može ona bolje sabiti nego rolo balirka, problem je šta sa tom balom posle. Premalena za baratanje traktorom a preteška za ruke.
Ovdje je jedan prijatelj to pokušavao staviti u silos pa pokriti folijom, al nije mu dobro ispalo.
dečki u svakom slučaju balirati je puno skuplje nego nagaziti u silis
Istina ako se radi o velikim količinama,ali nešto na malo,do 100bala sjenaže su rolo-bale isplativije..
koji je razlog tome?
Takve kockaste bale zelene trave su malih dimenzija a velike težine, tako da ćeš svaku morati traktorom tovariti na prikolicu. Sa jedne parcele će ih biti brojno otprilike kao i sijena. Mislim da tu nema nekog računa da se traktorom voziš od bale do bale i da to tovariš na prikolicu, a drugačije nećeš moći. Problem je i kod kuće kako to staviti na omotač, skinuti sa omotača i složiti na negdje. Takve bale su od 50 do 80 Kg i nećeš moći ručno ništa sa njima. A o tome što kažeš da još moraš i sam praviti ovijač mogu ti samo reći: da će te to koštati i vremena i novaca i živaca, i opet je pitanje koliko će to biti funkcionalno i uopšte upotrebljivo a o potrošnji folije da se i ne priča!? Ja bih ti savjetovao da potražiš samoutovarnu prikolicu. Može ti poslužiti i za sjenažu i za ishranu zelenom masom ali i za sijeno. Za par stotina pa do 1000 € može se naći dobra prikolica.Imam utovarivač napred na traktoru sa dugim vilicama tak da mogu to sa polja pobrat i dovest doma po istom principu ko i sjeno. A doma bi omatao. Brat je bravar pa bi doma skonbinirali za omatanje samo bi terbalo dva čovjeka. A da se složi da nemaš brige sa omatanjem onda to košta malo više i treba uz mehaniku i elektronika. Al opet velim radi se o malom gospodarstvu i ako uspijem napravit bar pola od prvog odkosa da mi se ne pokvari ušedil bi si sa druge strane drugog posla.
nema sanse da je isplativije,,sve napravis sam,od kosnje,,okretanja,cak mu i slozis rede,,on dodje omota i uzme 120kn,po bali,pobere samo paru,nema sanse da mu dam toliko,,slozi 10 bala,ne okrenes se,,100 bala puta 120kn,,fala lepo,,,dok god imam ljude za pomoc,,necu balirat,,,a i ne preferira se puno baliranje,,jel svaka bala ima drugaciju kvalitetu,,pa kazu da je najbolje u silos,,kvaliteta je jednaka,,
A kaj ako imaš svoju balirku i omotač:scratch
Za stavljanje u silos treba imati najmanje 3 silosa,jer je najmanje 3 otkosa godišnje,a to opet nije mali trošak,znam najlakše je travu nagazit dolje na zemlju,ali ima i tu nekih gubitaka opet..
Glavni problem je imati dovoljan broj grla da možeš dovoljno brzo izuzimati sjenažu da se ne počme kvariti.Može se i to prilagoditi staviti manji i tanji i duži trap.Definitivno nema jeftinijeg spremanja sjenaže od samoutovarkom.