• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ma potroši al je garant omotana po svim propisima,i to bi trebala biti mislim ona od 500mm širine,samo nisam vidio kako ju prebaciva i slaže ali bi morala biti oko 80 kg

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
mislim da malo previse,,jedan krug,,koliko vidio bi bilo dosta,,posto na pola,preklapa folija,,,ja nemam bale,niti baliram,,ja stavljam i gazim u silos,,,te pokrivam sa najlonom,,pa se ne pokvari,pa mislim da nebi ni ta,sa jednim prohodom,,:mrgreen:

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
može ona bolje sabiti nego rolo balirka, problem je šta sa tom balom posle. Premalena za baratanje traktorom a preteška za ruke.
Ovdje je jedan prijatelj to pokušavao staviti u silos pa pokriti folijom, al nije mu dobro ispalo.

Imam utovarivač napred na traktoru sa dugim vilicama tak da mogu to sa polja pobrat i dovest doma po istom principu ko i sjeno. A doma bi omatao. Brat je bravar pa bi doma skonbinirali za omatanje samo bi terbalo dva čovjeka. A da se složi da nemaš brige sa omatanjem onda to košta malo više i treba uz mehaniku i elektronika. Al opet velim radi se o malom gospodarstvu i ako uspijem napravit bar pola od prvog odkosa da mi se ne pokvari ušedil bi si sa druge strane drugog posla.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
dečki u svakom slučaju balirati je puno skuplje nego nagaziti u silis

Istina ako se radi o velikim količinama,ali nešto na malo,do 100bala sjenaže su rolo-bale isplativije..

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
koji je razlog tome?

Sad neznam na koji razlog se misli:scratch

AL jedan jedini razlog je taj da je baliranje u rolo-bale jako skupo..Folija je skupa ko sam vrag,a tih 20-ak bala koliko izdrži se potroši jako brzo..
I folija kad se jednom koristi dalje se može bacit,a tu je još onda i špaga ili mreža,pa su potrebna 2 stroja kod baliranja i omatanja,pa odvoz bala doma,sve su to troškovi...

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
rekao si da je do 100 bala rolo bale isplativije od gaženja u silos. pa sam te to pitao ako možeš objasnit

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
nema sanse da je isplativije,,sve napravis sam,od kosnje,,okretanja,cak mu i slozis rede,,on dodje omota i uzme 120kn,po bali,pobere samo paru,nema sanse da mu dam toliko,,slozi 10 bala,ne okrenes se,,100 bala puta 120kn,,fala lepo,,,dok god imam ljude za pomoc,,necu balirat,,,a i ne preferira se puno baliranje,,jel svaka bala ima drugaciju kvalitetu,,pa kazu da je najbolje u silos,,kvaliteta je jednaka,,

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Imam utovarivač napred na traktoru sa dugim vilicama tak da mogu to sa polja pobrat i dovest doma po istom principu ko i sjeno. A doma bi omatao. Brat je bravar pa bi doma skonbinirali za omatanje samo bi terbalo dva čovjeka. A da se složi da nemaš brige sa omatanjem onda to košta malo više i treba uz mehaniku i elektronika. Al opet velim radi se o malom gospodarstvu i ako uspijem napravit bar pola od prvog odkosa da mi se ne pokvari ušedil bi si sa druge strane drugog posla.
Takve kockaste bale zelene trave su malih dimenzija a velike težine, tako da ćeš svaku morati traktorom tovariti na prikolicu. Sa jedne parcele će ih biti brojno otprilike kao i sijena. Mislim da tu nema nekog računa da se traktorom voziš od bale do bale i da to tovariš na prikolicu, a drugačije nećeš moći. Problem je i kod kuće kako to staviti na omotač, skinuti sa omotača i složiti na negdje. Takve bale su od 50 do 80 Kg i nećeš moći ručno ništa sa njima. A o tome što kažeš da još moraš i sam praviti ovijač mogu ti samo reći: da će te to koštati i vremena i novaca i živaca, i opet je pitanje koliko će to biti funkcionalno i uopšte upotrebljivo a o potrošnji folije da se i ne priča!? Ja bih ti savjetovao da potražiš samoutovarnu prikolicu. Može ti poslužiti i za sjenažu i za ishranu zelenom masom ali i za sijeno. Za par stotina pa do 1000 € može se naći dobra prikolica.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
nema sanse da je isplativije,,sve napravis sam,od kosnje,,okretanja,cak mu i slozis rede,,on dodje omota i uzme 120kn,po bali,pobere samo paru,nema sanse da mu dam toliko,,slozi 10 bala,ne okrenes se,,100 bala puta 120kn,,fala lepo,,,dok god imam ljude za pomoc,,necu balirat,,,a i ne preferira se puno baliranje,,jel svaka bala ima drugaciju kvalitetu,,pa kazu da je najbolje u silos,,kvaliteta je jednaka,,

A kaj ako imaš svoju balirku i omotač:scratch

Za stavljanje u silos treba imati najmanje 3 silosa,jer je najmanje 3 otkosa godišnje,a to opet nije mali trošak,znam najlakše je travu nagazit dolje na zemlju,ali ima i tu nekih gubitaka opet..

