• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šećerna repa 2006.-2007.-2008.-2009.-2010.-2011.-2012.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
R

Ratarko

Guest
Eto ako ja budem na godinu sijao imaš zagarantirano kod mene .
Nekad sam i ja znao par tabli posijati ali več 5-6 godina ne sijem .

Prošle godine sam imao oko 8 ha ali sam laganini izgubio na njemu pa ove godine sijem samo pokuse.

B

Bobo

Guest
OK, hvala ti ako ikada bude, jer se suncekretov med svijetla tocka u godini svakog pcelara, i sve se vrti oko suncokreta... Drzi cijenu, a suncokret medi kao lud, tako da ima i kolicinu. Bolje ne moze, bar kod nas...

B

bajki

Guest
Kod nas repu isto nitko nesije. Vjerovatno bi neki ljudi i htjeli, ali nitko nema mehanizaciju za sjetvu i za vađenje. kod nas ni nema tako velikih gospodarstava kojima bi se isplatila nabavka mehanizacije. Največa gospodarstva su do 100 jutara zemlje.

R

Ratarko

Guest
Bajki vadilica za repu ide za poslom , tako sam i ja jednom trebao iči u Novu Gradišku ali sam zadnji tren izgubio taj posao. Kada bi imali oko 50 ha repe posijanoo siguran sam da bi vam neka vadilica došla to povaditi . Pedeset kilometara nije puno za voziti se sa strojem ako tamo gdje ideš ima posla .

Evo i Robert je rekao da ide za poslom sa vadilicom . Prijatelj iz mog sela koji isto ima Ropa vadilicu je išao iza Vinkovaca vaditi repu . No dobro to je samo par riječi o vadilici .

Å to se tiče ostale opreme treba ti sijačica i eventualno kulitivator ( može i bez kultiviranja ) . Svaka OLT pneumatska sijačica se za sat vremena preradi u sijačicu za repu . Skupe se redovi a jedino što moraš kupiti ili posuditi su sijače pločice sa više rupica .

Najbitnija stvar u cijeloj opremi je prskalica ali nju ima svaki seljak koji se bavi makar malo ratarstvom.

Evo još samo možda napomena da kod nas postoje seljaci koji apsolutno ništa od opreme nemaju a opet siju repu . Nemaju niti svoj traktor i prikolicu koji bi po potrebi transportirao repu od vadilice sa sredine njive recimo do uvratina gdje se formira repina prizma .

B

bajki

Guest
Na koju dubinu sadiš repu i koliki su ti razmaci između redova? Koliko sam pročitao za sadnju repe zemlja mora biti dobro usitnjena.

R

Ratarko

Guest
Evo za člana vitu slike repe .
Ovu prvu sam več slao a ova druga je friška , imaju dole i datumi za točniju usporedbu.
Ova parcela je nasumce izabrana i tu mi je repa prosječne kvalitete za ovu godinu , imam i malo boljih parcela repa ali i lošijih .

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Iz slika se vidi da repa jedva raste , jako malo se vidi porast od ove prve slike a prošlo je skoro deset dana . Slabo raste zbog suše i zbog negativnog djelovanja herbicida na repu.

Eto nema roberta ili cigaganek1 da vidim kako je kod njih stanje , ljudi valjda rade po cijele dane za razliku od mene koji samo visim na netu .

R

robert

Guest
evo moje repe slikane prije par dana
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

R

Ratarko

Guest
Dobra je.

Daj mi reci kada si špricao repu da li si koristio Golijat ili ti Goltix zemljišni herbicid ?

R

robert

Guest
ni jedno ni drugo,prosao sam sa trecim tretiranjem protiv korova neki dan

R

Ratarko

Guest
Znači nisi koristio zemljišni herbicid , nisam niti ja jer je suša pa nebi djelovali ali sada me to malo sekira jer se bojim što če biti sa korovima u ljeto :?

Ja sam jučer tek drugi puta sve pošpricao , dosta dobro izgleda ali moram i treči puta špricati za koji dan .

R

Ratarko

Guest
robert kaže:
bit ce kisa za dva tri dana

Æek malo , opet mi nisi odgovorio ono što sam pitao . Zaboravi na kišu , recimo da nije bitna ...

Pitanje je ovo , da li si tretirao repu sa zemljišnim herbicidima , bilo kojim ?

R

Ratarko

Guest
Da li ste vidjeli ovakav rasadnik abutilona ikada ?
To mi je u repi izraslo , evo več treči puta ga špricam sa Reparom ( bivši Safari za iskusnije ) ali jedva se efekat vidi .

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Evo ovako abutilon izgleda iz bliza .
Opasna biljka :shock:

Obrisan neispravan link.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Robert kakav to kultivator( rajcer ) imaš na ljevoj strani je širi ili

P

paor

Guest
pa kad je prije narasto'

možda je problem u tome što ne siješ kukuruz gdje je je on najlakši za riješiti (do 7. lista kukuruza - znači skoro 2 ponika)

R

Ratarko

Guest
paor kaže:
pa kad je prije narasto'

možda je problem u tome što ne siješ kukuruz gdje je je on najlakši za riješiti (do 7. lista kukuruza - znači skoro 2 ponika)

Istina , kukuruz na toj parceli nije bio minimalno 7-8 godina a možda i duže . Ustvari je se ne mogu sjetiti kada je zadnji puta bio.

Taj korov je jako teško uništiti u repi , jedan je od najžilavijih . Za njega se koristi taj specijalni herbicid Repar koji je dosta skup ali jedini ga on može riješiti . Da nije bilo abutilona puno jeftinija bi bila zaštita herbicidima ovako če mi profit biti malo manji ali da ne špricam repe na tome dijelu ne bi uopče bilo , niti jedne jedine .

R

robert

Guest
bome ti abutiloncici su ti malo prerasli.imat ces problema velikih....od zemljisnih herbicida zaboravih reci isao sam sa gladiatorom
oltov kultivator.neda mi se sirit tockove od traktor na dva metra,pa onda mi je daleko lakse da pomaknem kultivator u jednu stranu.tako mi je i sa sijacicom

R

Ratarko

Guest
robert kaže:
bome ti abutiloncici su ti malo prerasli.imat ces problema velikih....od zemljisnih herbicida zaboravih reci isao sam sa gladiatorom

To sam slikao danas kada je bilo treče prskanje u 18 dana , bili su oni malo manji ali su ipak rasli u tih 18 dana . Piše na herbicidu da se prska u split aplikaciji sa 30 grama puta po dva prskanja . Ja sam danas dao i treče prskanje , znači 90 grama je dobio , ako ne krepa onda mi preostaje jedino onaj najpoznatiji narodni herbicid - MOTIKAN .

Link na herbicid :

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/img/1-317c.jpg

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh