• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
veliki pozdravcic drugari ja sam nov ovde a zainteresovan sam za senazu pa bih is prakticnih saznanja potrazio neke odgovore: kad pokosim detelinu koliko se ceka da bih je silirao?

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Pozdrav i tebi i dobro nam došao!!

Što se tiče toga koliko čekati nakon košenja, to zavisi od više faktora.
Zavisi kakvo je vrijeme: dali je vruće, oblačno, vjetrovito itd. Odnosno moraš obratiti pažnju na to koliko se brzo suši pokošena masa.
Zatim zavisi čime ćeš raditi sjenažu: silokombajnom, samoutovarnom prikolicom ili rolo balirkom.
Zavisi i od toga hoćeš li koristiti inokulante ili ne.
Ja npr. popodne kosim, sledeći dan ujutro (posle rose) zgrnem u manje granice i onda vozim. Sjenažu radim sa prikolicom koja ima 33 noža i dosta sitno siječe travu i koristim inokulante. Mada često radim i tako da isti dan kosim i kupim.
Po savjetima stručnjaka trebalo bi malo mase stisnuti u šaku, kad ruka ostane vlažna a sok se ne cijedi iz trave tad ima dovoljno suve mase da se može voziti u silos ili rolati u bale. Mada ako je vrijeme dosta toplo ili vjetrovito, treba početi malo ranije jer će se inače ona masa koja zadnja dođe na red presušiti.
Ako radiš silokombajnom onda može masa biti i suvlja jer je sitno sječena pa će se dobro dati ugaziti. Što se tiče samoutovarne prikolice, što je manje noževa to masa mora biti vlažnija upravo zbog gaženja.
Rolo balirke dobro stisnu masu a i streč folija u koju se uvija bala konstantno stiska balu pa masa može biti i malo suvlja.
Inokulanti se koriste da bi tok fermentacije krenuo u dobrom pravcu i da masa brže fermentira. A i kvalitet silaže je bolji ako se radi sa njima. Kod biljaka koje se teže siliraju kao što su crvena i bijela djetelina i lucerka, preporučljivo je korištenje inokulanata.

Evo pokušao sam malo objasniti način izrade silaze odnosno sjenaže, ako ima još nešto nejasno slobodno pitaj. Mada je o svemu ovome pisano na dosta mjesta u ovoj temi. Zato uzmi malo vremena i "prelistaj" ovu temu, naći ćeš vjerovatno sve ili veliku većinu odgovora na sve što te zanima.

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
ok hvala ti :) inace kod nas ima silokombajna za silazu kukuruza pa ne znam jel on moze i detelinu senirati,prelistacu temu ako ima neceg nejasnog pitacu ...hvala punooo :)

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
radiš s noževima ili bez?

..........
kakvi su ovo hieroglifi...postoji li mogucnost da se pisu normalna slova?? izvinite na off topic

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
to si vjerojatno nasao na pocetku teme. prije forum nije podrzavao nase znakove, dakle č,ć,đ i tako dalje i zato stariji postovi tako izgledaju.
vec neko duze vrijeme sve fercera kako treba i slobodno pises kako kazes "normalna" slova :icon_smile:

sto se tice silokombajna, mislis li na samohodni? ako da, on mora imati pick up za travu da bi mogao raditi sjenazu . nemoze sa kukuruznim adapterom.
ako pak mislis na traktorski silokombajn, obican nemoze. moras naci stroj poput onih na prosloj i pretprosloj strani u ovoj temi..

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Par slika, kako treba da se zatvori silos.
Slike su lošije, slikano mobitelom.
Prvi otkos ove godine, 15.5.

