Jel dajete sol na sjenažu u silosu?
O da, ...i sol i papar i jednu žlicu Vegete... :vragek: :lol: :lol:
Ne treba dodavati so već inokulante ako nema njih može i kukuruzna prekrupa ili melasa šećerne repe isl. Travi za uspješnu fermentaciju fale ugljeni hidrati tj. šećeri i njih bi trebalo dodavati. Ako dodaješ so u sjenažu i još je stavljaš i u koncentrat a ima je i u svim premiksima može se desiti da je bude prekoviše u obroku pa čak i da krave dobiju proljev.
Sjenažu možeš davati po volji, naravno ako je ima dovoljno, što znači da nema nekog ograničenja.
A šta smanjiti...? Zavisi šta sve daješ, smanjićeš u prvom redu sijeno a zatim i kukuruznu silažu jer dodavanjem sjenaže uvodi se još jedno hranivo u obrok. Tako da će krave moći pojesti manje silaže i manje sijena. Naravno može se smanjiti i količina koncentrata.
ja pitam zbog ove soli što sipaju ceste zato jer mi je rekao jedan doktor da najviše ljudi odnosno muškaraca,odnosno lovaca oboli od raka debelog crijeva,a zašto?pa zato jer jedu puno srnetine koja nalazi tu sol i liže je a u toj soli ima nekih tvari koji prouzrokuju rak tako da oni koji sipaju takvu sol i hrane krave i bikove rade veliku štetu...a znam da to mnogi rade jer te soli ima od ekipe iz zimske službe..ja osono koristim inokulante..:finga:
Po svemu sudeči nisam dobio ništa osim što manje dajem sijena. Prvi i zadnji otkos mogu spremit i opet dobro. Hvala.