• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Pozdrav kolege! :partyman:
Dado,na kolikoj si to površini kosio?koliko je bilo bala?kada si to kosio? :supz:

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Pokošeno je bilo u ponedeljak popodne,u utorak dopodne okretano,u srijedu balirano,površina je bila nešto više od 2juta i bilo je 15bala,a to nam je zadovoljavajuče s obzirom kolko je bilo kiše kod nas.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Otvorio pred 2 tjedna travnu silažu od eng. ljulja. Telad jede super,a krava onako preko one stvari. Silaža je po boji i mirisu super. Ona trava koja je bila manja ta se presušila, ali to je zanemariv postotak. Uglavnom od kada sam dao travnu silažu, a smanjio sijeno i počela je zima palo mi je mlijeko za oko 3 l. Kakvog je sastava ta travna silaža i kakav koncentrat da dajem kravi.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Jel dajete sol na sjenažu u silosu?

O da, ...i sol i papar i jednu žlicu Vegete... :vragek: :p :lol: :lol:

Ne treba dodavati so već inokulante ako nema njih može i kukuruzna prekrupa ili melasa šećerne repe isl. Travi za uspješnu fermentaciju fale ugljeni hidrati tj. šećeri i njih bi trebalo dodavati. Ako dodaješ so u sjenažu i još je stavljaš i u koncentrat a ima je i u svim premiksima može se desiti da je bude prekoviše u obroku pa čak i da krave dobiju proljev.

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
O da, ...i sol i papar i jednu žlicu Vegete... :vragek: :p :lol: :lol:

Ne treba dodavati so već inokulante ako nema njih može i kukuruzna prekrupa ili melasa šećerne repe isl. Travi za uspješnu fermentaciju fale ugljeni hidrati tj. šećeri i njih bi trebalo dodavati. Ako dodaješ so u sjenažu i još je stavljaš i u koncentrat a ima je i u svim premiksima može se desiti da je bude prekoviše u obroku pa čak i da krave dobiju proljev.

ja pitam zbog ove soli što sipaju ceste zato jer mi je rekao jedan doktor da najviše ljudi odnosno muškaraca,odnosno lovaca oboli od raka debelog crijeva,a zašto?pa zato jer jedu puno srnetine koja nalazi tu sol i liže je a u toj soli ima nekih tvari koji prouzrokuju rak tako da oni koji sipaju takvu sol i hrane krave i bikove rade veliku štetu...a znam da to mnogi rade jer te soli ima od ekipe iz zimske službe..ja osono koristim inokulante..:finga:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ne treba u sjenažu dodavati nikakvu so a pogotovo ne tu koja je namjenjena za posipanje po cesti. So za ceste je otpad, u sebi sadrži razne primjese što znači da nije čista i nije jodirana i kao takva nije namjenjena za ishranu životinja.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Koliko dajete travne silaže i što se može smanjiti kad se počne hraniti njome?

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Sjenažu možeš davati po volji, naravno ako je ima dovoljno, što znači da nema nekog ograničenja.
A šta smanjiti...? Zavisi šta sve daješ, smanjićeš u prvom redu sijeno a zatim i kukuruznu silažu jer dodavanjem sjenaže uvodi se još jedno hranivo u obrok. Tako da će krave moći pojesti manje silaže i manje sijena. Naravno može se smanjiti i količina koncentrata.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Sjenažu možeš davati po volji, naravno ako je ima dovoljno, što znači da nema nekog ograničenja.
A šta smanjiti...? Zavisi šta sve daješ, smanjićeš u prvom redu sijeno a zatim i kukuruznu silažu jer dodavanjem sjenaže uvodi se još jedno hranivo u obrok. Tako da će krave moći pojesti manje silaže i manje sijena. Naravno može se smanjiti i količina koncentrata.

Po svemu sudeči nisam dobio ništa osim što manje dajem sijena. Prvi i zadnji otkos mogu spremit i opet dobro. Hvala.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ja pitam zbog ove soli što sipaju ceste zato jer mi je rekao jedan doktor da najviše ljudi odnosno muškaraca,odnosno lovaca oboli od raka debelog crijeva,a zašto?pa zato jer jedu puno srnetine koja nalazi tu sol i liže je a u toj soli ima nekih tvari koji prouzrokuju rak tako da oni koji sipaju takvu sol i hrane krave i bikove rade veliku štetu...a znam da to mnogi rade jer te soli ima od ekipe iz zimske službe..ja osono koristim inokulante..:finga:

Zato jer je ta sol nepročišćena,sadrži i teške metale koji su otrovni i kancerogeni,poput žive,olova i sl.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Po svemu sudeči nisam dobio ništa osim što manje dajem sijena. Prvi i zadnji otkos mogu spremit i opet dobro. Hvala.

Treba obratiti pažnju na to šta sve od trava ide u sjenažu. Ako je sjenaža od manje kvalitetne trave normalno je da će je krave slabije jesti i davati manje mlijeka. Zatim konzumacija zavisi i od kvalitete sjenaže, ako je loše spremljena i prekisela krave će je lošije jesti osim toga može dovesti do acidoze pa će i to uticati na smanjenje mliječnosti...

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Sjenaža je od eng. ljulja. Prekisela nije, a za kvalitetu ne mogu tvrditi. Telad ju jede ko luda, a krava ju pojede, ali ako može birat između sijena i sjenaže onda jede sijeno. Kod teladi je obrnuto. Promjenio sam super u koncetratu možda je i do tog, al sumnjam. Ona kad jede ko luda i mumlja dok jede onda je dobro, a sjenažu nije nikad jela pa bi možda još uvijek birala.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Možda krave još nisu navikle na ukus i miris sjenaže pa je zato slabije jedu. Kad im daješ sjenažu? Ako im prije sjenaže daš sijeno ili silažu tj. ako nisu gladne onda će sigurno slabije jesti sjenažu, pogotovo jer nisu navikle na nju.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Uvijek dam prvo sijeno, ali jako malo. Naučene su na sijeno i puno svježeg zelenog pa bi možda birali. Znam kad dam livadsko sijeno neče ni probat kad znaju da budu dobile lucernu i ljulj. To mi je greška pošto nemam cijelu god istu hranu. Sad sam tek počeo, al drugu god. budem pametniji i to sve skupa bude puno bolje. Kako vama pada mlječnost po mjesecima u postocima?

M

MOCO

Guest
ne mogu se uspoređivat mliječne krave i junad (ili bilo koja druga kategorija goveda) jer one su u usporedbi s ostalima super osjetljive i samo malo odstupanje njima znači kao brdo prevalit. Sjenaža može biti hladna čak i promrzla, užegla, imati neku gljivicu koju ne vidiš a one osjete, prevlažna pa i protrula, ph nizak (zato možda rađe jedu suho da izbalansiraju) sve to kravama smeta a junad ni ne osjeti. Ako je prekasno košena, ljulj kad ima klas to je prekasno, hranidbena vrijednost za mlijeko je malo bolja nego kod slame.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Vrlo lako bi moglo biti to što veliš. Kosio jesam na vrijeme, ali ovo drugo je upitno. Drugi puta bude to sve bolje, sad prvi put je napravljeno kak je. Ima tu dosta savjeta, pogotovo od Kaobojca koje treba sa kompa prebacit u praksu. Sad je več puno jasnije di sam pogriješio. Problem mi je što nemam nikog u blizini di bi to mogo vidjet iz priloženog.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Danas se 4 jutra spremilo sjenaže u silos, sjenirala se lucerna...Slika nema jer se sve radilo brzo da se što prije zatvori silos..:)

Najnoviji postovi

Na vrh