20848097.jpg

20848098.jpg

20848099.jpg

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Jel ima ovaj silos nekakav zid okolo ili mi se čini? :icon_scratch:
Na sličan način i ja zatvaram, samo umjesto ovih fabričkih vrećica sa pjeskom koristim svoje ručno izrađene od UV folije. Jako su praktične za zatvaranje i koristim ih već godinama. A odozgo stavljam mješavinu zemlje i piljevine. Nije praktično kao ova zaštitna mreža i traži malo više posla ali je zato neuporedivo jeftinija i dosta teža po m².

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
To je dubok silos malo ispod 2 m, a gore je rub, da se traktorom greškom ne upadne.

Kad jednom staviš mrežu, ne padaju ti više na pamet druga rješenja. Ako ne prije, onda kad si sam za rad.

Slike nisu najbolje, a vidi se kako je folija 'napuhana' od plina. To traje dan, dva. A moraš da si pažljiv kod pokrivanja da to postigneš..

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
to si vjerojatno nasao na pocetku teme. prije forum nije podrzavao nase znakove, dakle č,ć,đ i tako dalje i zato stariji postovi tako izgledaju.
vec neko duze vrijeme sve fercera kako treba i slobodno pises kako kazes "normalna" slova :icon_smile:

sto se tice silokombajna, mislis li na samohodni? ako da, on mora imati pick up za travu da bi mogao raditi sjenazu . nemoze sa kukuruznim adapterom.
ako pak mislis na traktorski silokombajn, obican nemoze. moras naci stroj poput onih na prosloj i pretprosloj strani u ovoj temi..

ne mislio sam na onaj sto ga traktor vuce takozvani jednoredni dali bi mogao kuci da guram u njega seno i da secka ako malo stegnem valjke?

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
ne mislio sam na onaj sto ga traktor vuce takozvani jednoredni dali bi mogao kuci da guram u njega seno i da secka ako malo stegnem valjke?

Na žalost ne.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Kao što reče kolega tine, ne možeš. Većina tih silokombajna ima problema i sa ono malo trave u kukuruzu, omotava se oko valjaka i štopa, pa možeš onda zamisliti šta bi bilo da pokušaš silirati travu. Sve i da imaš silokombajn koji se nebi štopao, previše je tu fizičkog rada. Trebaš to ručno pokupiti i natovariti u prikolicu zatim opet ručno iz prikolice naložiti u silokombajn pa onda prevesti u silos... A trava dugačka, zamršena i teška. Jednostavno, nije sjenaža vrijedna tolikog posla... Ako već nemaš prikolicu onda nađi nekog da ti to uradi sa prikolicom, silokombajnom ili rolo balirkom ako ima ovijač. Ako nemožeš tako, onda to osuši za sijeno. Sad najavljuju lijepo vrijeme pa ćeš imati priliku za kosidbu i spremanje sijena.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
A jel nema tu u blizini neko da ti uslužno uradi sjenažu dok se ti ne snađeš za prikolicu?
A 539 ti nije baš najbolji za samoutovarnu prikolicu za sjenažu. Prikolice koje on može vući su ili bez ili sa 4 - 5 noževa a to je premalo. One sa više noževa 12, 22 i više su zapremine od 18 m3 i veće a to je za fergu preveliko i preteško.
Npr. moja prikolica je zapremine 22 m3 i prazna je teška 2,5 t. Sa takvom prikolicom traktor manji od 60 - ak KS nema šta tražiti, pogotovo ovdje kod mene gdje je brdovito. U ravnici bi vjerovatno bio dovoljan i neki od 45 - 50 KS i to da radi sa najviše 20-ak noževa.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
A jel nema tu u blizini neko da ti uslužno uradi sjenažu dok se ti ne snađeš za prikolicu?
A 539 ti nije baš najbolji za samoutovarnu prikolicu za sjenažu. Prikolice koje on može vući su ili bez ili sa 4 - 5 noževa a to je premalo. One sa više noževa 12, 22 i više su zapremine od 18 m3 i veće a to je za fergu preveliko i preteško.
Npr. moja prikolica je zapremine 22 m3 i prazna je teška 2,5 t. Sa takvom prikolicom traktor manji od 60 - ak KS nema šta tražiti, pogotovo ovdje kod mene gdje je brdovito. U ravnici bi vjerovatno bio dovoljan i neki od 45 - 50 KS i to da radi sa najviše 20-ak noževa.

kako si zadovoljan s prikolicom i koji je radni efekt na dan,sat,koliko dugacko reze?

