Cowboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Velj 2011
- Poruka
- 2,449
Silos može biti kao silo hrpa, znači bez bočnih stranica. Masu dovoziš na zemlju ili travu, ne treba ti ništa ispod, mislim na foliju. Gaženjem polako oblikuješ tu hrpu da je širine 3,5 - 5 m i dužine koliko hoćeš. Gaziš polako traktorom, što teži traktor to bolje. Teško je reći koliko treba gaziti, najlakše je reći što duže to bolje, po nekim knjigama ugaženo je kad se traktorom točkašem po istom mjestu pređe oko 5 puta. Gaženjem istiskuješ zrak i na taj način stvaraš anaerobne uslove potrebne za rad mliječnokiselinskih bakterija koje razgrađuju šećere i stvaraju mliječnu kiselinu te na taj način konzerviraju silažnu masu. Silos pokrivaš UV folijom, ispod ove folije možeš staviti i tzv. podfoliju (tanji najlon) koji će fino prekriti masu a preko toga onda ide ova deblja UV folija. To sve možeš prekriti zemljom, piljevinom, starim gumama, crijepom itd. Bitno je da se gornji sloj dovoljno optereti jer u njemu uvijek zaostane malo zraka koji može biti uzrok kvarenja tog gornjeg sloja. A za prikolicu ti važi pravilo: što više noževa to je lakše razgrtanje i gaženje. Ispod 9 noževa nije za raditi sjenažu.
Ja radim sjenažu u silose koji imaju drvene oplate, znači drvene daske i stubovi. Gazim sa Zetorom 7745 težak nešto manje od 4 t. A radim sa Zetorom 6945 i prikolicom Deutz-Fahr koja ima 33 noža. Pri tome takođe koristim inokulante.
Evo ja sam malo pokušao objasniti, ti slobodno pitaj šta te još interesuje ili je možda nešto nejasno.
Ja radim sjenažu u silose koji imaju drvene oplate, znači drvene daske i stubovi. Gazim sa Zetorom 7745 težak nešto manje od 4 t. A radim sa Zetorom 6945 i prikolicom Deutz-Fahr koja ima 33 noža. Pri tome takođe koristim inokulante.
Evo ja sam malo pokušao objasniti, ti slobodno pitaj šta te još interesuje ili je možda nešto nejasno.