• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Re: Sjenaza (travna silaza)

Mojom Sipmom 120x120 je balirano i bale su stvarno nabite kad ja baliram jer idem dosta sporo. Onaj gore komad od 1,5 ha sam ja balirao i bilo je 20 bala = 13,3 na hektar. Par dana prije toga je stari balirao manji komad od 0,8 hektara i nabalirao je 14 bala = 17,5 na hektar s tim da su moje bale ljepše od njegovih i ja bi na tom komadu nabalirao možda i čitavu jednu balu manje, znači 13 što je opet 16,2 na hektar (na tom komadu je i bio jači ljulj). Ma uglavnom zadovoljan sam kvalitetom kompletnog prvog otkosa, a i prikupio sam sveukupno nekih 60 % svojih godišnjih potreba za sjenažom, a drugi otkos je već skoro tu, ne treba zaboraviti ni ral i pol sudanske posijane 30.4. :D :mrgreen:

Moram slikati te svoje bale kad budem doma...

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Mali update...
Prošli tjedan uhvatili par dana sunca i udri od jutra do mraka po livadama. Uglavnom pospremili drugi otkos ljulja u sjenažu, prvi otkos starijih livada u sijeno i još ostalo nešto malo za u sijeno, ali kiša, kiša, kiša...
Slijede slike livade na kojoj mi je zadnji snijeg skoro potpuno uništio ljulj pa je prvog otkosa bilo samo 6 bala, a drugog 8
picture026vb.jpg

picture027yg.jpg

dsc03217b.jpg

dsc03219z.jpg

dsc03218h.jpg

dsc03220h.jpg

I za kraj
picture032cp.jpg

picture031rx.jpg

picture030r.jpg

H

Hurlimann86

Guest

Lijepe slike, a i zanimljivo označavanje :D

Kako ti ide košnja sa ovom kosom?
To je strižna ako dobro vidim...

P

Pajdaš

Guest

ivica,da li znaš koliko plaća kolega uslugu siliranja po hektaru?

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Hurlimann86 kaže:
Lijepe slike, a i zanimljivo označavanje :D

Kako ti ide košnja sa ovom kosom?
To je strižna ako dobro vidim...
Označavanje bala ima svojih par razloga...najvažniji mi je koji je otkos po redu tako da pazim kad trošim bale da ih trošim opet po otkosima, neki dan krenuli s prvom balom prvog otkosa ove godine :D, drugi razlog je s koje su livade bale jer imam sjanaže razne kvalitete, od vrhunske ( po mojim skromnim procjenama) sjenaže ljulja sijanog prošle godine pa sve do ljuljeva sijanih prije 2 ili 3 godine ili isto tako starijih DTS-a , a tu već ima svega unutra pa samim tim opada i kvaliteta. Zato pazim kod trošenja da takvu lošiju balu otvorim zajedno sa ovim super ljuljem i dajem kravama pola-pola da ne bi smanjile s mlijekom, a mlijeko = novac :mrgreen:
A kosa...prinova sa sajma u Gudovcu ovog proljeća :D ,to ti je IMT-ova strižna kosa sa dvije kose koje se obje kreću. Zahvat je 2,1 m, a brzina košnje preporučena 10-12 km/h. Probao sam i brže i kosi super, ali kinez ima male kotače i svaku rupu osjeti, trebala bi biti super pripremljena zemlja prije sijanja i super povaljano, a to kod mene na brdovitom ne možeš tako napraviti jer mi uvijek vuče traktor na jednu stranu, a to onda osjetim na bubrezima kod brže košnje :D . A trebalo bi i valjati livade u krug isto onako kako se i kose...
Uglavnom ocjena 4 od 5 za kosu, ne štopa se, jako je tiha, čuju se samo limovi kako zvone( IMT :D ), lagana i za nošenje i za teranje, a minus joj je ovaj glupi lim oko remena koji se skoro pa vuče po zemlji i nekad nekad nagura trave ispred sebe, a onda ja moram dolje s traktora, a to ne volim... :evil:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Super slike :D

Zašto nisi uzeo veču kosu pa kosio s Landinijem :mrgreen: :?:

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Čekaj kaj nisi kosio s nekom roto kosom Sip-ovom???

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Imam i SIP-ovu rotokosu isto 2,1 m zahvat, ali lošije mi kosi slabije trave i pogotovo treći ,četvrti otkos. Zato je stari zimus navalio da kupimo ovakvo nešto. Ja sam bio za prodaju rotokose i kupnju veće, ali nije ni ovo loša opcija za mene jer zbog čari Bilogore nemam baš velike komade na kojima bi velika kosa došla do izražaja. Zato sad kad je gusto s vremenom kapčimo dvije kose i svaki na svoju stranu.
Ova strižna stvarno lijepo kosi, a pritom potrošim jako malo goriva, druga direktna, kardan na 720 okretaja i nekih 1400 okretaja motora i kinez mi troši oko 2 litre na sat. Problem je što tako mogu kosit samo na ravnom i na nizbrdici jer traktoru trebaju veći okretaji za uzbrdo...

