• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
iii nastavak:
I koja slika od balirke i traktora:

I koja od omotavanja. Nanosio sam na omotač sa vilicama i sa proximom ,a 3511 je omotavao:

i za kraj

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Koliki je prečnik ovih bala? Dobro su urađene, kako se 62-ka nosi sa balirkom?
Jel Proxima na nekoj poštedi kad radi samo ove lakše poslove, :) zašto nisi za nju kačio balirku?

znaci bolje bibilo da uzmem ovaj sto silira nepokoseno nego ovaj sto vuce rakovica? :) ako sam te shvatio :)

Neznam može li ovaj što silira nepokošeno kupiti i iz otkosa? Ako nemože, onda ti nebi preporučio da uzimaš takav silokombajn. Kod takvog spremanja travne silaže (od svježe, ne provenute trave) obavezna je upotreba inokulanata. Npr. Lucerku na takav način nemožeš raditi, ona čak i kad provene teško se silira bez inokulanata, sa rolo balirkom nekako i može ali sa prikolicom vrlo teško.
Inače za silokombajn ti treba više traktora kad radiš sjenažu. Gledaj ovako za rolo balirku ti trebaju dva traktora: jedan da balira druga da omotava, za prikolicu ti takođe trebaju dva traktora: jedan da kupi i vozi i drugi da gazi masu na silosu, dok za silokombajn ti trebaju najmanje tri traktora: jedan da silira, drugi da vozi i treći da gazi. Al to je samo u slučaju da je njiva jako blizu silosa inače ti trebaju najmanje dva za prevoz.
Sa prikolicom možeš kupiti i suvo sijeno, slamu, voziti zelenu masu za ishranu krava itd. dok silokombajn samo može raditi sjenažu. Što se mene tiče prikolica je mnogo praktičnija od kombajna.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Koliki je prečnik ovih bala? Dobro su urađene, kako se 62-ka nosi sa balirkom?
Jel Proxima na nekoj poštedi kad radi samo ove lakše poslove, :) zašto nisi za nju kačio balirku?

Bale su 120x120. Ide 62 fino s njom, ali kad je puna bala osjeti balirku i to dosta i smanjuje mu gas i mislim ako bih još nabijao balu da bi se ugasio. Nije proxima na poštedi nego sam s njim grabio i nešto sam imao problema sa balirkom pucali su sigurnosni šerapi jer proxima ne osjeti balirku i s proximom baliram na 1000 ok kardana na 10 gas i ide fino i sad sam riješio problem pa proxima balira tako da ne osjetim vrućinu jer klima radi cijelo vrijeme.

Inače balirka je 2007 godište i 6245 je balirao s njom i ide dobro jedino kod zelenih bala mu je dost teško,ali ga je sad zamijenio proxima.

Kod mene su svi poslovi za proximu laki jer je sve prije radio 6245. Njemu bi trebala balirka sa noževima i onda bi to lijepo išlo.

Posljednje uređivanje:

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
ok hvala cowboy :)
Zetorproxima90 a vidim da ti se hvata blato na tocku od balirke zar nece da se ubudja detelina koju baliras? tj da li moze da se balira recimo ako je visoka oko 80cm pokosena danas temperatura narednih tri dana preko 35stepeni?ili drugim recima da li moze da se balira ako nije stoposto suva???

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
ok hvala cowboy :)
Zetorproxima90 a vidim da ti se hvata blato na tocku od balirke zar nece da se ubudja detelina koju baliras? tj da li moze da se balira recimo ako je visoka oko 80cm pokosena danas temperatura narednih tri dana preko 35stepeni?ili drugim recima da li moze da se balira ako nije stoposto suva???

Ove bale su za omotavanje znači oko 60% suhe mase i 40% sirove mase. Blato se hvatalo za točkove jer je put do te njive ubitačan i zaklonjen drvećima tako da se put sporo suši.

A za suvo moraš imati 100% suvu balu jer u protivnom ubuđavi jednom mi se i to desilo.

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
Ove bale su za omotavanje znači oko 60% suhe mase i 40% sirove mase. Blato se hvatalo za točkove jer je put do te njive ubitačan i zaklonjen drvećima tako da se put sporo suši.
A za suvo moraš imati 100% suvu balu jer u protivnom ubuđavi jednom mi se i to desilo.
ok hvala druze:)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Zetorproxima90 moraš nabaviti utovarivač za proximu i onda bu to to

Prvo moram nabaviti 40 000 kn+pdv i onda otići po track-lift, ali do tad ide ovako kako ide. Ali uz utovarivač onda treba i neka dvoosovinka....

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Koliko je Proxima KS?
Kakav imaš utovarač?

Nemam utovarivač. Ja tovarim sa viličarom ili vilicama za bale... To je kažem da bi ga želio imati,a želje su jedno,a mogućnosti drugo.

Proxima je 90ks.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
kakav imaš viljuškar jel onaj što se kači na traktor na poluge. Kako s njim barataš sa balama, kako tovariš na prikolicu, istovaraš i slično? Mislim može li poslužiti za rad oko bala, odnosno može li u tom poslu zamjeniti prednji utovarač?

nikola96

Član
Tu od
18 Lip 2013
Poruka
96
Cowboy, pogledaj slike što je stavio pod temu spremanje sijena i trave, tamo ima slika od rada s tim vilješkarom

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
kakav imaš viljuškar jel onaj što se kači na traktor na poluge. Kako s njim barataš sa balama, kako tovariš na prikolicu, istovaraš i slično? Mislim može li poslužiti za rad oko bala, odnosno može li u tom poslu zamjeniti prednji utovarač?

Evo imaš ovdje http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=16439&page=65
Može poslužiti za rad s balama, ali ga ne preporučavam jer je jako težak(700kg) i nije to baš za traktor. Ja radim s njim već dugi niz godina i ide zeko s njim, a platio sam ga 500eura. Malo je nezgodan za raditi s njim, ali kad navikneš ide to jako lijepo. Samo viljuškar je za traktor obavezno sa prvom vučom i sa dobrom hidraulikom.

Kažem može poslužiti,ali nije baš neko rješenje....

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
kolega dado 121 je tu spomenuo DF-a koji radi *ebacke bale,pa evo ga,bio sam u ispomoci neki dan,bas mu je lako,hehe :D:
nlng.jpg

z07v.jpg

aeo0.jpg

z2e5.jpg

pa zeko vozi na hrpu,ali samo po 2 kotaca,neemam utege,a bale su strasne...
heyb.jpg

same omata

ebkq.jpg

i opet zeko slaze,ali sam na rikverc, :icon_mrgreen:
agsj.jpg

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Odličan posao, ide to vama!! :icon_kidra:
Malo su bale "čupave", čime ih veže, jel' špagom?
Al vidim kad se zamotaju da izgledaju odlično!! :icon_kidra:

nikola96

Član
Tu od
18 Lip 2013
Poruka
96
dado121, to je podrapan najlon na balama sa zadnje slike ili? (ovo ko crne fleke što sevidi na balama)

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
dado121, to je podrapan najlon na balama sa zadnje slike ili? (ovo ko crne fleke što sevidi na balama)

Da kolega imaš dobro oko,bale su bile dosta mokre jer se nije prekretala trava,nisam očekivao tako puno bala,ai nisam mogao ranije ići ih vozit pa su se slegle,i na toj bali šta je podrapana sam morao ukopčati prednju vuču da ju napiknem na vilicu kako se je jako slegla

Na vrh