• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Pozdrav!
Imam jedno pitanje...Ako budem silirao travu,znači ne u silos,nego ovako na zemlju,moram li ispod stavljati najlon? :scratch :weedman:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Pozdrav!
Imam jedno pitanje...Ako budem silirao travu,znači ne u silos,nego ovako na zemlju,moram li ispod stavljati najlon? :scratch :weedman:

Nemoraš,to je tvoja volja..

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nemoraš stavljati najlon, ali ćeš u tom slučaju morati malo povesti računa oko prekrivanja i zatvaranja silo hrpe. Najvjerovatnije da ćeš okolo morati iskopati ili izorati jedan plići kanal i onda u njega položiti i dobro pritisnuti krajeve folije.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Ova tvoja metoda određivanja temperature jest interesantna ali nažalost nije pouzdana. Naime, masa u silosu se zagrijava u dubljim slojevima a ne na površini. Taj gornji sloj debljine otprilike 5-10 cm je obično uvijek hladan a ako gurneš ruku dublje u masu 20 i više cm, kod lošeg gaženja ili slabog zatvaranja u prvih par dana temperatura može biti i veća od 40 °C !!
Slična stvar je i sa kvarenjem, ako je folija providna i ako pogledaš taj gornji sloj on je uvijek dobar, međutim par cm ispod može biti pljesnivo i dosta pokvareno.
Ali ako si dobro nagazijo i dobro zatvorio nemaš razloga za brigu. Inokulanti će odraditi svoje tako da će ti silaža biti sigurna i nakon otvaranja. Naime ako je malo stoke pa je zato i potrošnja mala onda se onaj čeoni sloj počne grijati i kvariti. Pioneer inokulanti sadrže nekakve stabilizatore koji bi trebali spriječiti to zagrijavanje. Tako da možeš biti miran.
Jesi li čim pokrio foliju na silosu, piljevinom ili sl.?

I ja se nadam da bude sve u redu. Gazio sam pun kufer, ali ne mogu reči da je to dovoljno, jer nikada nisam ni prisustvovao takvom poslu. Stavio sam dolje najlon pa na njega masu. To sam pokrio sa prednajlonom i i doljnji najlon zavinuo prema gore. Preko tog sam stavio najlon i uz rubove stavio stare daske i na njih kvadre.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Odlično urađeno, dobro je što si koristio podfoliju, ona dosta znači kod prekrivanja silosa. Jedino ove daske sa strane su loše riješenje. Skloni ih i umjesto njih sa strane foliju pritisni pijeskom, zemljom ili šljunkom...
Ove daske ne naliježu najbolje na masu pa između preklopljenih krajeva folija ostaju džepovi ispod kojih može ući zrak.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Evo danas smo malo vozili djetelinu na silos, radili smo sa dvije prikolice pošto je njiva dosta daleko.

Sad je u ovom silosu pravi sendvič ili bolje reći miks, ima kukuruzne silaze, sjenaže sirka, sjenaže ljulja a evo danas i djetelina, svega po malo. :supz:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I ne kvari se kasnije zbog toga ovo ispod što ste otvorili odvreo silos i gazili gore još???

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ne kvari se jer se gazi pa zrak praktično nemože ni ući u ove slojeve ispod. Ja ne čekam da silaža u donjem sloju završi fermentaciju nego otvaram silos onda kad imam nešto za silirati. A kad ga otvaram za davati onda gledam da prođe najmanje 30 dana od zadnjeg zatvaranja.

Na ovom silosu sa slike sam prvo radio kukuruze pa onda sjenažu sirka pa travu i na kraju djetelinu, otvaran je već 2, 3 puta bez ikakvih posljedica. :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ajde slikaj kad počneš hraniti, baš me interesira kakve boje bude ovaj dio gdje se spajaju slojevi.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nema nikakvih promjena u boji na mjestu spoja niti bude šta pokvareno. Sad trenutno trošim silos gdje su silaža sirka i silaža kukuruza, otprilike pola-pola... Ako te zanima ova kombinacija mogu staviti slike :)

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Zanimljiv ovaj sistem spremanja silaže i sjenaže:!:

Jedino kako je kod izuzimanja,nekad dođe više silaže nekad sjenaže,dal sve samo izmiješate i dajete skupa ili posebno?