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Je bubanj ili disk SIP. Ja imam 185 bubalj sip-ovu i kosi mi ok i prvi i 4-ti otkos... Pobrusim noževe tu i tamo.

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

5 diskova ima. I ja redovito brusim noževe i okrećem kad se jedna strana potroši, ali ne pomaže baš. Ona kao da povalja slabu travu ispred sebe i onda je odreže visoko, što jača trava bolje kosi, ali i na većim nizbrdicama isto slabije kosi, uzbrdo super. Inače sam generalno zadovoljan, ovo joj je peta ili šesta sezona i nikad mi se nije ništa strgalo na njoj.

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Diskaste inače imaju veću koševinu zato ja preferiram bubanj, on ak treba i korijen vadi sa zemljom :blackeye

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Al za diskastom ne trebaš odmah sa paukom :D
Inače za ovom strižnom se sporije suši trava što je recimo za sjenažu super ako kosimo i stari i ja u isto vrijeme dvije livade, znači da će ova košena sa strižnom biti za balirati taman iza ove košene sa roto kosom. :mrgreen:

Ljudi dajte neke slike, pa nije moguće da sam samo ja radio zadnjih dana i uspio pospremiti već druge otkose ljulja :scratch
Gledao prognozu maloprije, od vikenda pa cijeli idući tjedan sunčano :D :D

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

To je istina da za diskoastom ni nw trwbaš rastepat vakle.Susjed mi na BCS-ki skinul i ceradu, ko da odma prođeš sa prevrtačima. A valjda nemaju nekih slika... Ti pokosio dio drugog otkosa, a ja nisam još ni prvi, ova kiša zeza...

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Još mi je ostalo nešto prvog otkosa prirodnih livada koje radim pola-pola s jednim rođakom (njegove livade,on kosi i okreće, ja baliram, a sijeno dijelimo pola-pola).
Moj je prvi kompletno pokošen eto prije tjedan dana, a već tad je bila stara trava, a drugog sam pokosio 90 posto što je bilo za košnju i sad mi već lagano dolazi i drugi dio drugog otkosa, a ljuljevi mi rastu već treći otkos :D :mrgreen:
Ja sam bio prošli tjedan doma i navalio sam na svoje da kosim što više jer sam gledao prognozu na DHMZ-u i za cijeli tjedan su bili mjestimični pljuskovi. I eto poklopilo se tjedan dana bez kiše kod mene i mi skoro sve pospremili. A svi okolo čekaju lijepo vrijeme i ne kose ništa. Al ja bi naj... da je bilo kiše... :mrgreen:

H

Hurlimann86

Guest

A dobro i mi smo znali označavati ,ali sa salotejpom, ali samo koji je otkos :mrgreen:
Hm stavio bi ja slika da ih imam mi smo prošli tj bili u takvoj gužvi da je to strašno cjeli tj smo uslužno balirali sjenažu, a naše smo samo 30 bala sijena prirodnih livada uspijeli izbalirati i pospremiti, a sad ne znam kad ćemo jer je sad dosta vlažno, a prvo što nam dolazi je grašak za sjenažu.

I

ivica

Guest

Pajdaš kaže:
ivica,da li znaš koliko plaća kolega uslugu siliranja po hektaru?
1500 kn +pdv po radnom satu sječkare + gorivo ,a na ovih 12 ha je je komp izbacil 4.5 sati ,sad racunaj

I

ivica

Guest

[youtube:1ib5migu]RVyd1wK2trY&feature[/youtube:1ib5migu]

Å

Željko

Guest

Sjenaža graška od prošlog tjedna..

Košnja
sjenaza-foto_7298029_17394872_17932637.jpg

Sakupljanje u grede
sjenaza-foto_7298029_17394872_17932641.jpg

sjenaza-foto_7298029_17394872_17933194.jpg

Sakupljanje samoutovarnom
sjenaza-foto_7298029_17394872_17932647.jpg

Ostale slike su sa silosa
sjenaza-foto_7298029_17394872_17932657.jpg

sjenaza-foto_7298029_17394872_17933192.jpg

sjenaza-foto_7298029_17394872_17932654.jpg

sjenaza-foto_7298029_17394872_17932661.jpg

sjenaza-foto_7298029_17394872_17932664.jpg

G

Gradacac

Guest

Svaka cast Zeljko,stvarno mocno izgleda..

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Odličan posao, sviđa mi se, a i strojevi n isu za bacit :D
Kako se ponaša sakupljač, jel ispunio očekivanja?
I koliko ti je težak onaj uteg iza na traktoru i šta je ono u sredini na njemu? Vidim da si dosta opteretio "malog" đonija. :D

Najnoviji postovi

Na vrh