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
auuu i kod mene je brdovito, ma nacicu nekog ako i nenadjem onda cu ga susiti dok ne skupim novce za polovni od traktor cuo sam da ima silokombajn za senazu tj senazni kombajn koji traktor nosi,pa meni rekli da rakovica od 65 konja moze da radi sa njim,uostalom kako se moze radice se .. a druze cowboy novije prikljucne masine su misaona imenica ovde(mislim namoj kraj), a sve mi se cini da sam ja jedini zalutao na ovom kraju sveta :) :)

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
kako si zadovoljan s prikolicom i koji je radni efekt na dan,sat,koliko dugacko reze?
Sa prikolicom sam prezadovoljan!! A radni učinak zavisi od toga koliko je njiva daleko, dali je brdo ili ravnica i još puno toga. Uglavnom u prikolici dovučem oko 3 t. mase. Sjenažu radimo sa svih 33 noža i teoretska dužina reza je 4 cm. U praksi je to malo drugačije, oko 60 % mase bude tako usitnjeno a ostatak ipak ostane duži.
Još jedna stvar mi se sviđa kod ove prikolice a to je da svaki nož ima svoje osiguranje od preopterećenja i loma. A opet posebno je osiguran i cijeli sistem za sječenje i punjenje, tako da se može raditi bez brige da će kamen ili nekakvo drvo nešto polomiti.

auuu i kod mene je brdovito, ma nacicu nekog ako i nenadjem onda cu ga susiti dok ne skupim novce za polovni od traktor cuo sam da ima silokombajn za senazu tj senazni kombajn koji traktor nosi,pa meni rekli da rakovica od 65 konja moze da radi sa njim,uostalom kako se moze radice se .. a druze cowboy novije prikljucne masine su misaona imenica ovde(mislim namoj kraj), a sve mi se cini da sam ja jedini zalutao na ovom kraju sveta :) :)
Za travu imaš i vučeni silokombajn a imaš ih i sa adapterima za kukuruz i travu. Rakovica je relativno jeftin traktor a dobar i izdržljiv. 65-ica će imati dovoljno snage za tjerati silokombajn ali i veću prikolicu.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Kombajn je dobar jer sitno siječe i ima veliki radni učinak, međutim uz njega treba najmanje dva traktora za transport i još jedan za gaženje.
Dok sa prikolicom radiš sporije ali radiš sam, naravno i tu treba još traktor za gaženje.
Osim toga prikolicom možeš kupiti sijeno, slamu i voziti travu, s. Sirak isl. za hranjenje zelenom masom, dok je kombajn samo za sjenažu i eventualno kukuruznu silažu ako ima adapter.
Što se mene tiče, meni je bolja prikolica, ako ništa praktičnija je i kod mene ona ima posla od Maja do Oktobra. Dok bi mi kombajn ipak veći dio tog vremena "ležao" u garaži.

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
znaci bolje bibilo da uzmem ovaj sto silira nepokoseno nego ovaj sto vuce rakovica? :) ako sam te shvatio :)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja sam spremao lucernu prije 2 tjedna jer se nije moglo prije zbog vremena. To je prva košnja. Kosili smo i jednu livadu i to smo omotali. Bilo je 23 bale lucerne i 20 bala livade.

Evo koja slika:
Kosilo se u subotu oko 10 sati ujutro....

Pa sam onda u nedjelju oko 10,11 sati otišao grabiti sa proximom, a tata je balirao sa 6245 livadu koju sam zgrabio u subotu navečer pa je onda prešao na lucernu:

Na vrh