• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
može samo kod kasnojesenje košnje obratiti pažnju na što bolje rastresanje jer su livade pune krtičnjaka i ta zemlja može dosta kvariti nagaženu masu,ovih dana su se kosile obične livade masovno i spremale u bale ili pod najlon,mi kosimo zeleno dok god snjeg ne padne :partyman::partyman:

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
Kažu da u livadnoj travi nema dosta škroba da bi ona počela fermentirat! Znači to nije istina?:?:

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
To je za lucernu. Ima za kupit inokulanti za što hočeš, još malo se bude i kamenje moglo silirat. Ja sam napravio od lucerne i engleskog ljulja prvi put sad i čini mi se da bude dobro.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Spremam se kositi livade i izbalirati to u rolo bale. e sad, zanima me jel bude sta stetilo ako se izbalira vlazna trava, jel se bude kvarila u najlonu? trebalo je to prije pokositi a nisam imal vremena a sad je svaki dan magla cijeli dan i nista se ne susi preko dana, a sumnjam da ce vise biti ljepog vremena..

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
ma samo radi,,sve ce one to popapat,,ja isto tako,,zeleno,,danas prigrno,,sutra cu navozat u silos,,

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Spremam se kositi livade i izbalirati to u rolo bale. e sad, zanima me jel bude sta stetilo ako se izbalira vlazna trava, jel se bude kvarila u najlonu? trebalo je to prije pokositi a nisam imal vremena a sad je svaki dan magla cijeli dan i nista se ne susi preko dana, a sumnjam da ce vise biti ljepog vremena..

Imaš li mogućnost da koristiš inokulante?
Ja inače u silose uvijek radim zelenu ne provenutu travu ali pri tom koristim inokulante.
Međutim siliranje u silos i rol bale nije isto, u balama je puno veći pritisak tako da ostaje mnogo manje zraka nego u silosu pa je stoga i fermentacija u balama sigurnija nego u silosu. Zato mislim da bi mogao raditi vlažnu travu, ali nisam 100% jer nemam iskustva sa balama, bolje sačekaj da se javi neko ko je to već radio. :)

Posljednje uređivanje:

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Pozdrav!
IVAN KC:
Mislim da može ako nije jako vlažna,neznam točno...Mi budemo u silos ako stignemo.Moj susjed je nakon kiše baliro,i dobio je 39 bala,ali od 39 njih 7 je moro bacit....Sretno! :supz:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Sad za vikend prognoziraju kisu i lose vrijeme, pa drugi tjedan budem krenuo kositi makar bude i vlazno.. i budem izbalirao to pa kako mu bog da.. hrane za krave nema i mora se svaka travka pokupiti.. sad el bude dobro ili ne vidjet cemo dok otvorim balu..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
A ja imam napolju 3 i pol rali sijena, u nedjelju je bilo več oko 70% suho, al ajd reko budem ostavil do utorka, kao javili su skroz lijepo vrijeme, kad ono kupus malo, svaki dan magla, sutra budem probal dopeljati to nekak doma, samo da ga maknem s polja prije ovih kiša.
Inače bio je plan navesti s samoutovarnom u parmu i nek se presuša još do kraja....

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
A ja imam napolju 3 i pol rali sijena, u nedjelju je bilo več oko 70% suho, al ajd reko budem ostavil do utorka, kao javili su skroz lijepo vrijeme, kad ono kupus malo, svaki dan magla, sutra budem probal dopeljati to nekak doma, samo da ga maknem s polja prije ovih kiša.
Inače bio je plan navesti s samoutovarnom u parmu i nek se presuša još do kraja....
Teško da če se to dobro posušit..

Rađe plati nekome da ti zbalira u rolu bale i omota najlonom..

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449

Kao što je marko rekao to samo može ići u rol bale, tu će biti najsigurnije. Za kupiti kao sijeno je previše vlažno a za silos je previše suvo, to samo rolobalirka može riješiti. :mrgreen:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Sjeno danas popodne naveženo samoutovarnom u štagalj, rašireno koliko je god to moguće, pa kak mu Bog da...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Sjeno danas popodne naveženo samoutovarnom u štagalj, rašireno koliko je god to moguće, pa kak mu Bog da...

Bilo bi dobro da ga možeš koji put prebaciti tj. prevrnuti na štaglju. Biće ono u redu, poješće njega krave samo će najvjerovatnije puno prašiti kad ga budeš davao.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Tako isto sam i ja napravio. Ništa se ne grije pa valjda bude dobro. Prvi put sam sad to radio od engleskog ljuja i lucerne. Valjda bude sve dobro.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Tako isto sam i ja napravio. Ništa se ne grije pa valjda bude dobro. Prvi put sam sad to radio od engleskog ljuja i lucerne. Valjda bude sve dobro.
Kako znaš da se ne grije, jesi je otvarao?
Jesi li koristio inokulante ili si samo provenjavao masu?

ivica 4

Aktivni član
Tu od
16 Tra 2011
Poruka
144
U protekla tri dana bio kod kolega na sjenaži,njih dvojice cca imali 160 rali trave glavni akteri su bili MF 7490, 4370 i New Hooland FX 300.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Kako znaš da se ne grije, jesi je otvarao?
Jesi li koristio inokulante ili si samo provenjavao masu?

Ima vrlo interesantan način na koji kužim da se ne grije ili se možda varam. Ujutro kad najlon prekrije rosa sve je mokro samo jedan mali komad najlona na početku je suh. Po tome mislim da se ne grije. A tu na početku je bilo prvo sipanje trave pa sam puno sipao i nisam dobro pošpricao sa inokulantom. Inokulant je Pioneer-ov. Za prvi put nadam se da se mačići ne budu bacali u vodu. Čitajuči tvoje savjete sam i krenuo u taj podhvat i ako mi uspije nitko sretniji od mene. Riješio bi si košnju u prolječe i u jesen, a pokosio za sijeno ko čovjek. Išao sam pomagat prekjučer jednom tovarit bale otave sve je mokro i on to balira, a za sjenažu neče ni čut. Hebeno je to kad si samo ti pametan, a svi ostali glupi. kad se samo sjetim na kojem sam nivou poljoprivrede bio dok se nisam malo počeo interesirat dođe mi odma muka.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ova tvoja metoda određivanja temperature jest interesantna ali nažalost nije pouzdana. Naime, masa u silosu se zagrijava u dubljim slojevima a ne na površini. Taj gornji sloj debljine otprilike 5-10 cm je obično uvijek hladan a ako gurneš ruku dublje u masu 20 i više cm, kod lošeg gaženja ili slabog zatvaranja u prvih par dana temperatura može biti i veća od 40 °C !!
Slična stvar je i sa kvarenjem, ako je folija providna i ako pogledaš taj gornji sloj on je uvijek dobar, međutim par cm ispod može biti pljesnivo i dosta pokvareno.
Ali ako si dobro nagazijo i dobro zatvorio nemaš razloga za brigu. Inokulanti će odraditi svoje tako da će ti silaža biti sigurna i nakon otvaranja. Naime ako je malo stoke pa je zato i potrošnja mala onda se onaj čeoni sloj počne grijati i kvariti. Pioneer inokulanti sadrže nekakve stabilizatore koji bi trebali spriječiti to zagrijavanje. Tako da možeš biti miran.
Jesi li čim pokrio foliju na silosu, piljevinom ili sl.?

Najnoviji postovi

Na vrh