Joža85

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
171
A kaj ako imaš svoju balirku i omotač:scratch

Za stavljanje u silos treba imati najmanje 3 silosa,jer je najmanje 3 otkosa godišnje,a to opet nije mali trošak,znam najlakše je travu nagazit dolje na zemlju,ali ima i tu nekih gubitaka opet..

Ako imaš balirku i omotač opet te bala košta min 50-60 kn (folija samo te dođe 30 kn/bali)! Ne treba ti tri silosa nego stavljaš jedan otkos na drugi u jednom silosu ili 2 pa kombinoraš malo ! Gubitaka ima uvijek -najprije u polju, u silosu(bali) , u štali i u kravi...!!! Spremanje sjenaže u bale je primamljivo ali i preskupo,(puno bolje i jeftinije u silos ak se ima veća količina ) pogotovo u ovo vrijeme sa cijenom od "2.30 kn/l" :finga:!!!
Do sad sam sjenažu spremao u bale al ove god. ko zna jel bude za foliju i gorivo pa treba čim jeftinije i efikasnije-u silos!!!

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Kak to može bit dobro jedan otkos na drugi??

Pa npr;prvi silos trošim,i potrošio sam 10m u njemu,i onda da ga idem cijeloga otkrivat i gore da stavim 2 otkos,i kaj onda moram čekat da ta friška trava iz fermentira a s kim ču hranit:scratch

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Sve ima svoje prednosti i mane. Za manje farme bolje bale, a za veće su isplativiji silosi. Bale skupe, ali kao se skladište kako se spšada nema propadanja mase

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Glavni problem je imati dovoljan broj grla da možeš dovoljno brzo izuzimati sjenažu da se ne počme kvariti.Može se i to prilagoditi staviti manji i tanji i duži trap.Definitivno nema jeftinijeg spremanja sjenaže od samoutovarkom.

Joža85

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
171
Glavni problem je imati dovoljan broj grla da možeš dovoljno brzo izuzimati sjenažu da se ne počme kvariti.Može se i to prilagoditi staviti manji i tanji i duži trap.Definitivno nema jeftinijeg spremanja sjenaže od samoutovarkom.

Podrazumjeva se da nećeš spremati u silos 10 m3 silaže! 10 m sjenaže pohranit za 30 dana do drugog otkosa ??? trebalo bi uskladiti dužinu i širinu silirane mase do drugog otkosa -bolje je naravno 2 silosa pa kombiniraš 1-3 otkos itd..!
Slažem se za sjenažu sa samoutovarkom uz uvjet min 25-30 noževa !!!

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Rolo balirka je bolja za manju količinu sjenaže. Za veće količine ipak je isplativije prikolicom. Za manja gazdinstva bolja je balirka ali zbog visoke cijene kako opreme tako i repromaterijala teško da im se isplati kupovati rolo balirku. A za veća gazdinstva i veće količine sjenaže prikolica je ipak bolja. Rolo balirka je dobra za suho tj. za sijeno i slamu.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
rolo bale nisu isplativije za sjenažu ni za malo ni za puno, jer ako imaš malo stavi se na zemlju netreba nikakvi betonirani silos, a ako imaš puno da ti treba 600,700.... bala sjenaže godišnje tad se isplati izbetonirati silos za tu masu, jer se to isplati u 1 godini u cijenu uračunata i folija i potfolija i vreče za pokrivanje i još malo ostane za koji kvadrat mreže za zaštitu od pasa i divljači

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nisam rekao da se isplati na malo, nego da je dobra. Jer je ipak lakše zamotati par bala sa neke manje parcele nego to stavljati u silos. Ja radim sa prikolicom koja ima 33 noža a silosi su drveni dužine 25 m a širine 5,5 m. Nekad se desi da sa neke parcele koja nije planirana za silažu nema zbog čega otvarati silos, tad bi mi rolo balirka dobro došla. Prošle godine npr. drugog otkosa nije bilo šta staviti u silos, nije mi se dalo otvarati silos za par prikolica. Tu bi dobro došla balirka, iako je skuplje, lakše je.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
kako bi išo silos sa najmanje moguće ulaganja? nisam to nikada radio pa me zanima.

ugl išo bi samo jedan silos za pola 1. otkosa (ako ustanovim da bi kombinacija zobene, prosene, pirove i graškove slame bila dovoljna da zamijeni sijeno išo bi cijeli prvi otkos u silos). ostali otkosi za zeleno i otavu cca 3 ha imam travnjaka.
trošilo bi se preko zime dok nema zelenog pa se i ne bi kvarilo mislim

jel može to onako na vrtu samo bez ikakve podloge na travnjak ili mora bit na zemlji baš ili kako već. kolko se dugo mora gazit, kako se pokriva i koliko minimalno samoutovarka mora imat noževa i jel ih uopće mora imat. kolko najmannje traktor mora bit težak itd

Najnoviji postovi

Na vrh