opake cijene . Sve je poskupilo samo što na žitu nismo mi ti koji su ubrali kajmak nego otkupljivači .

I opet ratarko da ti ponudim svoj odgovor, moj je papir nesto drugo izracunao nego tvoj, kod mene je jos uvijek šećerna repa najisplativija kultura, zato je i sijem, bez obzira sto smo lani dobili 35% rabat na zaštitna sredstva. Minimalizirati troskove, povecati prinos i digestiju. Kako? Ja u jesen bacim nesto gnojiva, u proljece ostatak, posijem, poprskam tri puta, iskultiviram, pa opet poprskam i povadim. Eto. Sa prinosom budem zadovoljan, ali sa digestijom bas i ne. Evo jos jedan papir nasao, 1992 god, digestija 18-19. Mi, repari - Obrisan neispravan link.
A pazi računicu za soju . Posiješ ju , poprskaš jednom te vršiš kombajnom . Ništa više . Nema tu stotina prikolica tereta kao u repi , nema kaliranja izvađene repe koja čeka odvoz , nema vađenja do Božića i ne stizanja sjetve pšenice na te površine . Troškovi su tri puta manji u proizvodnji a možda i više . Razlika je jedino u većem poticaju za repu ali zarada od hektara repe i soje je slična .

T

TOMY

Guest

Koliki je prinos soje po hektaru? 5 tona? Sorry al stvarno te ne kuzim kako ti moze slična biti zarada od soje i šećerne repe :?
I zao mi je sto je takva situacija kod tebe, ako si morao cekati odvoz repe toliko dugo da je kalirala. Tu onda nesto treba mjenjati. Moja proslogodisnja repa, kao i od velike vecine proizvođača je čekala na depoima max 5 dana.

R

Ratarko

Guest

Nije pet tona , četiri bude u boljoj godini . U prošloj tek malo više od 3 tone .
Za kamion repe dobijem 5.000 kn čistog novca a na hektaru imaš malo više od dva kamiona čiste repe ...
Soja ako rodi i samo tri tone kao u prošlogodišnjoj suši daje istu količinu čistog novca kao i repa .
Moraš računati izdatke da bi došao do čiste računice .
Nije isto ako moraš po hektaru platiti 1.000 kn razlike samo za vađenje repe u odnosu na vršenje .
Ako transportiram repu do nekog lagera opet trošim svoje gorivo koje svaki dan ide iznad 100 litara po traktoru a to ide iz mog džepa . Kupio sam glupi utovarivač samo da ne moram platiti i utovar repe koji je na 2-3.000 tona repe pooozamašan :( toga u soji ništa nema . Prijevoz soje do silosa mi je plaćen . Zamisli koliko nas opljačkaju ako si uzmu samo 1% na digestiji i nečistoći repe a svi repari koje znam misle da ih tu nemilosrdno pokradaju , zar ne ? Toga na soji nema a ako ima opet je razlika puno manja jer na 4 t/ha soje se nikako ne može ukrasti ista količina novca kao na 60 t/ha repe .
Da li uopće moram napominjati kojom brzinom se izvrši 50 ha soje ili povadi 50 ha repe ? Razlika je ogromna u inputima .
Recimo ove godine na repi će biti još manje profita što je sigurno a na godinu opet manje jer cijena dodatno pada za 10 % .
Da li si ti vidio slike koje smo robert i ja slali ?
Vađenje repe po snijegu , odvoz tih silnih tereta ?
Vidio si sigurno kako se orala takva njiva na mojim slikama/videu a recimo po sojištu sam posijao sjemensku pšenicu u rokovima koja sada fino napreduje . Te stvari koje doživim u repi me sve više koštaju ali opet ju sijem jer posjedujem znanje za njenu proizvodnju i imam svu potrebnu mehanizaciju pa se nekako provučem sa profitom .

J

JOSIP.1

Guest

ima istine tomi i u ratarkovim rijecima, ali i to sto ti kazes viro se izgleda ove god stvarno potrudio uistinu nam izaci u susret, rjesenje je po mome jedino sto ce bitnije utjecat na proizvodnju sec repe da cijena secera ode gore.

puno je manje posla na drugim kulturama, vidim ti sijes 20 ha, a negdje sam procitao da imas prskalicu od 1000 l, znaci bacis dvije prskalice i gotov si, nije tako strasno, ali kod mene lani na 80 ha sva ta prskanja, nakupi se tu jos osim onog sta si ti napisao i protiv pipe, buhaca, lis usi, sovica, pa lani odvojeno bor od fungicida, nesto se nije smijelo mjesat.... pa vadi do bozica, pa ti stoji na depou mj dana, meni je isto stajala, lani jos vise
pa onda na kraju nema novaca, malo nam je vec dosadilo, silan je to posao koji je opravdan ako je isplativ.

kazu u viru da ima dobre volje da se sve to popravi, a na kraju god cemo vidit kako ce racunica pokazat.

