• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Najgore sto kod nas nema tih prikolica maln po oglasima, pratim redovno i samo jedna clasova od 10 nozeva

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Dosta uvoznika i ne stigne dati priključak u oglas jer se vrlo brzo proda. Vjerovatno je takva situacija i sa prikolicom. Najbolje je da vidiš sa nekim ko se bavi uvozom priključaka da ti uveze nešto po tvojoj želji. Sad imaš dovoljno vremena do sezone pa ne moraš žuriti sa kupovinom.

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Ovde u mom kraju niko ne radi senazu a sigurno i sire, ovi uvoznici ih izgleda izbegavaju jer zauzimaju dosta prostora na sleperima, ja bih neku sa bar 20 nozeva, koliko obicno izadje kod tebe prikolica trave ili lucerke sa hektra

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
Moguće je.
Nama se jednom desilo da je krava skoro pa doslovno eksplodirala od sjenaže ali nije bila lucerna nego livada.

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Ja znam da je kod nas dosta krava pocrkalo od sveze lucerke pa me zato interesuje jel se to kod nje izgubi vrenjem pa im se moze davati senaze po volji

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
To je bio jedan jedini slučaj u zadnjih 5-6 godina kako baliramo sjenažu. Dajemo im i DTS u kojem ima najmanje "TS"-a da jedu po volji pa nema nikakvih problema.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Moguće je.
Nama se jednom desilo da je krava skoro pa doslovno eksplodirala od sjenaže ali nije bila lucerna nego livada.

Uzrok je sasvim sigurno bilo nešto drugo a ne sjenaža.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
ne mora biti sjenaža, mi svoje krave ne hranimo sjenažom, eventualno friško zeleno po ljetu, a već smo dva put imali slučaj da krava "skoro ekslodirala" i oba dva puta se želudac okrenul naopačke (ne znam koji dio točno je u pitanju, mislim da predburag ispunjen plinovima podivlja i s dna trbuha odleti gore)

krava prestane preživati ali oba puta uspješno riješeno operacijom, otvore ju, ispuste plinove, okrenu želudac, pričvrste ga na dno trbuha i zatvore, eventulano nešto za bolje preživanje i izvuče se

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
Tad su imale samo sjenažu za jesti tako da zaista nije moglo biti nešto drugo.
I naša se izvukla ali nije bilo potrebe za okretanjem želuca, samo je veterinar ispustio plinove i dali su joj nešto za preživanje.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Može bit i od sijena ili silaže.Nama se junica nadula od toga,nikad joj nismo davali sjenažu,ustvari se prežderala.U tom slučaju joj davat gorku sol i ulje,i na dijetu sa njom 2tj. inače češ ostat bez krave.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
ja kad nisam imao dozator origigi:) onda sam radio homemade dozator:)

jedan je bio od motora za pranje stakala na autu,jedna pumpa ti kosta oko 60kn,dva crijeva(jedan je vukao iz karnistera 20l,a drugo crijevo je isno na diznu te spricalo u pick-up na balirci..nedostatak ovog sistema je to sto ti pumpa crkne dok napravis oko 15bala...

druga varijanta je ta da sa traktorskom spricom poprskas masu prije zgrtanja ili kada imas slozene slogove,ali moras paziti na pritisak da nebi poubijao bakterije... nedostatak ove varijante ti je to da moras onda sto prije pokupiti travu, da ti bakterije nebi rikle... ja sam spricao po slogovima,pospricas 1-2 kruga i kad to napravis,predes u drugi traktor pa malo spricas i tako u krug...

a ako radis u silos,onda ti to najbolje u silosu..kanta za zaljevat cvjece ili traktorska sprica..
neznam ali mislim da i netko ima granulat koji se moze rukom razbacivat...

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Radim u silos. Dali bi to moglo onom ručnom prskalicom što se pumpa!?
Kolika je cijena inkulanta!?
Koji inkulant ti se pokazao najbolji!? Ja planiram lucernu u sjenažu i imam na jednoj parceli gdje mi je lucerna loša, ali biti će u njoj puno divljeg sirka.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mi več nekoliko godina inokulante doziramo leđnom ručnom prskalicom u silos, nema tu greške.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Šta ako poprskaš većom količinom, šteti ili je to još bolje!? Pošto je to od oka teško procijeniti..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Iza svake istovarene prikolice se poprska cijela površina silosa i tako svaki puta, nije nikad bilo nikakvih problema.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
samo treba paziti na pritisak!mislim da nesmije biti veci od 0,8 ili 1,8bara nisam sad siguran...za lucernu su posebni inokulanti a posebni za travu..jer lucerna nema toliki sadrzaj secera pa trebaju drugacije bakterije...
ako se nevaram cijena za 50T se krece oko 400-500kn ovisno o proizvodacu i rabatu...
neki proizvodaci imaju iste inokulante za sjenazu i silazu samo sto u sjenazi moras dati duplu koncentraciju nego u kukur. silazi...meni ta prica nedrzi vodu...
neznam kakvi su drugi ali pioneer i schaumann su ti tu negdje sto kvalitetom sto cjenom, samo je stvar s kime mozes uspostaviti bolje uvjete..

ja radim vec 2god s pioneerom,te sam prosle godine dobio na koristenje njihov dozator(novi) dokle god koristim njihove inokulante..ali ja koristim za sve kukuruzna silaza,sjenaza i silaza zrna kukuruza...

Najnoviji postovi

Na vrh