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Da budem iskren, lakše mi je dozirati kad je u jednom silosu sjenaža a u drugom silaža. Mada ni ovako nije neki problem, nekad sve skupa miješam a nekad ne. Zavisi ako imam vremena onda sve izmješam a ako nemam onda samo navezem na brzinu pa to krave same miješaju. :p Uglavnom uvijek je više kategorija životinja: krave, junice, telad, bikovi... tako da nije problem iskombinovati obrok za krave a drugima onda kako ispadne :lol:

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Ja sam nasilirao eng. ljulj i nešto lucerne. Kakav je sastav te sjenaže i da li ona može mjenjat koje proteinske koncetrate. Radi se o 18-20 l mlijeka na dan. Radim dosta svježe sireve i vrhnje. Bude li se odrazilo što na okus sira i kvalitetu vrhnja. Koliko mogu davat po kravi na dan sjenaže uz sijeno i koncetrat. Negdje piše 14 kg, a negdje 35 kg. Kakva su vaša iskustva sa hranidbom.

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Evo danas smo malo vozili djetelinu na silos, radili smo sa dvije prikolice pošto je njiva dosta daleko.

Sad je u ovom silosu pravi sendvič ili bolje reći miks, ima kukuruzne silaze, sjenaže sirka, sjenaže ljulja a evo danas i djetelina, svega po malo. :supz:

Pozdrav,
ne vidi se baš najbolje pa da pitam, čini mi se da djetelina nije dodatno usitnjavana nego pokupljena onako kako je pokošena, da li se varam? Kakva su vam iskustva sa sjenažom spremljenom na ovaj način i koliko je ostavite njivi da se prosuši prije nego što je kupite i spremate u silos?

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Djetelina je dodatno sječena, ova na slici je rađena sa ovom narandžastom prikolicom koja ima 23 ili 24 noža nisam siguran, a ova zelena ima 33 noža. Prilikom kupljenja svi su noževi bili uključeni a ipak je bilo ne sasječene mase.
Međutim dobro se dalo gaziti. Ovo je košeno ujutro i odmah zgrnuto u linije te po podne kupljeno. Znači rađeno je bez provenjavanja ali su korišteni inokulanti.
Što se tiče iskustava, djetelinu nisam do sad radio ovako ali travu uvijek radim bez provenjavanja uz upotrebu inokulanata i nije bilo nikakvih problema.

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Ipak je sječeno, slabo se vidi na slikama. Zanima me zbog toga što nemam takvu prikolicu, a pokušao bih spremati da li silažu ili sjenažu. Ovo vaša djetelina je praktično bliže silaži nego sjenaži, ali u kombinaciji sa svim ostaslim ima da bude odličan obrok. Pretpostavljam da kad bih radio bez sjeckanja veći problem bi bio izuzimanje nego nabijanje mase, zbog toga što bih masu izuzimao ručno vilama, pa bi bilo povuci, potegni.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ako možeš dobro ugaziti onda i nije toliko bitno što nije sasječena. Kad je masa vlažna tj. kad se radi bez provenjavanja tad je lakša za gaženje i dodatno usitnjavanje nije neophodno ali je preporučljivo koristiti inokulante. Što se tiče izuzimanja vilama to će teško ići, ipak ćeš morati nečim sjeći silažu. Moja prikolica ima 33 noža i teoretska dužina reza je 4 cm! Ovako na "papiru" to izgleda super, međutim u praksi je obično tek 30 - 60% mase tako sasječeno, ostalo bude duže, pa čak nešto prođe i ne sasječeno. Sve zavisi koliko je vlažna masa kad se kupi i kako je zgrabljena. Što je suvlja ili su deblje linije to je sitnije siječe. I pored toga što je sjenaža dodatno sasječena ipak je ne mogu izuzimati samo sa vilama bez prethodnog rezanja. A siječem je ručnim nožem koji sam sàm pravio od starog crtala za plug.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I mi smo u subotu pospremili nešto trave i djeteline u silos kao sjenažu...bila je provjetrena dan i pol na polju i zatim sa samoutovarnom u silos.
Slika2358.jpg

Slika2361.jpg

Slika2356.jpg

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
@Cawboy
Pretpostavljao sam da je tako, zato sam i postavio pitanje da li je sječena, jer kad se to dobro nagazi bez nekog noža ili pomagala je teško izuzimati.

I mi smo u subotu pospremili nešto trave i djeteline u silos kao sjenažu...bila je provjetrena dan i pol na polju i zatim sa samoutovarnom u silos.
Slika2356.jpg

Kako Vas služi ona prikolica što Vam je parkirana s desne strane, ja imam istu takvu, nije radlia kod mene, mehanizam je ispravan ali su daske skroz trule. Da li ona ima noževe za sitnjenje mase?

Najnoviji postovi

Na vrh