R

Ratarko

Guest

I hoćete li vi viraši kupiti nas županjce ili ne ? :blackeye

J

JOSIP.1

Guest

mislim da bi to bilo dobro za vas , ali i za cijelu industriju secera.
nasa sec ima dobrog gazdu, hvata spage u europi, svake god modernizira nesto u tvornici, mislim dobro radi, samo da jednakim zarom vodi brigu i o nama koperantima, ipak smo mi na neki nacin dio te tvornice.

kod nas postoji udruga proizvodjaca sec repe, od tomya stari i ja smo u izvrsnom odboru te udruge, i odgovorno sad kazem da udruga ima velike zasluge u ovim poboljsanjima uvjeta, a sto je najbolje o svega sada se za svake promjene u uvjetima viro konzultira s udrugom, to je jako jako dobro.
to sto kazem potvrdjuje koliko je viro tu ipak fleksibilan i odgovoran prema nama proizvodjacima.

neznam kakav stav vi u zupanji imate o tome??
koliko sam ja cuo donekle negativan??

ipak na kraju mozemo mi tu o tome razglabat al na te odluke necemo ni najmanje utjecat.

R

Ratarko

Guest

Neka se robert javi , on je spominjao neku udrugu ali na istoku ... ja ti pojma o tome nemam .
Za vašu udrugu sam čuo ali to je sve . Ono što mi se ne sviđa kod vaše sladorane je to da su pljačkali kao sumanuti sve po redu na digestiji i nečistoći !!! Da li je to istina ? Tako kažu ljudi koje znam a ugovaraju sa Viroviticom ...Muvaju i nas u Županji , ponekad dođe kriminalan uzorak repe ali ako bi išao toliko daleko u tvrdnjama rekao bi da sam i zadovoljan sa uzimanjem uzorka ... :|

J

JOSIP.1

Guest

to uzorkovanje i digestije su i meni trn u oku, tesko se oteti dojmu da oni tu mogu vrlo lako i nevidljivo nas zakidat, makar je u tom stav secerane jasan, da tu nema nikakvih muljanja.

tu ce bit sigurno jos u buducnosti s virom pregovaranja, ali sad treba prvo posijat, to cemo rjesavat kasnije.
imamo mi tu kao udruga ideje, jedna od njih je i nas predstavnik koji bi non stop bio prisutan ili radio na uzorkovanju.
uglavnom ako je toga bilo ide u smjeru da bude sve manje.

T

TOMY

Guest

napisem komentar i onda mi se sve obrise. neda mi se ponovo pisati.

eh, prosao ja jedan prohod na 25 ha, ljulja mi se brod (massey) od silnih brazdi.
ratarko je napisao 150 kn po toni za soju, 4 tone na ha = 600 kn. bez komentara daljnjih.
u vezi nečistoće što ste napisali: kamo sonda zagrabi takva nam je nečistoča, nepravilno i nekorektno, po mojem mišljenju.

dečki malo ste/smo skrenuli s teme, nebu nam valjda to "bogec" obrisal.

još ću dodat da sa repom ima jako jako jako puno posla, nisam ono ni napisao u smislu nekog mjerila, da samo bacim gnojivo, posijem, poprskam itd.. nego kako doci do prinosa i digestije.
P.S. josipe imam prskalicu od 700 litara al kupujem novu sa hidro granama, ovdje kod nas su sve mali komadići pa mi dojadi stalno ic dolje gore iz traktora i otvarat zatvarat grane na prskalici

R

Ratarko

Guest

Tomy soja prošlogodišnjeg roda je imala cijenu 250 kn/po metru ( 100 kg ).
Četiri tone soje na hektar daju prihod od 10.000 kn .
Vjerujem da soja više nikada neće imati manju otkupnu cijenu od 250 kn :|

T

TOMY

Guest

Da pa to je super onda, s obzirom na obujam posla, malo si me zbunio sa onom nulom manjka. koliki su troskovi po ha? jel bi se isplatilo i po 150 kn sijat?

R

Ratarko

Guest

Tomy troškovi pri sjetvi soje su smiješni u usporedbi sa šećernom repom .
Isplatila mi se sjetva soje i po 150 kn ali po toj cijeni je repu bilo dohodovnije sijati .
Evo samo par stvari ću usporediti ( neke već jesam ) jer da sve detaljno usporedim trebalo bi mi 6 sati mira i pisanja o tome :|

Soja se sije sa 120 kg/ha . To sjeme možeš ostaviti od prošlogodišnjeg roda , svaka soja će ti nići , nema bojazni .
Repa se sije sa 1.3 SJ/ha . Sjeme kupuješ jer drugačije ne ide .
Dakle 120 kg soje te košta 300 kn dok te 1.3 SJ repe koštaju 1.500 kn . Ušteda u sjemenu = 1.200 kn/ha

Soja se vrši kombajnom koji te "košta" 500 kn/ha.
Repa se vadi vadilicom po 1.500 kn/ha.
Ušteda na vršenju/vađenju = 1.000 kn/ha .

Soju odvezeš sa dva kamiona na površini od 10 ha dok ti za istu količinu repe trebaju 25 kamiona .

Herbicidi , instkticidi , fungicidi ... pa kako da to uopće usporedim .
Soja niti treba insekticide niti fungicide a šprica se jednom herbicidima ( eventualno u split aplikaciji ) i bude čista kao sunce .

Kultiviranje soje ne radim jer ju sijem žitnom sijačicom .

Gnojivo koje daješ za repu je koliko ? Sigurno 1 t/ha ili više ? Soja treba max.pola te količine . Cijena gnojiva je :shock:
KAN u prihrani soje ne treba kao za repu jer već sam rekao da ju ja ne kultiviram , opet ušteda .

Ma evo već mi dosadilo a vjeruj mi ima još toga ... u stvari ti sigurno dobro znaš koji su izdatci na repi jer vidim da ju siješ duže od mene .

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh