• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
To je Mengele LW31, velika i stara prikolica ko biblija, isto je sva razdrukana i dosta trula, ima utore za 4 noža, ali nemože raditi s njim jer nema pripremu na uvlačnim vilama.

Pa onda radimo sa ovom drugom mengelicom LW19, gore su 4 noža i ima pripremu na uvlačnim vilama za noževe i dobro reže, ali i dalje je krupno (30 cm)

Ako se kupi prikolica za sjenažu, u planu je iz ove stare velike prikolice napraviti nisku prikolicu za kocka i rolo bale, pošto je šasija dovoljno jaka i zdrava.
A ova mala mengelica bi služila za dovoz dnevno svježe krme iz polja, a i trebaju nam dvije utovarke jer imamo 2 gospodarstva.

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Kod mene je već 2 godine, samo je prevlačimo po bašti kad nam smeta, tako da nisam ni gledao taj njen mehanizam kako funkcioniše. Znam da smo je isprobali kad smo dovukli i radi ali to je bilo sve. Pa reko jednostavnije mi je pitati kad sam vidio kod Vas, nego da se patim i tražim sam. A stara je baš kao što kažete i skoro duplo veća od ovih novijih samoutovarnih prikolica. Baš ću pogledati oznaku na njoj ako ima.

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Ne kvari se jer se gazi pa zrak praktično nemože ni ući u ove slojeve ispod. Ja ne čekam da silaža u donjem sloju završi fermentaciju nego otvaram silos onda kad imam nešto za silirati. A kad ga otvaram za davati onda gledam da prođe najmanje 30 dana od zadnjeg zatvaranja.

Na ovom silosu sa slike sam prvo radio kukuruze pa onda sjenažu sirka pa travu i na kraju djetelinu, otvaran je već 2, 3 puta bez ikakvih posljedica. :)

e da vidiš to je najveća prednost nagaznog silosa što možeš raditi sendvič..sve smješati..ja to nemogu jer i da vozim jednu prikolicu sjenaže,drugu silaže opet nebi mogao napraviti tako sendvič jer puni u crijevo po cjeloj širini..:(

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
e da vidiš to je najveća prednost nagaznog silosa što možeš raditi sendvič..sve smješati..ja to nemogu jer i da vozim jednu prikolicu sjenaže,drugu silaže opet nebi mogao napraviti tako sendvič jer puni u crijevo po cjeloj širini..:(

Kako radiš silažu, u harvester? :scratch
Stavi koju sliku :prayer:

Posljednje uređivanje:
Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Kako radiš silažu, u harvester? :scratch
Stavi koju sliku :prayer:

imam onaj prastari stroj što puni u vreću eberhart silopresse 400.stavio bi sliku ali neznam kako..ima slika na youtubeu od ovih novih strojeva bigbagging.8)

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
imam onaj prastari stroj što puni u vreću eberhart silopresse 400.stavio bi sliku ali neznam kako..ima slika na youtubeu od ovih novih strojeva bigbagging.8)

krivo napisano eurobagging je firma..uzimam njihove vreće a oni rade te nove strojeve..:madmana:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449

Kako postaviti slike pogledaj
ovdje
Jel to punjenje u crijevo ili baš u vreće? :scratch

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Posljednje uređivanje od moderatora:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Znači ipak je punjenje u "crijevo"!! Zanimljivi strojevi. Moram priznati da ovakav sistem pravljenja silaže nisam vidio mada mi nije totalno nepoznat. Stavi još koju sliku. :prayer: koliko je dugo ovo "crijevo" i koliko otprilike stane silaže mislim na m3 ? Kako i koliko jako nabija masu unutra? Koliko košta ova jedna "vreća", gdje ih nabavljaš? Zar nebi možda bilo isplativije i lakše raditi u silos? :scratch :scratch :scratch

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Znači ipak je punjenje u "crijevo"!! Zanimljivi strojevi. Moram priznati da ovakav sistem pravljenja silaže nisam vidio mada mi nije totalno nepoznat. Stavi još koju sliku. :prayer: koliko je dugo ovo "crijevo" i koliko otprilike stane silaže mislim na m3 ? Kako i koliko jako nabija masu unutra? Koliko košta ova jedna "vreća", gdje ih nabavljaš? Zar nebi možda bilo isplativije i lakše raditi u silos? :scratch :scratch :scratch

inače je vreća duga 60 metara a promjera je 2.40. e sad računaj kubike...a nabija užasno jako masu..traktor nemože tako jako,budem sutra slikao da vidiš kak je nabito...a vreća je jako skupa 4200 sa pdv-om..ima kod ferenčaka tu u bjelovaru..e sad silos??gle radili smo to godinama al nemamo sa kime..ovako ja siliram u jednu prikolicu,otac vozi traktor,kad je gotova jedna,ugasi i uzme drugi traktor,pa naunimo drugu i kad je gotovo sa obadvije kući i ispraznimo jednu,pa drugu i tako stalno..netreba nam nitko i najvažnije je to što možemo silirati i tjedan dana jer sva masa koja uđe u vreću nije više u doticaju sa zrakom..:p

