E prijatelju hvala! A gle ovak imam tri kravice i jednu junicku, ne mislim toga puno radit jer nisam to nkad radio i neznam kak ce to uspjet, a napravio bi to zato sto imaa dosta trave na livadema koju neču stic pohranit na zeleno pa mi je žal to ostavit a i ako se sad to pocisti bit ce bolja trava na godinu, a gazio bi sa 539 i mislio sam zakacit tenjurace. A sto su inokulati? A da prikolica je obicna samoutovarka bez nozeva
Pošto imaš mali broj stoke, gledaj da ti silos bude uži a duži. Tako da imaš dovoljnu potrošnju, odnosno da ti nebi dolazilo do kvarenja čeonog sloja nakon što počneš trošiti silos.
Nešto više o proizvodnji sjenaže možeš pročitati
ovdje.
Inokulanti su dodaci silaži i sjenaži koji imaju zadatak da poboljšaju i usmjere mliječno kiselinsko vrenje i obezbjede stabilnost silaze nakon otvaranja silosa.
Mogu biti kombinacija bakterija i kiselina kao što je Sanov
Labacsil-Duo
Zatim kombinacija bakterija i enzima kao što su neki
Schaumann inokulanti.
Ili pretežno kombinacija raznih sojeva bakterija ali i enzima, kao što su Pioneer inokulanti:
PIONEER11GFT
PIONEER11G22
Što se tiče gaženja, to će sa IMT 539 ići malo teže, pogotovo što prikolica nema noževe. Donekle će ti pomoći to što je trava sitna, samo pazi da ti se ne presuši. A pogledaj možeš li od nekog posuditi teži traktor barem 558 ili nekog duplaka, to bi bilo puno bolje nego "mali fergo".
Tanjirače ti mogu malo pomoći ali postoji opasnost da podereš najlon. Bolje je da staviš neku bačvu na poluge i u nju ubaciš kamenje, kvadre, pijesak isl.
Nakon što zatvoriš silos, obavezno najlon pritisni nečim, zemljom, pijeskom, piljevinom itd. Bitno je da ti u gornjem sloju ne ostane zraka i da nakon otvaranja silosa zrak nemože ući ispod najlona u taj gornji sloj.