• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Selska kola (gumenjak)

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Kaj nebi to trebalo sa konjima ili kravama vući ak je zaprežno vozilo? 🤔
Onda moraju biti drveni kotači 🤭
Sve je to isto, čim ima sforu. 🍻🙂👌
Imat ces puno posla. Nece biti gotovo u subotu...
Sad kolko bude bude, posla ima prek glave, nema novci da to nekome naplatiš.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
To ces sad sam napraviti sve novo od zeljeza?
Pa gume nemaju profila... Nece to bit spremno za upotrebu u cestovnem prometu..
Pa novo bude kaj bude trebalo, kaj ne ne, nemrem sve novo napravit, onda kola gube svoj čar, mora biti toga dosta orginal i starinsko, drvo bum svo stavil novo kaj treba, bil kod stolara sad da mi neke djelove nove izradi. 🙂
Sad kad sam u poslu napravil bum kak treba, da mogu velike terete vozit bez brige.
Gume su ovo odlične za kola, još nisu droti vani🤭🙂

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ma nije to problem, nego kaje sve hrđavo i trulo, pol toga bum moral novo napravit, nebu tak brzo gotovo to sve.
Ali kaj sad, ak se u to upustil budem renoviral kak spada.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja bi se na tvojem mjestu požuril. Ak dojde punica s mora i vidi kola rasturena, nebu dobro…

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Ma nije to problem, nego kaje sve hrđavo i trulo, pol toga bum moral novo napravit, nebu tak brzo gotovo to sve.
Ali kaj sad, ak se u to upustil budem renoviral kak spada.
A kakvo drvo bude majstor stavljal u zamjenu za trulo (valjda nebude jelovinu)?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja bi se na tvojem mjestu požuril. Ak dojde punica s mora i vidi kola rasturena, nebu dobro…
Nebu da, more mi dati koju kunu za remont, ovak sve sam snosim🤭
A kakvo drvo bude majstor stavljal u zamjenu za trulo (valjda nebude jelovinu)?
U orginalu je brijest kak veli, al ga nema pa bu te komade hrasrove napravil, sad nemam kaj puno birat, i zamjenski djelovi budu dobri.
Al sused stolar baš mu drago bilo kad me videl da imam volju za kola slagat.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
pa sada se postavlja pitanje koliko je to isplativo. ako češ imati velike troškove stolara da li se isplati sve drvo zamijenitit željezom (sada je željezo dosta poskupilo.)

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
jasen bi bil bolji...
Kak je danas sa svim rezervnim djelovima tak je i za kola, kaj ima ima🙂
pa sada se postavlja pitanje koliko je to isplativo. ako češ imati velike troškove stolara da li se isplati sve drvo zamijenitit željezom (sada je željezo dosta poskupilo.)
Isplativo je svikak, ja sam htel da bi skroz nova kola napravil, al svi u gužvi koga pital.
Ovaj sused stolar bi u 9mj tek mogel da ide cijela delat, a to mi kasno.
Nisam razmišljal o željeznim,pa ova svoja kad složim mene buju dugo služila nadam se🙂🍻

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
tako sam i ja u početku razmišljal, ali nije baš tako lako zamijeniti drvo sa željezom u ovome slučaju. Tvrdo drvo, dobro zaštićeno u početku i bude kolegu Kupljenca duralo dok je živ (želim mu da to jako dugo traje).

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Fala ti😉🍻
Dečki najskuplja stavka bude truga, koja bu koštala 500 kuna i koju moram čekat da se spili na pilani, ostalo nebum računal, svoje vreme nikak, djelove kaj sam moram napravit, okove, šerafe, šelne i kaj ja znam kaj.
Al kad to sve složim nek me služe 50 let ja zadovoljan. 🙂

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ufff, bude tu posla :rolleyes: , treba imati veliku volju za tako nešto ići raditi, biti će zanimljivo pratiti kako se sve bude odvijalo (y)

Jedna slična imam ja, ali u skoro u raspadnutom stanju (što se tiče ) drvenih dijelova, kotači su isto prerađeni i ima kočnice na sve četiri.
Truga je predpostavljam centralni stup (koji) povezuje prednji sa zadnjim krajem.
Kod nas se taj dio zove "raspus".

Posljednje uređivanje:
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ima posla, ali kako velim, složit ću da me služi, i meni bolje netreba.
Danas kupil farbu zelenu, anrikorozin, drot kefe za brusilice, bušilicu. I ode 250 kuna, a nisam ni počel sa poslom još, znam da se bu nakupilo toga, ali kaj mogu, sve je to jeftinije od neke prikolice.
Skidam kapu tim starim majstorima kaj su izrađivali kola. 🍻🙂

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
hrast bude pukal ko led...pretvrd je...
kaj misliš da prije nisu imali hrasta? 🤭

Najnoviji postovi

Na vrh