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
inače je vreća duga 60 metara a promjera je 2.40. e sad računaj kubike...a nabija užasno jako masu..traktor nemože tako jako,budem sutra slikao da vidiš kak je nabito...a vreća je jako skupa 4200 sa pdv-om..ima kod ferenčaka tu u bjelovaru..e sad silos??gle radili smo to godinama al nemamo sa kime..ovako ja siliram u jednu prikolicu,otac vozi traktor,kad je gotova jedna,ugasi i uzme drugi traktor,pa naunimo drugu i kad je gotovo sa obadvije kući i ispraznimo jednu,pa drugu i tako stalno..netreba nam nitko i najvažnije je to što možemo silirati i tjedan dana jer sva masa koja uđe u vreću nije više u doticaju sa zrakom..:p

Šta pogoni taj stroj što pakuje silažu, ...traktor ...jel možda ovaj DF što se vidi na slici? Koliko je potrebno KS za pogon stroja? Možeš li uslikati samo taj stroj?
Možeš li recimo napuniti samo 30 m crijeva pa onda prekinuti i na nekom drugom mjestu puniti recimo još 15-ak metara i na taj način dobiti recimo 2 - 3 silosa?
Kad si kupio taj stroj i koliko je plaćen, ako nije tajna? :scratch

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Šta pogoni taj stroj što pakuje silažu, ...traktor ...jel možda ovaj DF što se vidi na slici? Koliko je potrebno KS za pogon stroja? Možeš li uslikati samo taj stroj?
Možeš li recimo napuniti samo 30 m crijeva pa onda prekinuti i na nekom drugom mjestu puniti recimo još 15-ak metara i na taj način dobiti recimo 2 - 3 silosa?
Kad si kupio taj stroj i koliko je plaćen, ako nije tajna? :scratch

da tera traktor..vlado od kojeg sam kupio stroj je terao tu mašinu sa zetorom od 60 konja.ja teram sa tim agrotronom od 150 konja al sa tisuću okretaja al na leru..budem slikao kasnije,e da sad i punim najduže 30 metara jer toliko ima sajle koja koči stroj..to je stara tipa za vreću promjera 220 i dužine 30 metara..no takve vreće se više neproizvode..možeš ti puniti i po 5 metara,nije problem..a kupili smo ga prije 6 godina i platili 3 000 eura:rolleyess:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
da tera traktor..vlado od kojeg sam kupio stroj je terao tu mašinu sa zetorom od 60 konja.ja teram sa tim agrotronom od 150 konja al sa tisuću okretaja al na leru..budem slikao kasnije,e da sad i punim najduže 30 metara jer toliko ima sajle koja koči stroj..to je stara tipa za vreću promjera 220 i dužine 30 metara..no takve vreće se više neproizvode..možeš ti puniti i po 5 metara,nije problem..a kupili smo ga prije 6 godina i platili 3 000 eura:rolleyess:

Za početak ne treba stavljat svaku sliku u poseban post,u jedan post stane 10slika..

Gdje nabavljaš vreče ako se više ne proizvode?

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Za početak ne treba stavljat svaku sliku u poseban post,u jedan post stane 10slika..

Gdje nabavljaš vreče ako se više ne proizvode?

skužio sam to za slike,rekao mi je jedan kolega,al hvala i tebi..pa kupujem kod ferenčaka onu od 240 promjera,malo je veća al ipak puni jedino što je moram rezati bar jednom jer nema sajle 60 metara..:madmana:a ovo je novi stroj..moj je ipak neko 74 godište..http://youtu.be/cM5V54VpbEs..e njihove vreće uzimam...

Posljednje uređivanje:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
@gazda hvala za slike!
Kakva je uloga te sajle, čemu ona služi? :confused: Moram priznati da nisam imao prilike gledati kako taj stroj radi pa zato pitam.

Što se tiče cijene, čini mi se da je ova vreća prilično skupa a kapacitet je 270 m3.
Primjera radi moj jedan silos je dimenzija 25 x 5 m = 125 m² znači na visinu od 1 m silaže zapremina je 125 m3. Folije potrošim za oko 150 KM / 570 HRK. Znači na dva takva silosa potrošim oko 1200 HRK za foliju a kapacitet zavisno od debljine sloja silaže može biti i dosta veći od 350 m3.
Po ovom računu ne vidim isplativost pakovanja silaže u crijevo / vreću :scratch Vjerovatno ovakav način ima svojih prednosti ali meni ipak izgleda da je dosta skup.

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
@gazda hvala za slike!
Kakva je uloga te sajle, čemu ona služi? :confused: Moram priznati da nisam imao prilike gledati kako taj stroj radi pa zato pitam.

Što se tiče cijene, čini mi se da je ova vreća prilično skupa a kapacitet je 270 m3.
Primjera radi moj jedan silos je dimenzija 25 x 5 m = 125 m² znači na visinu od 1 m silaže zapremina je 125 m3. Folije potrošim za oko 150 KM / 570 HRK. Znači na dva takva silosa potrošim oko 1200 HRK za foliju a kapacitet zavisno od debljine sloja silaže može biti i dosta veći od 350 m3.
Po ovom računu ne vidim isplativost pakovanja silaže u crijevo / vreću :scratch Vjerovatno ovakav način ima svojih prednosti ali meni ipak izgleda da je dosta skup.

pa skupo je ali kad bi gledali to da kupim rolo prešu i omatač,pa mreža i folija onda je to puno povoljnije...a i betoniranje silosa je opet trošak i ono najbitnije je to da nemamo sa kime..ja i stari sami nebi mogli silirati u silos...:scratchevo ovdje se vidi kako to funkcionira,naravno ovo je novi stroj puno bolji i skuplji,mislim da je oko 60000 eura..ima jedan u vrbovecu takav..http://youtu.be/cM5V54VpbEs

Na vrh